Blachman afslører sin plan efter X Factor: Klar med helt nyt program på DR1

X Factor-dommeren Thomas Blachman er klar med et spritnyt program i to afsnit på DR1 til foråret, hvor han træder i karakter som lærer i folkeskolen.

(Foto: Agnete Schlichtkrull © dr)

Fredag den 6. april kåres vinderen af den allersidste sæson af X Factor på DR1.

Men selvom det altså betyder et farvel til Danmarks største underholdningsprogram på DR1, så betyder det heldigvis ikke et farvel til 'Mr. X Factor' himself, Thomas Blachman.

Den erfarne dommer vender nemlig tilbage på hovedkanalen i ugerne umiddelbart efter X Factor med et helt nyt program, som han selv har udviklet; 'Blachman på skoleskemaet'.

Her følger man i to programmer Thomas Blachman undervise en 8. klasse i Hvidovre i sit selvopfundne fag, 'idéfaget', hvor han har til hensigt at sætte fokus på at styrke idérigdommen og den kreative tankegang hos eleverne.

- Det her er virkelig en hjertesag for mig, og jeg insisterer på, at vi bliver nødt til at gøre noget nu. Hvad sker der med lille Danmark, hvor vi troede, vi var kreative og alt muligt? Glem det! Vi kommer til at lave kopivarer for kineserne, hvis vi ikke passer på, siger Thomas Blachman.

Skaber motiverede elever

Programmet kommer i forlængelse af, at Thomas Blachman sidste efterår udsendte pamfletten 'Længe leve den kreative masse', hvor han kom med sit bud til den danske ungdom på, hvordan de får ideer, hvor de skal lede efter deres ideer – og ikke mindst hvordan de får en idé om sig selv.

Alt sammen noget, som uddannelsessystemet skal blive langt bedre til at opfordre eleverne til, end man er i dag, mener Thomas Blachman.

- Så bliver eleverne heller ikke skoletrætte og sidder og gaber i undervisningen – og de finder også ud af alle de andre fag og forstår de ideer, der er tænkt før deres tid. For eksempel matematik, som bygger på de gamle grækeres ideer.

- Eleverne vil pludselig synes, at det bliver mere interessant og motiverende at gå i skole, og de vil indse, at de ikke kun går i skole for lærerens skyld, siger han.

I ti år har Thomas Blachman lært fra sig som dommer i X Factor. I et helt nyt program på DR fortsætter han med at undervise den danske ungdom. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © dr)

Vi skal blive en stor, kreativ masse

Thomas Blachman peger på, at man på flere af de videregående uddannelser som eksempelvis design-, arkitekt- og skuespilskolerne samt Danmarks Tekniske Universitet godt ved, hvad man skal gøre, når man får en idé.

Det er dén tankegang, X Factor-dommeren gerne ser indført allerede i folkeskolen.

- Det er ikke nok at synge en Kim Larsen-sang eller at smøre lidt olie på et lærred. Kreativitet er noget andet og noget mere, noget dybere, og det kan blive til et kunstprodukt, det kan blive til Skype (telefontjenesten, der blandt andet blev skabt af danske Janus Friis, red.), det kan blive til alt muligt, siger Thomas Blachman og fortsætter:

- Vi må ikke tabe nogen på gulvet. Vi har brug for at få alle med, så vi kan blive én stor, kreativ masse og ikke bare en lille, kreativ klasse. For så kan vi bygge et samfund på så stort et idégrundlag som overhovedet muligt. Det er dét, fremtiden kræver.

'Blachman på skoleskemaet' er det seneste i rækken af programmer til DR, som Thomas Blachman selv har udviklet.

Tidligere har han stået bag samtaleprogrammet 'Blachman', det prisvindende underholdningsprogram 'Mentor' og senest programmet 'Luk mig ind – det er Blachman', hvor han forsøgte at komme ensomheden i Danmark til livs.

'Blachman på skoleskemaet' bliver sendt i to afsnit til april. De næste syv fredage kan du naturligvis opleve Thomas Blachman i X Factor, hvor han er dommer for gruppekategorien.