Det bliver et nej tak herfra: DR-chef ville ikke ansætte Blachman til X Factor

Thomas Blachman var aldrig blevet hyret som dommer i X Factor, hvis det var op til den daværende chef for DR1. Men produktionsselskabet fik hende på bedre tanker.

- Hvis der findes en vinder af X Factor, er det Thomas Blachman, mener musikeren Nikolaj Steen, der selv var i spil i rollen som dommer i første omgang af tv-showet, der blev sendt i 2008. (© dr)

Thomas Blachman er X Factors ukronede konge. Han har været dommer i ni ud af ti sæsoner af DRs største tv-succes - og har i år sat rekord ved at have hele to deltagere i aftenens store finale.

Men var det op til chefen på DR1, da X Factors første sæson skulle skydes i gang, var han aldrig blevet hyret til jobbet.

- Jeg kæmpede en hel del mod Blachman, for jeg havde det sådan, at jeg havde set det før, siger Ulla Pors Nielsen, der var chefredaktør i 2007, da DR købte retten til at sende Simon Cowells tv-koncept X Factor i en dansk udgave.

“Det var ikke nyt”

Thomas Blachman var dengang mest kendt som jazzmusiker og producer.

Thomas Blachman har to deltagere i finalen i X Factor i år, nemlig Mia og Chili. (© dr)

Han havde også optrådt som dommer på et andet talentprogram, ‘Idols’, som TV3 lukkede efter bare to sæsoner i 2004.

- Diskussionen for mig handlede egentlig mest om, at det ikke var nyt, ikke så meget, at han var skrap, det havde vi set på en anden kanal, fortæller Ulla Pors Nielsen nu i en stor baggrundsartikel på dr.dk om dengang, X Factor kom til Danmark.

Nikolaj Steen kunne have fået Blachmans job

Et af de navne, der i stedet var i spil til rollen som dommer, var musikeren og skuespilleren Nikolaj Steen.

Steen afviste flere gange, men endte alligevel med at gå til casting, fortæller han for første gang i dr.dk-artiklen:

- Hvis der findes en vinder af X Factor, er det Thomas Blachman. Programmet var jo ikke blevet det samme uden ham. Han fik - helt rigtigt set af producerne - rollen som den “onde”, siger han.

Producer nægtede at lave X Factor uden Blachman

Det var produktionsselskabet Blu, der laver X Factor til DR, der nægtede at give sig og vælge en anden end Blachman.

- DR blev ved at med at sige nej, og så aftalte vi et allersidste møde, siger Per Zachariassen, der var producer på de første sæsoner af X Factor og medejer af Blu sammen med Henrik Hancke.

Thomas Blachman har været dommer i alle sæsoner af X Factor på nær 2010-udgaven. (Foto: © Frederik Højfeldt Nielsen, dr)

- Henrik og jeg aftale, at jeg ikke tog med, men jeg sagde til ham at "Hvis du kommer hjem uden Blachman, gider jeg ikke at lave det her program", siger han i artiklen.

DR-chefen endte med at give sig, og dommerpanelet faldt på plads. Resten er historie. En historie, som i år kan fejre tiårsjubilæum og kulminerer med finalen i aften. Måske med Blachman som vinder.