Hun overraskede alle og vandt X Factor for 10 år siden: Her er Linda Andrews i dag

Hun snuppede sejren foran Remees gruppe i 2009 - og siden har hun levet af musikken.

(© Foto: Mogens Flindt/Ritzau Scanpix og Simon Nielsen)

Linda Andrews vandt X Factor i 2009. Men selvom X Factor-dronningen ikke har kastet stribevis af hits af sig, så har hun faktisk levet af at lave musik lige siden sejren.

Som blandt andet sanger og korleder har den i dag 44-årige sangstjerne kærnet smør til sit brød, ved at bruge sit musikalske talent.

Og hun er egentlig lidt træt af, at man som musiker bliver talt ned som en fiasko, hvis ikke man ligger i top på hitlisterne.

- For mig har X Factor-sejren ikke været en direkte vej til hitlisterne. Men branchen er så bred og så stor. Og det er så meget andet end hitlisterne. Jeg lever af at lave musik og synes, det er meget ensidigt og endimensionelt at vurdere succes ud fra hitlisteplaceringer, fortæller hun.

Men selvom Linda Andrews lever af at være sangerinde, og at det nu er 10 år siden, hun vandt sangkonkurrencen, så tænker hun tilbage på hele X Factor-eventyret med stor glæde.

- Det var en vild og overvældende oplevelse, som lærte mig en masse, både professionelt og personligt. Og så lærte jeg også at håndtere det pres, det er, når næsten to millioner seere følger med og ikke mindst at arbejde med tv-produktion og kameravinkler og så videre, siger Linda Andrews, der betragter X Factor som den ultimative udviklingsproces.

- Jeg lærte at se mig selv i et helt nyt lys og at omfavne både mine styrker og svagheder. Jeg kunne tage en masse med mig videre i mit professionelle liv, og jeg føler, at jeg har været på den mest givende “artist-udviklingsskole"… bare foran hele Danmarks befolkning, siger hun med et grin.

Nære venner med Lina Rafn

Det var Lina Rafn, som agerede mentor for de voksnes kategori, hvor Linda hørte til.

De to kvinder udviklede et særligt bånd under programmets forløb, og Linda fortæller, at Lina var en gigantisk inspiration, som hun ikke kunne have vundet uden.

- Lina er et kæmpe forbillede for mig. Hun troede på mig og gav mig chancen til at være med i X Factor, og uden hende havde jeg ikke vundet. Lina er en super sej og ikke mindst klog kvinde, og hun lærte mig, at musikbranchen er unådig, men at man med en vilje af stål kan komme utroligt langt.

Og noget tyder på, at det venskab, der opstod mellem mester og lærling for ti år siden, stadig varer ved.

- Lina og jeg har fortsat et supergodt forhold og ses i ny og næ privat. Senest vi så hinanden var til Linas fødselsdagsfest, fortæller Linda, der bemærker, at det også var Lina, der lærte hende vigtigheden af at slås for det, man har kært og ikke gå og vente på, at succesen kommer af sig selv.

- Der er så mange dygtige mennesker om buddet, og der kommer ikke nogen og siger, at det er synd for dig. Man skal virkelig ville det. Det er hun et bevis på, ved at blive ved med at kæmpe og ikke give op, siger Linda Andrews.

En døgnflue

Da Linda Andrews kom ud på den anden side af X Factor-sejren, stødte hun også meget hurtigt på, hvor hårdt livet i musikbranchen er.

- Lige i starten da jeg havde vundet, følte jeg, at der blev set ned på os X Factor deltagere, og at vi ikke var rigtige artister. Jeg kan huske en episode lige efter, jeg havde vundet. Jeg blev mødt af en journalist i presserummet samme aften, der sagde 'hvordan føles det at være en døgnflue?'. Og jeg tænkte bare ’kan jeg lige få lov til at glæde mig over det her?’, siger Linda Andrews.

Hun mærkede også, hvor flygtig branchen er, og hvor hurtigt, publikum var videre til næste artist. Men i Linda Andrews' optik gjorde den erfaring hende kun stærkere.

- Lige bagefter var der masser af jobs og tilbud, og så fulgte der halvandet år efter, hvor der ikke var så stor efterspørgsel, og der gik længere tid imellem. Men så må man ud og gøre noget. Og det lærte jeg; hvis ikke jeg gør noget, så sker der ikke noget. Det er mig, der er primus motor og skal holde skuden kørende, lyder det fra Linda Andrews, der dog ikke har noget imod, at hun skal arbejde hårdt for succesen.

- Det gør mig ingenting at gå efter det lange seje træk i stedet for de hurtige løsninger. Det tager tid at bygge en karriere og fanskare op og at blive etableret. Og det skal ske efter showet, så man skal betragte X Factor som en slags udstillingsplatform. Det rigtige karrierearbejde starter først bagefter, siger hun.

Aktuel med ny musik

Og det hårde arbejde har båret frugt for Linda Andrews.

I ti år har hun levet af at arbejde med musik både som korleder, dirigent og underviser. Og så har hun netop udgivet sit fjerde album med titlen ’Linda Andrews’.

Sangerinden kan røbe, at den nye musik tager afsæt i de oplevelser, hun blandt andet har haft i sit eget liv.

- Mine sange handler om livets store følelser, fra den euforiske kærlighed til den dybe ensomhed. Mange af sangene har udgangspunkt i egne oplevelser. Der er for eksempel en sang, der hedder 'Heaven on Earth’, som jeg skrev efter min skilsmisse, om hvordan man kommer videre, siger Linda Andrews.

Det betyder grundlæggende alverden for Linda Andrews, at hun kan leve af at lave det, hun elsker.

- Det er jeg så glad for. For dét at være musiker er ikke en menneskeret. Hvis jeg ikke kan leve af det, må jeg finde andre måder at forsøge mig selv på. Men det er vigtigt for mig, så jeg må være så dygtig som muligt og så synlig, at folk booker mig. Mens vi har snakket, har jeg faktisk fået to bookinger ind på min mail, kan jeg se. Så jeg synes jo bare, det er fantastisk, at der er to, der vil bruge mig. Jeg tager det ikke for givet, siger X Factor-vinderen.

FacebookTwitter