Blachman var ven med afdød forfatter - i aften hyldes hun i X Factor

Gennem flere år arbejdede Thomas Blachman tæt sammen med DJen Djuna Barnes om at finde numre til X Factor.

Når Chili i aften går på scenen i X Factor, vil hendes dommer Thomas Blachman dedikere hendes sang til en helt speciel person.

- Programmet har været en guilty pleasure for mig, det er jo hamrende god underholdning, en platform for at se hvad der rører sig af uopdyrket performancetalent.

Maria Gerhardt om x factor i 2011

Det er forfatteren og musikeren Maria Gerhardt, også kendt som Djuna Barnes, som torsdag døde af kræft, kun 39 år gammel. Gerhardt har gennem flere år har været en nær ven og samarbejdspartner for Blachman.

- Maria har levet i dobbelt hastighed, og hun har virkelig nået meget i sit liv. Hun er en ånd i tiden, som vil blive stående. Det er der ingen tvivl om, siger Thomas Blachman.

Et tæt venskab

Maria Gerhardt blev kendt som DJ under navnet Djuna Barnes på den københavnske undergrundsscene i 00erne. I 2011 var hun hjælpedommer for Thomas Blachman på hans bootcamp i X Factor.

- Programmet har været en guilty pleasure for mig, det er jo hamrende god underholdning, en platform for at se hvad der rører sig af uopdyrket performancetalent, sagde Djuna Barnes, da hun i 2011 var hjælpedommer i X Factor. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © dr)

- Jeg mødte hende gennem fælles bekendte, og vi har arbejdet sammen alle årene siden min tredje sæson i X Factor. Det var tæt venskab og en gensidig følelse af respekt, siger Thomas Blachman.

Under aftenens liveshow dedikerede Thomas Blachman deltageren Chilis optræden til Maria Gerhardt. Se det i videoen her:

Blachman dedikerer sang til Maria Gerhardt

En klassiker

Det er Maria Gerhardt, der har hjulpet Blachman med at finde de numre, som hans deltagere synger i X Factor. Og det er også hende, der præsenterede ham for sangen ‘Video Games’ af Lana Del Rey, som Chili synger i aften.

- Vi har lyttet hundredvis af numre gennem sammen. Og det nummer skal være dedikeret til hende i aften, siger Blachman.

I 2014 sprang Maria Gerhardt også ud som forfatter - og det havde hun ifølge Thomas Blachman lige så meget talent for som musikken.

- Da hun begyndte at skrive, blev hun selvfølgelig også helt vildt god til det. Hun har lavet en klassiker med sin sidste bog.

Thomas Blachman anbefaler

  • Djuna Barnes mixtape (Soundcloud, 2011-2017)
    Maria Gerhardt har altid haft en finger på pulsen inden for en stor vifte af genrer inden for musik. Hvis man går ind og søger på Djuna Barnes på Soundcloud, kan man høre nogle af hendes mixtapes, som er super fine. Hun havde virkelig en god sans for periodens musik.
    Hør mere på Soundcloud
  • Maria Gerhardt: Transfervindue (Politikens Forlag, 2017)
    Maria blev en af tidens vigtigste forfattere med sin sidste bog. Hun skriver om raskes fejl efter et forløb, hvor hun har været syg i seks år på en totalt usentimental måde uden nogen klynken. Det er et lille mesterværk, hvor alt går op i en højere enhed.