Må aflyse London-tur: Derfor har X Factor-vinderne ikke dansk pas

EMBRACE-pigerne søgte allerede sidste år om statsborgerskab, men har endnu ikke fået svar.

Anilde og Azilda, der tilsammen udgør EMBRACE, har et såkaldt blåt 'konventionspas'. (Foto: SCANPIX)

Efter deres X Factor-sejr i fredags skulle årets vinder-duo EMBRACE have været en tur til London for at påbegynde arbejdet med deres nye EP. Men pigerne har ikke dansk statsborgerskab og dermed heller ikke danske pas – en nødvendighed, hvis man vil inden for Englands grænser.

De to X Factor-søstre, Azilde og Anilde, kom til Danmark i 2000, efter de og resten af familien måtte flygte ud af hjemlandet Angola. Dengang opnåede de permanent opholdtilladelse i Danmark, men ikke statsborgerskab. Det forklarer pigernes mor.

- Vi er FN-flygtninge og har derfor permanent ophold i Danmark. Vi har aldrig haft brug for statsborgerskab, da vi godt kunne rejse rundt i verden på vores konventions-pas, fortæller Francisca Chilala Kaputu.

Søgte om statsborgerskab sidste år

Ved ankomsten til Danmark fik familien udstedt et såkaldt ’konventionspas’. Et konventionspas gives til udlændinge, der er anerkendt som flygtninge og har fået opholdstilladelse i Danmark. Familien blev politisk forfulgt i hjemlandet Angola og måtte flygte ud af landet. Derfor er de officielt set statsløse.

Azilde og Anilde har to ældre søstre, som begge har dansk statsborgerskab. Sidste år søgte resten familien også om dansk statsborgerskab og venter nu på svar fra myndighederne.

- Min mand får svar her i april, så vi håber og tror på, at jeg og mine døtre får svar inden længe, fortæller Francisca Chilala Kaputu.

EMBRACE fejrer sejren med deres far, Clarindo, og mor Francisca. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen)

Påvirker ikke fremtidsplanerne

Selvom pigerne altså ikke kan komme til England lige nu, tror deres mor ikke, at det kommer til at påvirke deres musikalske fremtid.

- Meget af det, de skulle lave i London, kan de også godt lave hjemmefra. Og så får jeg lov til at beholde dem herhjemme lidt længere, slutter hun med et grin.

EMBRACE vandt fredag den store X Factor finale. Gense deres vinderøjeblik her.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk