Blachman lægger stilen om i X Factor: For gammel til at te sig som en idiot

X Factor-dommeren Thomas Blachman indrømmer, at han er blevet blødere med årene.

Han blev berømt og berygtet for sin kontante stil, da han tonede frem på de danske tv-skærme som dommer i X Factor i 2008.

Når han afviste en deltager, var det ikke blot med et pænt nej tak. Det var ofte med en verbal lussing, der i mange tilfælde endte med grådkvalte stjernefrø og nogle gange sågar hidsige mødre.

Men meget er sket i løbet af de ti år, der er gået – også med Thomas Blachman.

I fredagens udgave af X Factor så man ham sige ja, ja og ja – selv den tilbagevendte deltager Poul fik et ja med på vejen af den tidligere så bidske dommerhund.

- Jeg er blevet en bamsefar! Jeg kan ikke lide at gøre folk ked af det, forklarer Thomas Blachman i programmet.

Sådan et udsagn kan vi naturligvis ikke lade gå ubemærket hen, så vi tog os en alvorssnak med Blachman og spurgte ham om, hvad der dog er sket med ham; hvorfor er han blevet så blød og sød?

- Er der noget galt i det?, svarer han og fortsætter så:

- Så længe man ikke bliver kedeligere og mindre inspireret. Og det føler jeg på ingen måder, jeg er blevet. Jeg føler, jeg formulerer min kritik på en anden måde end tidligere for at fremme forståelsen.

- Man kan jo ikke sidde som en anden erigeret blodpropsidiot i min alder. Det kunne jeg gøre, da jeg var ti år yngre, men jeg kan ikke sidde som 55-årig og hidse mig op på samme måde. Det ville være uklædeligt, og det ville være som at repetere sig selv. Og jeg er ikke typen, der gentager mig selv, siger Thomas Blachman.

Danskerne har lært at elske ham

I alle de år X Factor har eksisteret, har Thomas Blachman været en omdiskuteret skikkelse på grund af sin direkte – og vil nogen mene, elitære – facon.

Danskerne har da også været splittet i to lejre, når det kommer til Blachman. Nogle er vilde med ham, andre finder ham stødende.

Men gennem årene er det som om, at flere og flere er begyndt at holde ham. Noget, som Thomas Blachman selv da også tydeligt har kunnet mærke.

- I løbet af de første sæsoner fik jeg flere trusler, men langsomt har folket taget mig til sig. Jeg er blevet en del af dem. De elsker mig. Og den kærlighed havde jeg måske ikke set komme.

- Den kærlighed jeg oplever, uanset hvor jeg færdes, oplever jeg som en accept af mig selv. Når man ikke nødvendigvis har verdens største selvfølelse, så er det at kunne se sig selv gennem andre..., siger Thomas Blachman og afbryder sig selv:

- Det kan godt være, det i virkeligheden har været et terapeutisk forløb for mig.

Thomas Blachman har været dommer i X Factor i ti ud af elleve sæsoner. Han har vundet én gang, nemlig i 2014 med duoen Anthony Jasmin. (Foto: Thomas lekfeldt © Scanpix)

På vej ind i politik?

Thomas Blachmans udvikling til en rundere mand er heller ikke gået dommerkollagen og hans mangeårige samarbejdspartner Remees næse forbi.

- Jeg ved ikke, hvad det er med Thomas. Måske han er på vej ind i politik, siden han skal være så likeable, siger han med et grin og fortsætter:

- X Factor har jo været en markant del af både Thomas' og min egen tilværelse, så selvfølgelig har vi udviklet os undervejs. Når man arbejder så meget med at udvikle folk, udvikler man sig også selv. Det har jeg selv gjort, og det har sikkert også været tilfældet for Thomas.

Thomas Blachman, der som bekendt ikke er en mand af få ord, forsøger selv at opsummere sin udvikling på følgende vis:

- Mine børn vokser. Jeg vokser. Mit hjerte vokser. Min modenhed vokser. Jeg har fundet ud af, at det handler mindre om mig. Det handler mindre om måden, man siger tingene på, og mere om måden, man gør tingene på.

Se det allersidste auditionprogram af X Factor på DR på fredag den 12. januar klokken 20 på DR1 og DR TV.

Facebook
Twitter