5 x Blachman: Her er X Factor-dommerens bedste tv-programmer - ifølge ham selv

Thomas Blachman kommer til foråret med et helt nyt program på DR1. Vi ser tilbage på de programmer, han hidtil har stået bag.

(Foto: Bjarne Bergius Hermansen/Agnete Schlichtkrull © dr)

- Jeg gider ikke lave noget, der ikke er relevant, og jeg gider ikke lave noget, der ikke er nytænkende.

Sådan lyder det fra den kendte jazzmusiker og X Factor-dommer, Thomas Blachman.

Og det er ikke kun hans virke som dommer i X Factor, han refererer til. Ved siden af dommertjans og sin musikalske karriere har Thomas Blachman nemlig udviklet en hel række af originale tv-programmer til DR.

I anledning af, at X Factor i disse uger synger på sidste vers på DR1, og at Thomas Blachman snart har premiere på et helt nyt tv-program, har vi taget en snak med den kreative hjerne om de programmer, han har lavet i årenes løb.

Spurten er gået

'Selvoptagelser' var et program på DR2, der lod kunstnere portrættere sig selv igennem deres egne optagelser.

I 2006 inviterede programmet Thomas Blachman til at lave et filmisk værk, som han valgte at kalde for 'Spurten er gået'.

- Det var en fortælling om en sindstilstand, som jeg befandt mig i, i en længere årrække. Mænd har svært ved at begrebsliggøre deres virkelighed og sætte ord på deres følelser, og der væltede en masse informationer op, som jeg skulle forholde mig til inde i mig selv, fortæller Thomas Blachman og fortsætter:

- Hvordan er det at være mand, at få børn og sådan nogle ting. Det var en overgang til et sprog om, hvordan det er at være mand i en transformativ periode.

Blachman

Samtaleprogrammet 'Blachman', der foregik foran en tavs nøgen kvinde, vakte stor opsigt, da det rullede over skærmen på DR2 i 2013.

Tv-programmet tog udgangspunkt i en samtale mellem Thomas Blachman og en mandlig gæst, der talte om og til den nøgne kvinde.

- Det er et af de programmer, som jeg er mest stolt af. Det var en poetisk ambition om at finde noget poesi mellem pornoficering og politisk korrekthed. Så kan man diskutere, om det lykkedes, men det er om noget noget af det mest originale indhold i fjernsynet siden fjernsynets start, siger Thomas Blachman om det omdiskuterede program.

- Jeg var midt i en livstransformation, da det var efter en skilsmisse, og så eksploderer sindet, og du får en masse idéer som en del af en overlevelse. Det var en af de mest kreative perioder i mit liv, siger Thomas Blachman og fortsætter:

- Jeg blev beskrevet som den største sexist på jorden, men det var slet ikke pointen. Det var enestående og jeg er taknemmelig for, at jeg fik lov til at lave det.

Mentor

Thomas Blachman vendte det klassiske talentprogram på hovedet, da han i 2013 præsenterede tv-programmet 'Mentor' på DR1.

Det var nemlig dommerne, og ikke sangtalenterne, der blev smidt ud af programmet, hvis de ikke gjorde deres arbejde som mentor godt nok.

- Det var et fantastisk program. Men det, der var svært, var det komplicerede regelsæt, der gjorde, at det var svært at lave det første program på en måde, hvor folk blev hængende, fortæller Thomas Blachman om programmet.

- Jeg kunne godt tænke mig at udvikle videre på det engang, for på et eller andet tidspunkt skal der jo også ske noget andet end X Factor og Voice. Hvis man nu forestiller sig programmet i London, hvor Elton John bliver stemt hjem som mentor, og hele den ydmygelse det er, hvis det kommer op på det niveau. Det ville kunne noget.

Programmet vandt i øvrigt en pris for 'Bedste nye reality-format' ved tv-festivalen i Cannes.

Luk mig ind - det er Blachman

I 2015 satte Thomas Blachman sig for at bekæmpe ensomheden i Danmark ved at styrke fællesskabet i forskellige nabolag i programmet 'Luk mig ind - det er Blachman'.

Programmet fokuserede på at få naboer til at lære hinanden at kende og indgå i et større fællesskab.

- Det var et skidegodt program. Man kan kun bekæmpe ensomhed kollektivt, og det var min ambition at se, om man kunne bruge tv'et til at organisere den velvilje, der er i et samfund. Kunne man igennem fjernsynet aktivere folk til at gøre en ekstra indsats, uddyber Thomas Blachman og fortsætter:

- Jeg fik lavet en app, som gjorde, at man virtuelt kunne orientere sig og kommunikere i den opgang, man boede i. Programmet var en succes; folk så det, og det startede noget debat, og det var en anden måde at gøre tingene på. Det var et godt tema.

Blachmans kommende program

I et kommende reportageprogram på DR1, som han selv har fået ideen til, indtager Thomas Blachman rollen som underviser for en 8. klasse i Hvidovre. (© dr)

Til foråret kommer vi til at opleve Thomas Blachman i en ny rolle, når han i et spritnyt tv-program skal agere folkeskolelærer for en 8. klasse i Hvidovre.

Programmet tager udgangspunkt i det, Thomas Blachman kalder for ’Idéfaget’, som har til formål at lære de unge mennesker at udvikle kreative idéer.

- Jeg synes, det skal være et fag, man har fra første til niende klasse, to timer om ugen, hvor man lærer at aftabuisere det tabuiserede begreb, der hedder idéer. Vi har ikke guld i jorden, vi har guld inde i hovedet, og det skal vi grave frem i form af idéer, siger Thomas Blachman.

- På efteruddannelser ved man godt, hvad man skal gøre, når man får en idé, men hvorfor kan man ikke lære det og nogle af de teknikker allerede i folkeskolen, spørger han og fortsætter:

- Jeg beviser, at de kan få idéer, og at de ikke bliver skoletrætte, men meget mere motiverede. Jeg lærte dem noget i det her program, og nu skal jeg ikke afsløre noget, men det er ret sindssygt. Det er et lille mirakel.

Thomas Blachmans kommende program har premiere på DR1 i løbet af april.

På fredag kan du for sidste gang se ham som dommer i X Factor på DR1, når der er finale i X Factor.

Facebook
Twitter