Han vandt X Factor foran 40.000 i Parken: Her er Thomas Ring i dag

Efter flere års selvvalgt pause fra offentligheden er X Factor-vinderen Thomas Ring nu tilbage med et nyt album – hvor han blotter sig selv mere end nogensinde.

Det var egentlig slet ikke meningen, han skulle vinde X Factor.

Faktisk stillede sangeren og sangskriveren Thomas Ring blot op i programmet med et håb om, at nogen i musikbranchen ville få øjnene op for ham og hjælpe ham med at få udgivet det album, som han så brændende ønskede sig.

Men danskerne faldt lynhurtigt for den musikalske folkeskolelærer, der havde Pernille Rosendahl som mentor, og i marts 2010 kunne han lade sig hylde som vinder af X Factors tredje sæson foran mere end 40.000 skrigende fans i Parken i sin hjemby København.

- Jeg havde slet, slet ikke regnet med at vinde. Jeg troede, jeg var alt for kedelig og uinteressant til at vinde sådan et fredagsunderholdningsprogram, siger Thomas Ring i dag syv år efter sin sejr.

Drømmen gik i opfyldelse

Modsat de to første X Factor-vindere, Martin Hedegaard og Linda Andrews, udgav Thomas Ring ikke et album umiddelbart efter X Factor. Der gik i stedet et helt år, før han sendte debutalbummet ’Wrong Side of the Daylight’ på gaden.

Et album hvor Thomas Ring havde været med til at skrive samtlige sange selv.

- Det var en meget lang, men også en meget lærerig proces. Der var meget på spil, for det var jo min drøm at udgive min egen musik, fortæller han.

Senere fulgte også en EP, endnu et album og adskillige koncerter rundt omkring i hele landet. Thomas Ring levede altså det liv, han havde drømt om.

Men netop fordi hans musikalske drømme pludselig var gået i opfyldelse, opstod der lidt af et tomrum i hans liv. For hvad skulle han nu stile efter?

- Min drøm var at lave en plade, og lige pludselig havde jeg så lavet to. Jeg havde fået opfyldt min drøm. Så jeg havde behov for at finde ud af, hvad jeg nu skulle, og hvor jeg skulle hen rent musikalsk, forklarer Thomas Ring.

Inspireret af modersmålet

Derfor tog Thomas Ring orlov fra sit arbejde som folkeskolelærer og rejste rundt i store dele af verden i et års tid sammen med sin daværende kæreste, hvor de blandt andet arbejdede som frivillige rundt omkring.

- Jeg havde behov for at lave noget helt andet. Behov for at komme væk.

Svaret på, hvor han skulle hen musikalsk, fandt Thomas Ring i det danske sprog.

Den i dag 37-årige sanger og sangskriver har altid skrevet sange på engelsk, men på sit nye album, ’Gadedreng’, der netop er udkommet, synger han for første gang på dansk. Til stor overraskelse for ham selv.

- Jeg har aldrig set mig selv som en, der skulle synge på dansk. Men det kan sgu noget, fandt jeg ud af. Det er nemmere at beskrive miljøet omkring en, det er mere nøgent og mere personligt at synge på dansk frem for på engelsk, siger han og fortsætter:

- Jeg satte mig selv det mål, at albummet skulle være så personligt, at det næsten skulle være en smule ubehageligt at lytte til. I hvert fald for mig selv. Jeg ville helt ud til kanten, jeg ville blotte mig selv.

Den sværeste sang nogensinde

Albummet er resultatet af flere års tumult i Thomas Rings liv og kredser om alt fra hans hårde brud med ekskæresten gennem ti år over terrorangrebet i København til hans mors kræftsygdom.

For seks år siden blev hun erklæret uhelbredeligt syg med kræft, og forholdet til sin mor beskriver Thomas Ring i sangen ’Når 2 og 2 gi’r 5’.

- Det er den hårdeste sang, jeg nogensinde har skrevet. Den var faktisk næsten for grænseoverskridende for mig at skrive. Min mor har lært mig alt om, hvordan verden hænger sammen, så når hun skal herfra, vælter hele lortet for mig.

Selvom det er hårdt for Thomas Ring at skrive sange som den til sin mor, bruger han sin sangskrivning som en måde til at klare sig gennem livet på og få lettet sit hjerte. Det er også derfor, at ’Gadedreng’ i sin helhed har fungeret som et slags terapiforløb for ham.

- Nu, hvor pladen er færdig, kan jeg mærke, at jeg er kommet videre fra alt det, jeg har været igennem, og som jeg har kæmpet med de seneste år. Jeg er helt klart et gladere og mere positivt menneske. Ja, faktisk har jeg aldrig følt mig så energisk og haft så meget gåpåmod, som jeg har i dag, siger Thomas Ring.

Lærte at skabe magi

Med udgivelsen af sin tredje plade er Thomas Ring en af de deltagere i X Factors historie, der har haft størst succes efter programmet. Han erklærer da også uden den mindste tøven, at han på ingen måde ville have været X Factor foruden.

Programmet lærte ham en masse om både musikbranchen og ham selv, hvilket han har kunnet drage stor nytte af i den karriere, han har haft siden, han blev kåret som vinder.

- X Factor er en træningslejr i at performe og en musikalsk øvelse i at arbejde med sange. Man lærer meget rent musikalsk af at fortolke sange. Når man skal lave et cover, skal man gøre det personligt, og man skal finde sin egen lyd, siger Thomas Ring og fortsætter:

- Jeg lærte derfor en masse om, hvad der er min styrke som musiker, og hvad jeg kan gøre for at skabe nogle magiske, musikalske øjeblikke.