- Åh-åh, lød det fra dommerne, da Jógvan Joensen trådte ind til sin X Factor-audition i 2015 og fortalte, at han var fra Færøerne.

Den originale dommertrio, Remee, Lina Rafn og Thomas Blachman, sad ved dommerbordet og det var ikke noget nyt for dem, at der kom en færing til X Factor med et kæmpe talent. Det havde de set med både Linda Andrews, Anna og Sveinur.

Ligesom sine landsmænd var Jógvan Joensens lange tur til audition heller ikke forgæves.

Dommerne var nemlig helt enige om hans talent. Han skulle videre, og han kunne komme langt. Rigtig langt.

Se Jógvans audition i videoen her.

Fra Færøerne til finalen

Lina Rafn, der var dommer for kategorien 23+, tog Jógvan Joensen med til liveshows som en af sine tre solister og med charme, hæs stemme og ikke mindst et kæmpe talent fejede han benene væk under hele Danmark, da han fredag efter fredag optrådte i bedste sendetid.

- Det var en vild oplevelse, og det hele var så surrealistisk. Jeg gik fra at komme fra en lille by til at befinde mig i København, hvor alle genkendte mig og ville have billeder med mig, fortæller Jógvan Joensen om oplevelsen.

Jógvan Joensen gik hele vejen til finalen, hvor han dog måtte se sig slået på målstregen af den 15-årige Emilie Esther.

Selvom den charmerende færing ikke løb med sejren, er han stadig glad for, at han meldte sig til talentprogrammet, som han ser tilbage på som en af de vildeste oplevelser i sit liv.

Det var stort at synge mit eget nummer, da det havde været min lille baby i så mange år.

Jógvan Joensen

- Det var så fedt at være med. At opleve, hvordan det hele foregår og at spille for så mange mennesker... Det er jo en hver musikers drøm, at folk lytter til ens musik, lyder det fra den tidligere X Factor-deltager.

I løbet af de syv liveshows sang han alt fra Teitur til Radiohead, men der er særligt én aften, han husker som noget helt specielt.

Nemlig da han stod finalen i Boxen i Herning foran flere tusinde mennesker.

Her optrådte han både med Coldplay-nummeret ’Yellow’ og sin egen sang ’Best Kept Secret’, som han oprindeligt havde skrevet næsten ti år tidligere.

- Det var stort at synge mit eget nummer, da det havde været min lille baby i så mange år. Men jeg husker også min ’Yellow’-optræden som en af de største oplevelser, fordi selve stemningen var helt fantastisk. Der var så mange mennesker, og det hele var så stort. Finalen er helt klart mit bedste minde, fortæller han.

Blev forvandlet til en rockstjerne

Efter X Factor sluttede, havde Jógvan Joensen dog en anelse svært ved at genkende dele af sig selv.

Igennem programmet var han blevet iklædt læderjakke og rockstar-hat, og popnumre som ’Stay With Me’ af Sam Smith og ’Når Tiden Går Baglæns’ af Clara Sofie & Rune RK blev fremført i rå og rockede udgaver.

Jeg forlod programmet som en anden, end den jeg kom som.

Jógvan Joensen

- Jeg kom ind til X Factor som Jógvan, men blev igennem programmet forvandlet til en rockstjerne. Sådan ser jeg ikke mig selv, og det gjorde jeg heller ikke dengang. Så jeg forlod programmet som en anden, end den jeg kom som, og det var en underlig oplevelse, forklarer Jógvan Joensen, og fortsætter:

- Men det var også ekstremt lærerigt, for rockmusikken lærte mig at udvikle min stemme og gjorde mig til en bedre sanger. Så der var helt klart også positive sider af det. Men det var og er et image, som jeg ikke helt kan genkende mig selv i som singer-songwriter, fortæller Jógvan Joensen, der stadig den dag i dag kan opleve, at folk har forventninger om rockmusik, når han er ude at optræde.

Drømmer om at studere musik

Et halvt år efter X Factor udgav Jógvan Joensen sin første ep, ’Love That You Love’, som bestod af fire engelske sange og en på færøsk.

Trods gode anmeldelser kastede Jógvan Joensen sig ikke direkte ud i at udgive mere musik. Han prioritererede i stedet at fortsætte sin HF, som han havde sat på pause under X Factor.

En uddannelse, som han færdiggør til sommer.

- Derefter er min plan at søge ind på Musikkonservatoriet. Hvis det ikke lykkes, søger jeg ind på Musikvidenskab på Københavns Universitet. Man skal altid have en plan B i livet, det har jeg lært, siger han og tilføjer:

- Man bliver ikke bare stjerne med det samme.

På vej med ny musik

Ved siden af studiet lever den talentfulde færing af sin musik, som han stadig laver og brænder for. Og tre år efter X Factor gør han stadig brug af nogle af de råd, han fik af Lina Rafn.

- Jeg lærte at håndtere nervøsiteten, komme ud af min skal og komme ud med det, jeg har på hjerte. Jeg har været på turné og spiller stadig mindre koncerter her og der. Derudover har jeg lavet to plader, der er klar til at udkomme. Den ene udkommer omkring april, og den anden udkommer måske senere på året, siger Jógvan Joensen.

Rent privat er der også sket en del for Jógvan Joensen. Han er nemlig flyttet permanent til København.

- Jeg er ikke længere sammen med min søns mor, så da de flyttede til København, flyttede jeg også, så jeg kunne være tæt på ham. Men hans mor og jeg har det fint sammen, og vi er stadig gode venner – og det synes jeg også, man skal være, når man har et barn sammen, så man kan give barnet mest mulig kærlighed, siger han og tilføjer:

- Jeg har det godt, og det går godt med musikken, så jeg er glad. Nu glæder jeg mig bare til, at min nye musik udkommer, så jeg igen skal på turné.

Du kan opleve Jógvan Joensen optræde live i Det Færøske Hus på Vesterbrogade i København den 16. marts.

Du kan følge med i de nye deltageres optrædener i X Factor hver fredag klokken 20 på DR1 og DR TV.