Emilie Esther var X Factors superstjerne: Her er hun i dag

Konkurrenterne fik ikke et ben til jorden i X Factor 2015, da Emilie Esther triumferede. I dag går hun i gymnasiet, men musikken spiller stadig en kæmpe rolle i hendes liv.

Selvom det er mindre end to år siden Emilie Esther vandt X Factor, er der sket en helt del i hendes liv. Og musikken er langt fra lagt på hylden.

Første gang Emilie Esther dukkede op på skærmen i X Factor, var det foran et klaver med røde kinder og et stort smil.

Med sin spinkle statur og store ydmyghed var der nok ikke mange, der havde forventet, at hun måneder senere ville stå i X Factor-finalen og synge sammen med Stine Bramsen foran tusindvis af ellevilde fans i Boxen i Herning.

Emilie Esther vandt 6 ud af 7 liveshows og sejrede i finalen med 60 procent af stemmerne. Hun udgav sin vindersang ”Undiscovered” og tog sammen med Remee til Los Angeles i USA for at indspille singlen "Inescapable" med stjerneproduceren RedOne. Hun varmede op for verdensstjernen Kylie Minogue i hjembyen Aalborg og sluttede 2015 af med at udgive EP’en ”Rare”.

Ikke dårligt for en 15-årig pige, der var oppe imod to smarte storbydrenge bedre kendte som Citybois.

Se den den gang 15-årige Emilie Esthers første audition her:

Det er dog ikke meget, vi har hørt til det nu 17-årige sangtalent, og det er der en god grund til.

- Jamen, jeg går i gymnasiet. Det er så fedt, lyder det kontant fra Emilie Esther.

At det efterhånden er et stykke tid siden, at hun har udgivet musik betyder dog langt fra, at musikken er lagt på hylden.

- Jeg har musik på A-niveau, hvor jeg lærer en masse teori om musik, hvilket er lidt sjovt, fordi jeg egentlig altid har syntes, at det var lidt ligegyldigt. Men det er så fedt at lære alt det grundlæggende, siger Emilie Esther, der går i 1.g på Aalborg Katedralskole.

Hør Emilie Esther synge sin vindersang "Undiscovered" i videoen herunder:

Fra sangstjerne til skolebænken

Før hun startede i gymnasiet gik hun et år på musikefterskole i Aarhus. Og det var noget af en omvæltning for teenageren, som alle de andre elever udmærket kendte fra skærmen.

- Der var mange nye indtryk, og jeg kan huske, at jeg kunne mærke, at de andre var lidt bange for at snakke med mig, siger Emilie Esther og uddyber.

- Der gik lige lidt tid før, de lærte, at jeg ikke var så hellig, og der ingen forskel var på os.

Efterskolen var noget helt andet end folkeskolen, hvor hendes klassekammerater havde fuldt med i, og været en del af, hendes X Factor-eventyr. Året på efterskolen var dog langt fra spildt.

- Jeg havde det bedste år. Jeg er med i et band fra efterskolen, som jeg spiller meget med, siger Emilie Esther.

Skal finde sin egen lyd

Selvom Emilie Esther er rigtig glad for at gå i gymnasiet, lægger hun ikke skjul på, at det nok mest var forældrene, der syntes, at hun skulle have noget at falde tilbage på.

- Jeg var nok lidt imod, konstaterer hun.

Ud over at forsøge at finde de rigtige ubekendte i de matematiske ligninger og adjektiver i danskstilen, bruger hun også meget tid på at finde frem til sit musikalske ståsted.

- Lige nu prøver jeg bare at lære mig selv endnu bedre at kende og finde min egen lyd, siger Emilie Esther, der blandt andet leder efter lyden med efterskolebandet Pondus.

- Jeg synes, det er helt vildt vigtigt ikke bare at gøre det i en fart. Man skal blive megastolt af det, man laver.

Emilie imponerede dommerne med sin version af Rihannas "FourFiveSeconds":

Ingen dårlige dage

I den læringsproces spillede deltagelsen i X Factor en helt central rolle. Både musikalsk, men også personligt.

- Jeg lærte, at man bare skal være sig selv, selvom det godt kan være svært. Jeg så X Factor som en safe zone, hvor folk bare ville en det bedste, siger Emilie Esther.

Det skal dog ikke være nogen hemmelighed, at det ikke altid er en dans på roser at være med fra start til slut i X Factor, hvor presset øges uge for uge.

Men når Emilie Esther husker tilbage, er det ikke det, hun tænker på.

- Jeg husker det som den bedste oplevelse nogensinde. Jeg var så glad, og der var ingen dårlige dage, for der var så mange gode mennesker. Der er ikke noget hierarki, og alle er der bare for hinanden.

Rykker sig dag for dag

På det musikalske plan husker Emilie Esther også tilbage på X Factor-tiden med glæde i stemmen. Under liveshows sang hun alt fra Beyonce til Sia og Ellie Goulding, og hendes egen musik lå også i den del af genrespektret.

Hør Emilie Esthers version af Ellie Gouldings megahit "Love Me Like You Do" her:

Selvom hendes nye lyd nok ikke bliver funderet i de genrer, er hun stolt af, hvad hun har udgivet.

- Det betyder meget for mig, og det er stadig en big deal. Det var jo det første, jeg udgav, og det første der var mit eget, siger Emilie Esther.

Hun kan dog godt mærke, at hun er blevet ældre – og bedre. En udvikling hun især mærkede i Los Angeles, hvor hun arbejde sammen med Remee og stjerneproduceren RedOne.

- Det er sjovt, når man har sunget en sang, hvor man ikke helt rammer den, og så synger den senere, hvor man rammer tonerne. Uden man lægger mærke til det, udvikler man sig helt vildt, fortæller Emilie Esther.

Emilie Esther gæstede X Factor sidste år, hvor hun spillede sin single "Inescapable":

Musik er drømmen

På trods af at hun har travlt med både lektierne og musikken, finder hun stadig tid til at følge med i årets X Factor.

Jeg er rigtig dårlig til at få det set om fredagen, men så ser jeg det altid videoerne på Youtube dagen efter, for jeg vil gerne følge med og høre, hvordan de lyder, siger Emilie Esther.

Den tidligere X Factor-vinder synes, at niveauet i år generelt er højt, og at det er flot, der er så mange der skriver sin egen musik. Hun har dog en favorit.

- Jeg kan virkelig godt lide Rosa. Hun er vildt dygtig, fortæller Emilie Esther.

Når det kommer til hendes egen karriere, er der ingen tvivl om, i hvilken retning drømmene peger hen.

- Jeg skal lave musik. Det er helt sikkert. Det er det, jeg vil. Det er 100 procent min drøm.