Her er Thomas Blachmans plan efter X Factor: Springer ud som opfinder

Thomas Blachman føjer nu titlen som designer og opfinder til sit CV. Han har nemlig udtænkt en ny stol til børn.

- Det kom til mig, som alle idéer gør. Ud af en absolut nødvendighed, siger Thomas Blachman om den stol til børn, han har designet. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

Thomas Blachman har viet et årti af sit liv til X Factor på DR1, hvor han har set det som sit kald at opdrage den generation af danskere, der kiggede med foran tv-skærmene.

Nu er programmet rullet over skærmen for sidste gang på DR1, og det har fået den 55-årige musiker til at tænke i alternative karrierebaner.

Thomas Blachman har nemlig valgt at gå i sin opfinder-far Hennings fodspor.

Men hvor det fædrende ophav bl.a. er manden bag den automatiske telefonsvarer, så går Thomas Blachman ad andre opfindesomme stier. Han har lavet en barnestol.

- Den kommer om 2-3 måneder, men jeg kan ikke nævne, hvad den hedder eller dens funktion. Men det er et missing link, som Arne Jacobsen, Wegner og alle de andre havde overset. Der er noget, der mangler, når man går fra en trip-trap-stol og over i en voksenstol. Det kom til mig, som alle idéer gør. Ud af en absolut nødvendighed.

Inspireret af egne børn

Den erfarne X Factor-dommer har selv børnene Henry og Ramona. Og han mener, at der går noget galt, når man tvinger børn over en en voksenstol, der er alt for stor.

Folk sidder og råber og skriger, at børnene skal sidde ordentligt, men sandheden er, at de ikke kan sidde ordentligt.

Thomas Blachman

- De kan ikke sidde i en voksenstol, og vi kræver det af dem alt for tidligt. De kan ikke komme tilbage med numsen, deres ben flagrer, de ligger på ryggen. Det skaber utrolig defokusering. Folk sidder og råber og skriger, at børnene skal sidde ordentligt, men sandheden er, at de ikke kan sidde ordentligt, siger Thomas Blachman.

Derfor begyndte han at lege med tanken om en ny form for stol, der skal afhjælpe problemet med urolige unger, der ikke kan koncentrere sig.

- Jeg begyndte at eksperimentere med mine børn, og lige pludselig gik det op for mig: ’Hold da kæft, nu sidder de, som de skal'. Nu kunne vi snakke sammen, nu kunne de sige: ’Hvordan har du det far?’, og jeg kan føle en helt anden koncentration omkring det meget vigtige øjeblik, hvor vi sidder og spiser sammen, siger Thomas Blachman.

Fra musiker til designer

Thomas Blachman er kendt for sin musikalske evner, men mener ikke, at der er så langt fra rollen som musiker over i rollen som designer af eksempelvis en stol.

- Musik er også bare formgivning. Man snakker om arkitektur som stivnet musik, og at en god arkitekt skal være musikalsk. Og et musikalsk menneske har også det arkitektoniske i sig, det vil sige proportionssans. Der er intet snobberi i det. Men hvorfor ikke gøre det, når vi har muligheden for det, spørger han retorisk.

Design og arkitektur ligger altså ikke musikeren fjernt. Og Thomas Blachman mener også, at han har fået glæden ved skønhed og æstetik ind med modersmælken.

Jeg tror faktisk, jeg er lavet i Wegners flaglinestol. Det var der mine forældre lavede de indledende runder.

Thomas Blachman

- Jeg er vokset om i en skrædderfamilie med min mors tøjbutik og min farfars skrædderi.

Det betød meget for min mor at have smukke ting omkring sig. Jeg vokset op under PH-lampen, vi alle sammen har stirret os blinde på. Men for mig var det et rumskib, der hang dér. For mig var det voksne menneskers begavede nærvær, siger han og fortsætter:

- Jeg tror faktisk, jeg er lavet i Wegners flaglinestol. Det var dér, at mine forældre lavede de indledende runder. Og det handler ikke om at være kulturradikal, for det var de ikke. Det handler bare om, at det er fedt at kigge på noget smukt.

Meget mere Blachman

Når X Factor bliver sendt for sidste gang på DR1 på fredag, bliver det dog ikke det sidste, man kommer til at se til Thomas Blachman.

For udover den kommende børnestol er Hr. X Factor aktuel med programmet ’Blachman på skoleskemaet’, som kommer på DR1 i løbet af april.

Her kan seerne i to programmer følge Thomas Blachman, når han skal undervise en 8.

Jeg hørte i Radio24syv, at jeg skulle få et fuldstændigt horribelt højt beløb for det. Det håber jeg ingen tager alvorligt

Thomas Blachman

klasse i sit selvopfundne fag, ’idéfaget’, som han også har været en tur i Folketinget for at holde oplæg om.

Og så går rygterne ellers på, at det ikke er sidste gang, danskerne kan se den gode Blachman i X Factor-sammenhæng.

Flere steder bliver der spekuleret i, at den erfarne dommer vender tilbage i sin vante rolle, når TV 2, der har købt programmet, blænder op for deres nye sæson i 2019.

Det afviser dommeren dog, skulle være tilfældet.

- Jeg ved ikke, hvem der kommer med de rygter. Jeg hørte i Radio24syv, at jeg skulle få et fuldstændigt horribelt højt beløb for det. Det håber jeg ingen tager alvorligt, for det har intet med sandheden at gøre, siger han.