Blachman vil indføre nyt fag i folkeskolen – nu hyldes han på nettet

X Factor-dommer og idémager Thomas Blachman modtager stor opbakning til at indføre et helt nyt fag i den danske folkeskole.

I et kommende reportageprogram på DR1, som han selv har fået ideen til, indtager Thomas Blachman rollen som underviser for en 8. klasse i Hvidovre. (© dr)

Indfør et spritnyt fag i folkeskolen – og eleverne vil blomstre!

Sådan lyder opfordringen fra musiker og X Factor-dommer Thomas Blachman, der i sidste uge fremlagde sine visioner for Folketingets undervisningsudvalg på Christiansborg.

Her fortalte Thomas Blachman, hvordan han gerne ser den nuværende understøttende undervisning erstattet med et såkaldt 'idéfag', hvor eleverne skal lære at tænke kreativt og få ideer. Både for samfundets skyld, men i lige så høj grad for den enkelte elevs skyld.

- Det skal være et idégenererende fag, hvor de i 1.-9. klasse får lov til at få et opbyggeligt forhold til det at få ideer. Hvad gør man? Hvordan forholder man sig til den? Hvordan konceptualiserer man andre ideer ud af hovedideen osv.? (Det skal være) et fag uden karakterer, men et fag der skaber menneskelige karakterer, sagde Thomas Blachman blandt andet i sit ti minutter lange oplæg for Undervisningsudvalget.

Se Thomas Blachmans oplæg i fuld længde her.

Blachman som undervisningsminister?

En optagelse fra mødet er siden blev delt igen og igen på Facebook, og nu hyldes X Factor-dommeren for sin opsang om fornyelsen i den danske folkeskole.

Vi har brug for at få alle med, så vi kan blive én stor, kreativ masse og ikke bare en lille, kreativ klasse.

Thomas Blachman

-️ Sidder nærmest og tuder af befrielse. Gud, hvor jeg håber, de har taget dine ord med sig, skulle OK18 (overenskomstforhandlingerne, red.) ende i et regeringsindgreb. Jeg kan æde næsten hvad som helst, hvis blot dette blev en realitet, skriver eksempelvis Petina Schirmer Arskog.

Også Lotte Grundsted Nielsen er fuld af roser til Thomas Blachmans og hans forslag om det nye folkeskolefag.

- Du er sjældent tæt på at definere det, der burde være selve meningen med livet - at finde ind til, hvad man er god til, hvad man har lyst til og gøre det. Stor respekt!

Og så er der Claudio de Aquino, der kommer med et helt konkret forslag til, hvad Thomas Blachman kan kaste sig over, når hans tid som X Factor-dommer engang er forbi.

- Følelser om børns ve og vel står han hjerte nær, og her synes jeg, at han burde være undervisningsminister, ide-minister, passions-minister. Han påberåber sig nemlig altid passionen og kærligheden samt ideernes legeplads før alt andet. Længe leve Kejser Thomas, skriver han.

Thomas Blachman kommer helt tæt på eleverne i det kommende reportageprogram, der har premiere på DR1 til april. (© dr)

Der skal gøres noget nu

At Thomas Blachman overhovedet var inviteret til at holde et oplæg for Undervisningsudvalget skyldes, at han i efteråret gennemførte et forløb i en 8. klasse i Hvidovre, hvor han underviste eleverne i netop sit idéfag.

Forløbet er blevet til et reportageprogram i to afsnit, der sendes på DR1 til april.

Over for DR har Thomas Blahman tidligere forklaret, hvorfor det er en hjertesag for ham at få indført idéfaget i folkeskolen.

- Jeg insisterer på, at vi bliver nødt til at gøre noget nu. Hvad sker der med lille Danmark, hvor vi troede, vi var kreative og alt muligt? Glem det! Vi kommer til at lave kopivarer for kineserne, hvis vi ikke passer på.

- Vi må ikke tabe nogen på gulvet. Vi har brug for at få alle med, så vi kan blive én stor, kreativ masse og ikke bare en lille, kreativ klasse. For så kan vi bygge et samfund på så stort et idégrundlag som overhovedet muligt. Det er dét, fremtiden kræver, har Thomas Blachman tidligere sagt.

De kommende uger kan Thomas Blachman opleves i sin velkendte rolle som dommer i X Factor, hvor han skal forsøge at føre sin sidste tilbageværende gruppe, Place on Earth, mod sejr.