Lucy fra Thylejren var den store overraskelse i X Factor: Her er hun i dag

Lucy Mardou fra Thylejren gik fra at være en af de helt store overraskelser i X Factor til at gå hele vejen til finalen i sæson syv.

(Foto: Dr)

I 2014 i syvende sæson af X Factor var dommerne Lina Rafn, Remee og Thomas Blachman helt nede i kulkælderen.

Talenterne var udeblevet fra audition.

Men så trådte Lucy Mardou ind på det store X på gulvet.

Med sine slidte vandresko med uldsokker i, en blomstret kjole, der stak ud under en tung sweater, guitaren over skulderen og dreadlocks-hår, kiggede dommerne noget undrende hendes vej. Auditionen blev afholdt om sommeren.

De undrende blikke blev dog hurtigt til forvandlet til store smil, da de først hørte hende synge sin egen sang på sin helt egen måde.

- Fuldstændig uventet og fuldstændigt dig selv. Du er lynhurtig til at skabe ro, lød det fra Remee.

Lucy Mardou nåede hele vejen til liveshows, hvor hun hurtigt blev en publikumsfavorit. Lige pludselig stod hun i finalen, hvor hun dog blev slået på målstregen af duoen Anthony Jasmin.

- Det er dejligt at tænke tilbage på X Factor. Måske også fordi det er overstået. Det var givende og spændende, men også hårdt, siger Lucy Mardou i dag.

Lær Lucy Mardou at kende og se hendes audition i videoen her:

Lettet over ikke at vinde

Når den i dag 26-årige Lucy Mardou ser tilbage på X Factor, husker hun finalenederlaget som en god ting. Da hun besluttede sig for at være med i X Factor, gik hun nemlig ind i det med en målsætning om at blive nummer to.

- Jeg var så lettet og så glad. Alle sagde, at jeg ville vinde, men jeg var så bange for det, og jeg havde svært ved at skjule min glæde, da de udråbte Anthony Jasmin som vinder, fortæller Lucy Mardou og uddyber:

- Jeg havde ikke rigtig lyst til at arbejde med de her store pladeselskaber. Det er ikke så meget mig.

Vinderen af X Factor det år vandt da også en tur til Los Angeles i USA, hvor de skulle indspille musik med nogle af de største producere. Det ville betyde, at hun skulle forlade sin familie, hvilket hun ikke var interesseret i.

I videoen her kan du se Lucy Mardous første optræden i et liveshow:

Fra Thy til København

En af de største udfordringer for Lucy Mardou, da hun skulle være med i X Factor, var, at hun sammen med sin mand og datter skulle rive rødderne op i Thylejren i Nordjylland og flytte hele vejen til København.

- Jeg er langt fra et storbymenneske, og det var hårdt for familien, siger Lucy Mardou.

Siden X Factor for tre år siden er familien blevet forøget med endnu en datter, men den lille familie bor stadig i frisamfundet Thylejren, også kendt som Frøstruplejren, der er blevet sat på danmarkskortet, efter hendes deltagelse i X Factor.

- Så sent som i går var der en af de ældre beboere, der sagde, at han kunne se, hvordan det påvirkede omverdenens syn på Thylejren. Det virker til, de er taknemmelige, og det var en kæmpe ære at repræsentere lejren, siger Lucy Mardou.

Hun har boet i Thylejren, siden hun kom til Danmark fra Norge for fem år siden. Og hun har ikke tænkte sig at flytte tilbage lige foreløbigt.

- Jeg mangler mine fjelde, eller bjerge som I kalder dem. Dem mangler jeg rigtig tit, men ellers er jeg rigtig glad for at være her, siger hun med et smil.

Pause fra musikken

Årene efter X Factor har Lucy Mardou fokuseret 100 procent på musikken. Hun har spillet rundt omkring i hele landet og i alt fra Norge til Marokko.

Nu har hun dog tænkt sig at holde en lille pause fra musikken.

- Fordi jeg har været så fokuseret på at øve frem mod koncerterne, er min kreative udfoldelse fuldstændig stoppet. Jeg har ikke fået skrevet noget nyt i år tre år, siger Lucy Mardou.

Det er dog ikke helt så let at holde sig væk fra scenen.

- Jeg spillede faktisk en koncert den anden dag. Jeg kan ikke sige nej til gode formål, og det var et indsamlingsarrangement til kvindernes internationale kampdag, siger hun.

Se Lucy Mardous overbevisende finaleoptræden i videoen her:

Skal lære fra sig

Mens hun altså forsøger at holde en lille pause væk fra musikken, er hun også gået i en helt anden retning. Hun har nemlig valgt at sætte sig tilbage på skolebænken, hvor hun lige er begyndt at læse til lærer.

- Det er utroligt spændende og virkelig interessant. Det er så dejligt at bruge hjernen på en anden måde, fortæller Lucy Mardou, der har timer et par gange om måneden på seminaret i Nørre Nissum, mens hun læser resten over nettet.

Selvom det har været en drøm at leve af musikken, har det også været en kamp at brødføde familien. Derfor glæder hun sig til at få SU, så familien på fire plus hund får en mere fast indkomst.

- Det er så rart med noget stabilt. Det har vores lille familie virkelig brug for, så det kan køre rundt, siger Lucy Mardou, som ikke har haft hjælp fra en manager eller revisor til at styre musikkarrieren, men har stået for det hele selv.

Leve i nuet

Hvad der skal ske med musikken efter den frivillige pause, ved Lucy Mardou ikke. Og det er også helt fint.

- Musikken er så stor en del af mig, og jeg laver altid noget med musikken. Det der sker, det sker, og jeg er altid åben over for nye ting, fortæller hun.

Lucy Mardou vil egentlig bare gerne nyde alt det, hun har.

- Jeg drømmer om at kunne nyde nuet, og det der gør mig, min familie og alle dem omkring mig glade.