Frank fortalte sin barske livshistorie i X Factor: I dag er han forfatter og skuespiller

I X Factor rørte Clifforth & Hein danskerne med deres historie om misbrug og svigt. Og i dag bruger Frank Clifforth oplevelserne til at inspirere unge.

'Clifforth & Hein nåede i 2016 til femte liveshow i X Factor, inden de røg ud af konkurrencen til fordel for Alex. (Foto: Bjarne B. Hermansen © Dr)

- Jeg er på røven over, hvor meget menneskelighed I har i jer.

Sådan sagde Remee i 2016, da han i femte liveshow måtte sige farvel til sin gruppe Clifforth & Hein, der bestod af Frank Clifforth og Torben Hein.

De to livskloge mænd havde imponeret dommerne og danskerne med deres inderlighed og store følelser uge efter uge. Og særligt deres fortid som misbrugere gjorde et stort indtryk.

Men 18. marts 2016 måtte de altså vinke farvel til X Factor og alt, hvad der hørte med.

Og det gjorde særligt ondt på den ene halvdel af Clifforth & Hein, Frank Clifforth.

- Da vi røg ud, fik jeg en følelse af, at det hele var noget lort. De første 24 timer kunne jeg ikke se noget positivt i noget som helst. Og det, jeg var mest ked af, var, at vi skulle sige farvel til alle de professionelle på produktionen, der virkelig brændte for det, de lavede, fortæller Frank Clifforth, da dr.dk ringer til ham for at høre, hvordan det er gået siden hans deltagelse i X Factor.

Men Frank Clifforth nægtede at lade sig slå ud af afskeden med X Factor. Og brugte i stedet gruppens exit til at komme videre.

- Jeg selv og alle andre på X Factor var så passionerede. Og derfor er jeg også blevet ved med at lave, det jeg brænder for - efter jeg lige var landet, siger Frank Clifforth.

Se videoen herunder, hvor Frank Clifforth og Torben Hein optræder med U2s 'I Still Haven't Found What I'm Looking For' til deres audition.

Liv bliver til teater

I tiden efter X Factor og den dag i dag spiller Frank Clifforth stadig musik.

Men 2016 blev også brugt på at finde ud af, hvilken retning han skulle gå med sit liv. Og det var i dén periode, at idéen til en bog opstod. Og da Frank Clifforth har det som en form for mantra, at man skal tage ansvar for sit eget liv, var han ikke sen til at kontakte diverse forlag.

Det udmøntede sig i bogen ’Frank Clifforth… og selvom vejen den var lang’, der udkom i maj sidste år.

- Det var en af mine drømme, der gik i opfyldelse dér. Men kun fordi jeg troede på det og gik efter det. Og så har jeg jo siden hen været rundt i boghandlere og holdt foredrag osv., fortæller en stolt Frank Clifforth.

Bogen handler om hans levede liv med diverse op- og nedture og om en barndom i et hjem præget af alkoholmisbrug.

Selv endte Frank Clifforth med at gå linen ud som kriminel stofmisbruger som følge af sin opvækst, inden han fik vendt sit liv om og kom ud på den anden side.

Og det ligger hans hjerte nært, at bogen skal være med til at advare andre mod at begå de fejl, han selv begik. Og for at få det budskab så bredt ud som muligt har Frank Clifforth nu lavet et teaterstykke ud af bogen.

- For fire måneder siden tænkte jeg 'jeg skal vise det her. Jeg skal stå på en scene og spille rollerne'. Så jeg samlede et hold af lyd- og lysmænd og en instruktør. Og har så ellers bare øvet og øvet. Og til februar har det så premiere, siger Frank Clifforth, der selv skal spille alle rollerne i stykket.

Det var Remee, der var dommer for gruppekategorien i 2016 og derfor også ham, der valgte at tage Clifforth & Hein med til liveshows. (Foto: Agnete Schlichtkrull © dr)

Vil inspirere børn og unge

Til dagligt arbejder den 45-årige multikunstner som pædagog på en skole og i en SFO, og derudover er han ambassadør for Danmarks Mønsterbryder College, som hjælper børn og unge, der er vokset op i alkoholiske og voldelige hjem.

- Man kan ikke læse sig til at være opvokset med svigt og alkohol. Men jeg kan drage på mine egne erfaringer, og jeg kan mærke, når børnene har det svært. Tidligere i mit liv havde jeg svært ved at tro, at jeg kunne hjælpe folk med noget. Men langsomt indså jeg, at jeg gennem min historie kunne hjælpe andre. Det skal ramme dem i kernen, hvor det gør allermest ondt, så de kan se, at de skal tage ansvar for deres eget liv.

Og det at tage ansvar for sig selv og sine handlinger er noget af det vigtigste i Frank Clifforths optik.

- Jeg brugte mange år på at skyde skylden for mit hårde liv på alle andre. Men i bogen og i det her teaterstykke fralægger jeg mig ikke ansvaret en eneste gang. Jeg går forrest og håber, at mit engagement kan få folk med, så de forstår vigtigheden af mit budskab, lyder det fra Frank Clifforth.

Venner for livet

Men ingen Clifforth uden Hein.

For selvom det umiddelbart kan virke som om, Frank Clifforth har gang i en masse ting uden Torben Hein, så forsikrer Frank, at han stadig hænger uløseligt sammen med Torben.

- Vi er megagode venner! Vi er brødre uden at være det biologisk. Der er ingen tvivl om, at vi altid vil have hinandens ryg, siger Frank Clifforth, der dog også må medgive, at makkerparret havde brug for en pause efter X Factor-ræset.

- Lige efter X Factor skulle vi spille en masse, og det gjorde vi så, men man kunne godt mærke, at lunten var lidt kort. Så vi aftalte at tage nogle måneder, hvor vi ikke talte sammen. Og hvis ikke vi havde gjort det, var det gået galt.

- Torben var blandt andet ved at brække sig over, at jeg gik og filmede alt under X Factor. Men efter nogle måneder hver for sig havde jeg klippet det sammen til en lille film, og da han så den, syntes han jo, at den var så fed.

Clifforth & Hein holder også stadig foredrag og spiller koncerter, når der er bud efter dem. Og Frank Clifforth glæder sig også til at vise sin kompagnon, hvad han har syslet med i de seneste måneder.

- Han kommer og ser premieren på stykket, lyder det forventningsfuldt fra Frank Clifforth.

Så må tiden vise, om publikum kan se frem til en duet…

Se videoen herunder, hvor Clifforth & Hein bevæger hele X Factor-studiet med deres fortolkning af Sanne Salomonsens 'Hjem'.

Facebook
Twitter