Dommerne: Vi har sendt nogle af de dygtigste hjem

Når der er for mange deltagere, der er gode på den samme måde, så må man skære nogle rigtigt dygtige sangere fra, forklarer Lina Rafn.

Lina og Remee om årets kategorier (X FACTOR 2014)

I 2008 blev første X Factor-sæson sendt i de danske stuer. Her var Lina, Remee & Blachman samlet for første gang. Dengang blev fordelingen af kategorierne, således at Remee fik de unge, Lina tog teten med grupperne og Blachman skulle arbejde med de ældre. Året efter var den originale dommertrio samlet igen. Her fik Remee tildelt grupperne, Lina skulle arbejde med de ældre og Blachman fik de unge.

I år synes der at tegne sig et mønster, fordi hver enkelt dommer skal prøve kræfter med en ny kategori, som de ikke har arbejdet med før. Ifølge statistikkerne er dette års kategorifordeling derfor helt fair. Selve kategorifordelingen imellem dommerne forløb umiddelbart smertefrit, anderledes stod det til, da deltagerne skulle udvælges til hver enkelt kategori.

Hård udvælgelsesproces

At håndplukke deltagerne fra Superbootcamp i Vega, var ikke let for dommerne. For Remee var det en frustrerende opgave og på nogle punkter ligefrem makaber.

- Det er en ret alvorlig beslutning, hvem der ryger ud. Jeg kunne godt have ønsket mig, at vi ikke bare stod med billeder af deltagerne, fordi så skal man kunne huske deltagerne i hovedet, siger den normalt smilende Remee.

Meddommeren Lina synes også, at udvælgelsesprocessen var hård. Visionen for dommerne var at ende op med et bredt udvalg af sangere. Det har også haft sine konsekvenser, fordi der er røget nogle gode sangere i svinget, som hun gerne ville have arbejdet med.

- Vi har skilt nogle fra, som egentlig var dygtigere end nogle af de andre. Der var bare for mange, som repræsenterede det samme, fortæller hun ærgerligt.

Kampgejsten lader vente på sig

Konkurrencegenet har endnu ikke vist sig hos de kære dommere. På dag 1 og dag 2 på Bootcampen, som kan ses i de næste to programmer, skal dommerne igen udvælge deltagere som skal repræsentere hver kategori. De skal ende med at udvælge tre deltagere fra hver kategori, som skal kæmpe om vinderpladsen til de prangende live-shows. Dommerne har derfor andet at koncentrere sig om end at bekæmpe hinanden.

- Jeg tror, vi vil føle, at det er en samlet mission et langt stykke hen ad vejen, måske helt indtil andet live-show. Derfra tror jeg måske, man har stirret sig blind på sine egne deltagere og bare synes, de andre skal pisse af og skride hjem, forklarer Lina med et glimt i øjet.

I 2008 vandt Remee med den unge sanger, Martin. I 2009 vandt Lina med den ældre sanger, Linda. Hvis statistikker holder stik og den fair-dommerkamp skal fortsætte, burde dette års vinder af X Factor altså være Blachman med grupperne.

Følg med i X Factor på fredag kl. 20:00 på DR1.