En dansk poplegende! Her er den nye X Factor-dommers fedeste hits

Sanne Salomonsen skal vælge og vrage mellem deltagerne i den nye X Factor-sæson. Musikekspert udpeger det bedste fra hendes omfattende katalog

Sanne har været med i X Factor før. I 2009 gæstede hun, fordi deltagerne skulle fortolke en række af hendes sange.

Der er ifølge Danmarks Statistik 5.693 danskere, der bærer navnet. Men for danske popfans er der kun én Sanne.

Kvinden med efternavnet 'Salomonsen' er en af de helt store stemmer i dansk pop og har leveret det ene hit efter det andet i guldalderen i 80'erne og 90'erne.

X Factor-dommer Thomas Blachman tøver ikke med at kalde sin nye kollega i panalet for en legende.

Men hvad er det, der gør Sanne Salomonsen så vild?

Vi har snakket med radiovært og musikelsker Henrik Milling, der her udpeger sine fem favoritter fra kataloget, der i vid udstrækning er blevet dansk pop-pensum. Både fra hendes tid i Sneakers, men også solo.

Det er ikke det du siger

- Her sætter Sanne skabet helt ondt på plads. Det er en opvisning i popsnedkeri, der er overbevisende og lamslående. Tag især med i overvejelserne, at sangen udkommer i en tid, der er domineret af dansktop-schlagere og Gasolin', groft sagt.

- Sanne laver her en powerballade, før det overhovedet bliver et begreb! Sangen er skrevet af bl.a. Anne Linnet, men det er Sannes. Helt klart.

Blandt andet på 'Unplugged', 1994.

0:00

Sui-Sui (med Sneakers)

- Hvis man ikke kender Sanne, så er det her nummeret, man skal starte med. På dette tidspunkt er Sanne færdigbagt, så at sige, som popstjerne. Det er knaldgode musikere.

- Det er lyden af rasende unge mennesker, der står i studiet. Det er folk, der har styr på deres Toto og deres rockarrangementer. Det handler om at løbe hjemmefra - et eviggyldigt tema. Og det er altså en meget rar variation fra 'hallo, du har knaldet med mine venner!', som går igen i dag.

Et gennemført lækkert nummer!

Fra albummet 'Sui-Sui', 1981.

0:00

Hvis du forstod

- Her sidder Sanne på pop-tronen. Hun er rockmama nummer et på alle tænkelige punkter, foran Lis Sørensen og Thomas Helmig og de andre. Her tager man også beslutningen om at afprøve udlandet med Sannes musik, i første omgang Sverige og Norge.

- Jeg kan huske, at jeg åbnede for min radio, da jeg var i Paris på det tidspunkt. På en stor fransk radiostation gjalder 'Hvis du forstod' ud', og der ved man, at det er blevet stort. Der er fuld skid på følelserne, og man sidder tilbage og tænker 'hun er jo knusende dygtig'.

Fra albummet 'Sanne', 1989.

0:00

Where Blue Begins

- Her forsøger man at køre Sanne ud internationalt for alvor. Hun er på det tidspunkt dansk superstjerne og ikke bare et lokaltalent.

- Hun indspiller 'Where Blue Begins' i musikbyen Memphis, og det er første skridt mod en international karriere. Der er flere grunde til, at hun ikke slår endelig igennem. En af dem er, at Sanne også har en familie at passe, og hun vælger at pendle mellem Danmark og USA fremfor at flytte derover.

- Men uanset udfaldet af USA-projektet, så er 'Where Blue Begins' state of the art. Det er sunget af Sanne, så det ikke kan gøres bedre af en dansk kunstner.

Fra albummet 'Where Blue Begins', 1991.

0:00

Taxa

- Det er popmusik, når det er allerbedst! Jeg hørte nummeret første gang i X Factor i 2009, og her viser Sanne, at hun følger med tiden, men på sin egen måde. Husk på, når man først er fyldt 40 år i popverden, så svarer det til 90 år i det virkelige liv, fordi publikum rykker videre.

- Teksten er pissefed! Når popmusik rykker, så er det, når man er fanget af de første linjer. Den Gale Pose gjorde det med 'Spændt op til lir' i 1998, hvor de ramte alle danskere, der nogensinde har stået foran spejlet og tænkt 'kæft, hvor skal byen bare saves over i aften'.

- På samme måde fanger 'Taxa' den stemning, der er, når man har snakket med en anden person i et kort øjeblik, og vupti, så er man på vej hjem sammen. 'Dine hænder alle steder'. Vi får nogle billeder på nethinden, der bringer os ind i taxaen.

- Det nummer er jeg meget imponeret af. Når jeg er ude og dj'e og sætter denne på, så æder folk deres eget tøj af bar begejstring.

Fra albummet 'Unico', 2009.

0:00

Fotos: PDH Booking / X Factor / DR Arkiv