Hvorfor bruger DR penge på X Factor?

Debatten raser: X Factor er hysterisk og plat underholdning, lyder kritikken. Nej, det er public service, svarer DRs kulturdirektør.

Det er ikke kun X Factor-dommerne, som kan komme til at diskutere på grund af Danmarks største underholdningsshow. Debatten om det populære program raser over hele landet.

- Det er hysterisk og plat underholdning. X Factor går ikke musikkens ærinde, skriver musikjournalist og forfatter Per Wium, der selv har en fortid som chef i DRs musikafdeling, på sin blog og på musikeren.dk og fortsætter:

- Det er ikke public service. Det er udnyttelse og spekulation.

Underholdning er også public service

DRs egen kulturdirektør, Morten Hesseldahl, er helt uenig.

- Det er vigtigt at forstå, at det også hører med til public service, at vi skal underholde, det står i vores public service kontrakt, understreger han.

- Vi kan jo ikke lave public service, uden der er en public, og der hjælper X Factor jo i høj grad med at skaffe den public, som er en af de forudsætninger, som gør, at vi kan være her, siger han til dr.dk/xfactor.

Positiv effekt

Den positive effekt fra X Factor rækker ifølge Morten Hesseldahl udover selve fjernsynsprogrammet.

- Man kan se, at det har en direkte effekt på søgningen til musikskoler, understreger kulturdirektøren og fortsætter:

- Det er det mest effektive integrationstiltag i den danske medieverden, som jeg er bekendt med, siger han med hentydning til de mange deltagere med anden etnisk baggrund end dansk, som vi har hørt positive historier om i X Factor.

Plads til det hele

Morten Hesseldahl er ikke i tvivl om at X Factor hører hjemme på DR og mener, at der er plads til det hele.

- Det er som om, det skal være enten-eller. Enten skal vi kun have smalle kulturprogrammer, der formidler finkultur, eller os er det hele bare fortabelse, fordi det er bredt appellerende, pointerer han og understreger:

- Det er jo ikke enten-eller, det er både-og.

Et kæmpe plus

Per Wium opfordrer i sit kritiske indlæg til at bruge X Factor-pengene på den professionelle musik. Men måske behøver det heller ikke her at være enten-eller.

Ida Gard er en dansk musiker, som har haft stor fremgang på det seneste. I denne måned er hun på forsiden af Musikeren, og for et par uger siden blev hendes nummer 'Nothing's Wrong Song' fortolket i X Factor af Ida til hendes egen store glæde.

- Hvis jeg kan få folk til at høre min sang i en anden sammenhæng, så vil de genkende den fra X factor, og det tror jeg helt sikkert er et kæmpe plus, fortæller Ida Gard.

I øjeblikket har X Factor-dommerne våbenhvile, men mon ikke det kun er for en stund.

Debatten omkring Danmarks største underholdningsshow vil forhåbentlig fortsætte ved både dommerbordet og resten af Danmark i mange år endnu.

Læs Per Wiums kritiske artikel via linket og se med når X Factor blænder op for sjette liveshow imorgen kl. 20 på DR1, DR HD og dr.dk/xfactor.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk