Sannes generte superstjerne: I musikken tør jeg være mig selv

Den unge X Factor-stjerne Vita skriver et hav af personlige sange. Men hun er ikke meget for at dele dem med omverdenen.

(Foto: Kasper Månsson © dr)

Hun sang sig helt ind i hjerterne på de danske tv-seere til sin X Factor-audition, hvor hun fremførte en sang, hun selv havde skrevet.

Men den rørende sang til hendes afdøde far er langt fra en enlig svale.

Sanne Salomonsens ydmyge og lidt generte X Factor-stjerne Vita har trods sine bare 17 år nemlig skrevet utallige sange gennem årenes løb.

Faktisk begyndte hun at skrive sange allerede som syvårig.

- Når jeg gik rundt alene, gik jeg bare rundt og fandt på melodier og tekster i mit hoved. Det var befriende for mig at kunne skrive sange, og det har altid været noget, jeg har kunnet hygge mig med, når jeg er alene. Jeg har altid fundet tryghed i at skrive sange, fortæller Vita.

Se Vitas audition her.

Bearbejder sine følelser

Fra at have handlet om hverdagsoplevelser og venskaber har Vitas sange de senere år fået mange flere lag med mere betydningsfulde tekster.

Hun bruger nemlig sangskrivningen som en måde at bearbejde sine tanker og følelser på, forklarer hun.

- De tanker, jeg går rundt med, som måske kan være svære at give udtryk for, udtrykker jeg gennem musikken. Nogle gange føler man sig måske lidt ensom, andre gange har man det rigtig godt. De kan handle om alt muligt, men fælles for dem er, at de handler om noget, der betyder noget for mig.

- Jeg elsker, når hun fortæller om sine erfaringer, og jeg føler, det er noget, jeg selv kan bruge, fordi jeg også gerne vil dedikere mit liv til musikken, siger Vita om samarbejdet med Sanne Salomonsen. (Foto: Martin sylvest © Ritzau Scanpix)

En af de mange sange, Vita har skrevet, som betyder noget særligt for hende, var en sang, hun havde skrevet til sine efterskolekammerater, som hun fremførte foran hele skolen på sidste skoledag.

En lidt skræmmende oplevelse, fortæller hun, fordi hun normalt aldrig deler de sange, hun skriver, med omverdenen.

- Efter mine sange er begyndt at blive personlige, synes jeg, det er meget grænseoverskridende at skulle dele dem med andre, fordi jeg jo så også deler en vigtig del af mig selv, siger Vita.

Nu skal sangene ud at leve

Derfor var det også hendes livs vildeste oplevelse at stille op i X Factor og fremføre en af sine egne, meget personlige sange foran de tre dommere og hele Danmark.

Men hele oplevelsen med X Factor har nu givet Vita blod på tanden til at få endnu flere af sine sange op af skrivebordsskuffen og ud til folket.

- Jeg vil rigtig gerne have, at mine sange kommer ud at leve, og jeg håber da også, at X Factor kan fungere som et springbræt for mig. Jeg vil rigtig gerne leve af musikken, og jeg håber, at jeg fremover kan komme til at leve af at rejse rundt og optræde med mine egne sange. Det er bare det, jeg skal, siger hun.

Foreløbig har Vita sunget sig blandt de sidste seks deltagere i årets udgave af X Factor. Se hende på scenen igen på fredag klokken 20 på DR1 og DR TV.

Se Vitas optræden i X Factor fredag aften her.

Facebook
Twitter