De spiller for millioner af mennesker hver fredag: Her er X Factors skjulte stjerner

The X Orchestra har været med i X Factor siden begyndelsen. Kom med bag om scenen og se, hvad det kræver af forberedelser op til et liveshow.

Fredag aften slog X Factor dørene op til det sidste første liveshow nogensinde på DR1.

Men forud for halvanden times underholdnings-tv i al dens pomp og pragt ligger timevis af forberedelser. Og onsdags var X Factor-deltagernes første øvedag med bandet i studiet før fredagens premiere.

The X Orchestra har stået for musikken ved de store liveshows siden programmets begyndelse i 2008. Og det er den erfarne musiker og sangskriver Kim Nowak-Zorde, der har været kapelmester og kaptajn for det musikalske flagskib siden Lise Rønne bød velkommen indenfor i de første liveshows for ti år siden.

Og ifølge Kim Nowak-Zorde er det noget ganske særligt at forberede sig med deltagerne, der aldrig har stået på en scene før.

- De bliver nurset ekstrameget. Vi er lidt ekstra påpasselige. Man skal passe på dem, for det er nyt, og det er et rigtig stort cirkus at komme ind i, og der er rigtig mange ting at forholde sig til. Og selvom de allesammen har talent, så er der jo meget mere udover sangen. Så man kan godt blive slået ud af den engang i mellem, så der ska vi være ekstra empatiske og lige sørge for at berolige dem.

Tag med til prøvedagen med bandet og Blachmans tre grupper her.

10.17

3, 2, 1... Første gennemspilning går i gang, og The X Orchestra går spiller for på 'Technicolour Beat', der skal fremføres af Anne Mette & Tomas.

(Foto: Kasper Månsson © Dr)

10.20

Anne Mette & Tomas forsøger at vænne sig til teknikken med særligt udstyr i øregangen, der er til for, at de kan høre sig selv.

(Foto: Kasper Månsson © dr)

10.25

Første gennemspilning er slut, og Thomas Blachman instruerer korsangeren Marie Keis Uhre i, hvad det er, han ønsker sig.

(Foto: Kasper Månsson © dr)

10.30

Daniel Fält på keyboard koncentrerer sig for at få det bedste ud af dagens prøver.

(Foto: Kasper Månsson © dr)

11.06

Sol & Christian indtager scenen i det tøj, de også skal have på om fredagen, så alt bliver så 'ægte' som muligt under prøverne.

(Foto: Kasper Månsson © dr)

11.10

Det er blandt andre Mikael Nordmark, der på keyboard er med til at få den drømmende lyd frem på 'Sommer', som Sol & Christian synger.

(Foto: Kasper Månsson © dr)

11.18

Det kræver meget teknisk udstyr at kunne finde frem til det helt rigtige, individuelle udtryk i de forskellige optrædener.

(Foto: Kasper Månsson © dr)

11.34

Blachman forklarer orkesteret, at de skal holde lidt igen, så hans unge duo kan stå mere selvstændigt frem i lyden.

(Foto: Kasper Månsson © dr)

11.40

Kapelmesteren Kim Nowak-Zorde forsøger efter bedste evne at rette sig efter Blachmans instrukser men har i sidste ende det sidste ord, hvis tidsplanen begynder at skride.

(Foto: Kasper Månsson © dr)

11.55

Blachman må stoppe prøven, da Sol & Christian har problemer med deres in-ears, der ellers skal sørge for, at de selv kan høre, om de rammer de rigtige toner.

(Foto: Kasper Månsson © dr)

12.15

Der har været sceneskift, og bandet afventer at begynde prøven med den sidste af de tre grupper. Her er det Mads Løkkegaard på guitar, der venter på at rocke løs.

(Foto: Kasper Månsson © dr)

12.19

Place on Earth er klar og giver slip på tøjlerne og koncentrerer sig om at lyde så godt som muligt.

(Foto: Kasper Månsson © dr)

12.26

Der bliver bedt om at få skruet op for lyset ovre ved bandet under Place on Earths mørke sceneshow, så eksempelvis Jesper Thomsen på trommer kan se, hvad han spiller.

(Foto: Kasper Månsson © dr)

13.02

Efter tre timer med finjusteringer er det blevet tid til frokost for orkesteret, der kan holde en velfortjent pause.

(Foto: Kasper Månsson © dr)

Se med på fredag, når The X Orchestra endnu engang bakker op om de otte artister, når X Factor blænder op for sit andet liveshow. Det er klokken 20 på DR1 og DR TV.

Facebook
Twitter