Konkurrencen spidser til: Sådan kommer X Factor-vinderens musik til at lyde

De har produceret musik for de største danske stjerner og skal også producere X Factor-vinderens musik. Nu løfter de sløret for, hvordan det kunne lyde.

Rasmus, Jamie Talbot, Place on Earth, Sol & Christian, Sigmund eller Vita - én af dem vinder X Factor fredag den 6. april. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)

6. april bliver den sidste vinder af X Factor på DR1 fundet.

Umiddelbart efter lamperne er slukket og scenen pillet ned, skal den nyslåede vinder af konkurrencen i musikstudiet og i gang med sin musikalske karriere.

Det bliver under vingerne på producerne Andreas Krüger og Kewan, som skal producere X Factor-vinderens debut-ep, uanset hvem der ender med at tage titlen.

De to præmie-producere er med stadig fire uger til finalen meget forventningsfulde omkring, hvordan deres arbejde med den kommende vinder bliver.

Vi er trygge, uanset hvem der vinder, fordi alle deltagerne har deres egen unikke ting at bringe til bordet.

Andreas Krüger, producer

- Der er et sindssygt højt niveau selv nu her med seks deltagere tilbage. Det er ret imponerende. Vi snakkede tidligere om, at vi allerede er trygge, uanset hvem der vinder, fordi alle deltagerne har deres egen unikke ting at bringe til bordet, siger Andreas Krüger.

Hans producer-makker Kewan bakker ham op og understreger, at det er en ære at være en del af præmien for X Factor-vinderen.

- Det er spændende, fordi det ikke er noget, man bliver spurgt om hver dag. Jeg har jo fulgt med i programmet, siden jeg var teenager. Det er altid et program, der samler familien, og man sidder dér og har optur over Blachman. Det er jo et inspirerende og underholdende program på mange måder, siger Kewan.

Andreas Krüger (tv.) og Kewan (th.) skal producere X Factor-vinderens ep. (© Sony Music)

Styr på musikken

De to producere har mange års erfaring fra den danske musikbranche.

Andreas Krüger på 29 har spillet musik, siden han var syv år gammel og har blandt andet arbejdet sammen med Gulddreng, Christopher og Rasmus Seebach.

Kewan på 25, der kommer fra en klassisk baggrund med cello og klaver som hovedinstrumenter, kan prale af sit hit-samarbejde med Mads Langer og Gilli.

Uanset hvem, de to stjerne-producere skal arbejde sammen med efter finalen, er makkerparret bevidste om, hvordan hver deltager er individuelle kunstnere, der kræver forskellige ting af producerne.

- Hvis det for eksempel er Sigmund, der vinder, skal vi ikke bruge tid på at få ham ud af skallen. Det er jo inspirerende at se ham, og den måde hvorpå han bare er en naturlig performer. Så det bliver nok nærmere noget med at få ham til at tage den med ro, lyder det fra Andreas Krüger, der også løfter sløret for hvilke tanker, han har gjort sig om Jamie Talbot.

- Jamie kalder på noget kækt. Noget med kant. Jeg tror, noget attitude ville klæde Jamie, lige som dét han ramte i sidste liveshow.

Stærke solister

Kewan fortæller også, at de sange, som deltagerne har optrådt med i X Factor, giver en god indikation på, hvordan det vil blive at arbejde med dem i studiet.

Han forestiller sig, at Remees anden voksne deltager, Rasmus, kan vise endnu flere sider af sig selv, hvis han skulle gå hen og blive vinderen af X Factor.

- Rasmus er megasympatisk, og han tør vise ømme sider og være følsom. Og det vil skinne igennem i musikken bagefter også. Det kunne blive en flot ballade, hvor han kan synge blødt og flot igennem, siger Kewan, inden han også fremhæver den sidste kvindelige solist i X Factor-feltet, Vita.

- Man kan næsten forestille sig, hvordan Vitas ep lyder. Hun har et ikke-påtaget image, og kommer fra det her singer/songwriter-univers. Man kan forestille sig noget kommercielt musik, der ikke er for kompliceret eller avantgarde produceret.

Spændende grupper

Grupper er uomtvisteligt en anden størrelse at arbejde sammen med end solister.

Men de to producere ser udelukkende muligheder, hvis en af Thomas Blachmans to grupper skulle stå tilbage som vindere af X Factor.

- Jeg ser Sol & Christian som en enhed i det her teatralske og ambiente univers. De har en smuk, abstrakt lyd, og man kunne sagtens forestille sig at lave noget med dem på dansk, som jo også er det sprog, de har sunget på i alle liveshows, siger Kewan, der har fulgt intensivt med i X Factor-sæsonen siden 1. januar.

Også Andreas Krüger har fulgt nøje med i X Factor, og han synes, trioen Place on Earth har ramt noget helt særligt.

- Der er jo tradition for, at grupperne falder relativt hurtigt fra. Men de synger nogle sange, som fungerer helt optimalt for dem, og det er virkelig godt set afBblachman at sætte tre så stærke sangere sammen. Man kunne helt sikkert lave noget musik med dem, som ville stikke ud fra mængden.

Ud over en ep, der altså skal produceres af Andreas Krüger og Kewan, kan vinderen af X Factor også se frem til en rejse til Los Angeles, hvor der over fire dage venter privatundervisning hos Lady Gagas faste koreograf og visuelle instruktør, Richy Jackson, og sangtræning hos Eric Vetro, der er vocal coach for blandt andre Katy Perry, Ariana Grande og Pink.

Se med i aften, når X Factor inviterer inden for til det fjerde liveshow, og hvor seks deltagere skal blive til fem. Det er klokken 20 på DR1 og på DR TV.