Dommerne afslører: Det skal finalisterne synge på fredag

Både Cutfather og Blachman har valgt Oh Land, når deres finalister for første gang skal synge live for hele Danmark.

Dommerne har haft helt frie hænder til at vælge sange til deres finalister, når de på fredag for første gang skal optræde live for hele Danmark i X Factor. Alligevel har to af dem valgt numre af den samme kunstner - både Cutfathers popsild Katrine og Blachmans duo Phuong & Rasmus skal nemlig synge Oh Land.

- Der er åbenbart konkurrence om Oh Land. Det overrasker mig, at Thomas også har valgt et af hendes numre, men hun er jo en cool artist, siger Cutfather, der er dommer og coach for Katrine og de andre deltagerne over 25 år.

- Mainstreamkulturen reproducerer hurtigt undergrunden og håber, at dens coolness smitter lidt af, lyder forklaringen fra Thomas Blachman, som i år har gruppekategorien.

- Samtidig mener jeg, at det er en fordel at vælge relativt ukendte numre til deltagerne i X Factor, for så tænker man ikke så meget på originalen, når man hører dem optræde, fortsætter han.

Kant, livsglæde og rockattitude til Cutfathers voksne

Cutfather ønsker at vise en ny side af poppigen Katrine ved at lade hende synge Oh Lands 'White Night'.- Det er et fedt popnummer med kant, som kan vise Katrine fra en anden og mere cool vinkel - en mere rigtig vinkel, end man har set i tv indtil nu, siger Cutfather.

Cutfathers souldiva Mulila skal synge britiske The Ting Tings' gennembrudshit 'That's Not My Name' fra 2008.

- Mulila har selv foreslået det, for der er ingen, der kan finde ud af at sige hendes navn rigtigt, og jeg syntes, det var en super god idé. Der er fuld hug på det nummer, og Mulila får lov til at udtrykke al sin livsglæde her, siger han.

Endelig har Cutfather til rockdrengen Sveinur valgt 'Somebody That I Used To Know' med belgiske Gotye - et nummer, som startede som et undergrundshit, og nu er blevet set af mere end 60 mio. på YouTube og er på vej op ad hitlisterne verden over.

- Jeg havde spottet sangen for længe siden og håbet, at det ville blive ved med at være lidt hemmeligt. Men det er jo en megafed sang, som både har rockattitude og er meget melodisk. Det giver Sveinur mulighed for at vise, at han har en super stærk stemme også i det høje register, siger Cutfather.

Lethed, drama og disciplin til Blachmans grupper Rasmus & Phuong

skal som sagt også synge Oh Land - nemlig nummeret 'Speak Out Now', der i øvrigt er blevet titelsang til TV2's nye tv-serie 'Rita'.

- Jeg vil vise, at de både har en lethed og en elegance over sig, som Double Trouble for eksempel ikke havde på samme måde. At de både kan være skæve og poppede, ligesom Junior Senior eller Oh No Ono er det, siger Blachman.

Nicoline Simone og Jean Michel skal synge'My Body Is A Cage' af de canadiske indierockere Arcade Fire.

- Det er et rocknummer med en klassisk soulfullness, som klæder dem godt. Vi har fremhævet dramaet i sangen, og Jean og Nicoline har virkelig noget at byde ind med, når de fortolker det, siger Blachman.

Blachmans sidste gruppe Tandberg & Østenby - bedre kendt som Simone og Isabella - skal synge Britney Spears-hittet 'Toxic'. Dog ikke i den velkendte udgave, men inspireret af danske CALLmeKAT's alternative fortolkning.

- Vi har arbejdet videre på CALLmeKAT's down tempo-udgave, hvor man kan høre den fine melodi. Simone og Isabella laver nogle smukke harmoniseringer og leverer den i fin disciplineret stil, siger Blachman.

Indlevelse, skønhed og magi til Pernilles unge

Pernille Rosendahl forklarer, hun har brugt uger på sammen med sine unge deltagere at finde de helt rigtige numre, som kan definere deres musikalske stil. Til den følsomme indiedreng Morten Benjamin er valget temmelig overraskende: David Guettas dansegulvsbasker 'Titanium'.

- Morten Benjamin foreslog det selv. Han har allerede vist, at han mestrer at synge Tina Dickow og Thomas Dybdahl, som ligger i hans DNA. Men det er ret sejt, han tør vælge sådan et nummer, og det siger noget om hans personlighed. Det bliver den mest tyste og indlevede udgave af det nummer, man nogen sinde har hørt - og han synger den sindssygt godt, siger Pernille Rosendahl.

Ida skal synge 'Skinny Love' af den amerikanske indierocker Bon Iver, som den kun 15-årige engelske Birdy også har hittet med.

- Det var også Idas eget forslag. Jeg var meget interesseret i, om hun kunne løfte nummeret endnu mere op - og det kan hun! Det er blevet en meget smuk udgave, hvor man virkelig får mulighed for at høre hendes skønne stemme folde sig ud, siger Pernille Rosendahl.

Endelig skal 15-årige Line synge 'Heaven' af skotske Emeli Sandé, som X Factor-skaberen Simon Cowell har kaldt sin yndlingssangskriver i øjeblikket.

- Emeli Sandé er en magisk sangskriver, og 'Heaven' er et af mine yndlingsnumre fra sidste år. Det var mit forslag, at Line skulle synge det, men hun blev så lykkelig for det, for det rammer hendes egen stil præcis. Og så hun synger det bare latterligt godt, slår Pernille fast.

Hør der ni finalister synge i X Factors første liveshow fredag kl. 20 på DR1.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk