Til hverdag bor X Factors nye stjerne, 22-årige Sigmund, i Aarhus, men hvis han virkelig skal slappe af - og fodres med god, hjemmelavet mad - tager han turen til byen Sørvad ved Herning.

Her er Sigmund vokset op, og i barndomshjemmet kan det unge sangtalent for alvor slappe af og glemme X Factor-presset for en stund i familiens skød.

- Det er simpelthen bare så dejligt at komme hjem til min familie. Her er altid varmt, en dejlig ro, masser af plads, hyggelig stemning og god mad på bordet, siger Sigmund.

(Foto: Kasper Månsson © dr)

I aften er menuen ekstra særlig, da forretten til lillesøster Sigrids forestående konfirmation skal testes.

- Det er vist noget indbagt laks med spinat. Jo jo, mor Lene har rigtig været i køkkenet, siger Sigmund med et grin.

(Foto: Kasper Månsson)

Sigmund er vokset op i huset i Sørvad, men flyttede allerede hjemmefra som 17-årig.

- Det er jeg ret stolt over, faktisk. Det er ikke alting, der har været lige nemt for mig gennem mit liv, så at jeg i dag kan være så voksen og selvstændig og bo alene, er jeg rigtig glad for.

Han nyder dog stadig at tage turen fra Aarhus og hjem til barndomshjemmet i Sørvad, hvor både hans forældre og lillesøsteren Sigrid på 13 år holder til. Sigmunds anden lillesøster, 20-årige Silje, er ikke hjemme. Hun er på rundrejse i Australien.

- Åh, jamen der er jo intet at se i det rum. Det er bare fyldt op med alt Siljes skrammel, lyder det fra Sigmund, da snakken falder på hans gamle barndomsværelse.

(Foto: Kasper Månsson © dr)

Sigmund har altid været tæt med sine to søskende, selvom bølgerne kunne gå højt på børneværelserne.

- Uh ja, der er blevet revet i en del hår herhjemme. Vi skrattede meget af hinanden, særligt da vi var teenagere. Jeg har været lidt strid. Men i dag har vi det bare så mega dejligt sammen. Vi har en helt særlig søskende-kemi, siger Sigmund, mens han betragter de mange barndomsbilleder på husets vægge.

(Foto: Kasper Månsson © dr)

- Ej! Gud, den havde jeg glemt, lyder det henrykt fra Sigmund, der har sat sig i stuens sofa.

Lillesøster Sigrid har fundet et gammelt minde fra barndomsværelset frem. En hvid mikrofon i træ, som Sigmunds far, Oddur, selv har snittet.

(Foto: Kasper Månsson © dr)

- Mariah Carey whistles, lyder det fra Sigmund, mens han ivrigt imiterer den amerikanske popdiva.

Fredag efter fredag underholder Sigmund omkring halvanden million tv-seere, men det er langt fra nyt for den unge jyde at optræde. Som barn blev hans forældre og søskende tvangsindlagt til utallige danse- og cirkusforestillinger.

- Som barn havde jeg perioder, hvor jeg var helt besat af én ting. Hvis jeg var betaget af cirkus, jamen så var der cirkusforestilling i stuen hver eneste aften i flere måneder, siger Sigmund.

(Foto: Kasper Månsson © dr)

- For katten Sigmund, du er mærkelig, lyder det grinende fra far Oddur, da snakken falder på Sigmunds utallige shows og spøjse påfund.

- Du har jo altid fyldt meget herhjemme, men heldigvis kunne de andre også være med i legen, siger Lene, Sigmunds mor.

- Ja ja, så kunne de da være makeup-artister eller baggrundsdansere, griner Sigmund.

(Foto: Kasper Månsson © dr)

X Factor-stjernen fortæller, hvordan han som barn også havde en periode, hvor han var besat af flystewardesser. Således blev hele husets overetage forvandlet til et fly med alt, hvad der sig dertil hører.

- Når hele familien var blevet bænket på stolerækker, så tændte jeg for støvsugeren, og så var flyet i luften. Så serverede jeg mad på små bakker og lavede sikkerhedsinstruktioner som en anden steward, fortæller Sigmund entusiastisk.

(Foto: Kasper Månsson © dr)

På en hylde i stuen står en glasfigur, der forestiller en lunde - den klassiske søpapegøje kendt fra Færøerne.

Sigmunds far, Oddur, er færing, og rundt om i hjemmet finder man talrige små klenodier og flotte malerier på væggene, der alle vidner om familiens relation til Færøerne.

Sigmund selv har ikke det store forhold til øerne, men han nyder alligevel, når familien holder ferie i far Oddurs hjemstavn.

- Der er jo en helt vildt flot natur og en dejlig ro deroppe. Og så har vi en masse familie på Færøerne, siger Sigmund, der med egne ord taler og forstår 'cirka 70 procent færøsk'.

(Foto: Kasper Månsson © dr)

I stuen er de gamle billeder fundet frem, og hele familien samles foran minderne på computeren.

- Jeg havde en periode, hvor jeg var vild med at lave springvand og søer. Jeg tror jeg havde set rigtig mange haveprogrammer i tv og tænkt 'Ej, det vil jeg også lave', siger Sigmund.

Derfor valgte Sigmund - med trofast hjælp fra far Oddur - at anlægge en stor sø midt i familiens baghave komplet med sten og velfriseret kunstgræs, så søen fremstod så flot og professionel som muligt

- Der er simpelthen så mange huller i vores græsplæne i dag efter alle Sigmunds projekter, griner mor Lene.

(Foto: Kasper Månsson © dr)

På fredag går Sigmund igen på scenen, når X Factor blænder op for endnu et af de store liveshows. Men inden den 22-årige jyde igen træder tilbage i popstjerne-boblen, er der lige én ting, der skal ordnes.

- Ej, vil du ikke tage et billede af mig og mamma Trondheim? Der er så godt lys herude, lyder det henrykt fra Sigmund, mens kameraet knipser.

(Foto: Kasper Månsson © dr)