Sigmund er X Factors nye stjerne: Jeg har ADHD - og ville ikke undvære den!

Den 22-årige aarhusianer Sigmund stjal fredag aften billedet i X Factor med sin vilde personlighed.

- Yaaaaas, you better work bitch!

Sådan lød det fredag aften, da 22-årige Sigmund gik videre som den sidste audition-deltager nogensinde i X Factor på DR1.

Og selvom X Factor igennem ti år efterhånden har budt seerne et bredt spektrum af personligheder, store som små, så må Sigmund alligevel betegnes som en af de deltagere, der skiller sig ud fra mængden.

Men den farverige aarhusianer stod ikke bare op en dag og besluttede sig for at sige ting som ’slay queen’, ’yas girl’, eller ’work bitch’.

For spørger man den glade pop-prins selv, så er der særligt én ting, der er afgørende for hans flamboyante personlighed.

- Jeg har ADHD, og den spiller jo en kæmpe rolle i forhold til den person, jeg er vokset op og blevet til. Det er min ADHD, der gør mig i stand til at give den fuld gas med al min energi og til at opfange alle de indtryk, jeg bliver bombarderet med.

Ingen audition uden ADHD

I løbet af sin ungdom var Sigmund var meget følsom, ufokuseret og havde det svært socialt. Og det gik ud over hans mentale velvære.

Derfor var det en stor lettelse, da han i slutningen af folkeskoletiden kom til en psykolog og fik konstateret ADHD og dermed fik en afklaring.

- Men i dag får jeg den rette medicin, og jeg har det meget bedre med alt i mit liv. Og jeg har også en masse venner, lyder det energisk fra Sigmund.

Faktisk er Sigmund landet så godt i sin ADHD, at han i dag ikke ville undvære den. Han tror ikke, han var stillet op i X Factor, hvis han havde været som alle andre.

- Jeg har så meget livsenergi, og jeg vil noget med det her liv. Jeg pisker mig selv, til jeg ikke kan mere. Og det betød jo også noget i forhold til, at jeg stillede op i X Factor. Hvis jeg ikke havde haft ADHD, så var der måske mere tunghed og dovenskab i mig. Og så havde jeg måske ikke overvejet at stille op. Så jeg kan jo rent faktisk bruge min ADHD til noget virkelig fedt, fortæller Sigmund.

Sissy that walk

Ud over virkelyst og mod på at leve livet til fulde har Sigmunds diagnose også betydning for, hvordan han udfolder sin personlighed.

Den 22-årige aarhusianer dyrker den moderne popkultur, og ADHD’en ’hjælper’ så at sige Sigmund til at lade sin personlighed farve af den musik, han hører, og de film, han ser.

- Jeg er meget nem at påvirke af ting, jeg oplever og ser. Jeg har en evne til at se meget intenst, når noget kan inspirere mig. Og om det så er en sang, en film eller et look, så går jeg op i det med liv og sjæl og suger alt ud af det. Og så konverterer jeg det i hjernen, så det bliver vendt og drejet og kommer ud gennem mig, forklarer Sigmund, der i den grad ruskede op i X Factor fredag aften med sine vilde dansemoves og særegne sprogbrug.

Sigmund under sin X Factor-audition. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © dr)

Og særligt inspireret bliver Sigmund af det, han kalder ’American Pop-perfection’, der ifølge Sigmund er kendetegnet ved at være rendyrket, poleret kvalitetspop af feminine power-kvinder.

- Det er Beyoncé, Lady Gaga, Ariana Grande. Hele den amerikanske popkultur. Den bruger jeg min ADHD til at ’dykke jeg ned i’, og det farver så min personlighed.

- Det kan også være, hvis jeg bliver opslugt af en film eller serie. Så er det de sjove ting, der bliver sagt i for eksempel 'Mean Girls', 'The Kardashians' eller 'RuPaul’s Drag Race', som jeg gør til mine egne, fortæller Sigmund, der var helt vild med, at Sanne Salomonsen netop citerede 'RuPaul’s Drag Race', og råbte 'sissy that walk' efter Sigmund, da dommerpanelet havde sendt den unge fyr videre i konkurrencen.

- Det var SÅ fedt og SÅ uventet, at hun kendte det program!

Finder bekræftelse i musikken

Men én ting er Sigmunds farverige sprog og hans look, der skiller sig ud.

Når det kommer til det musikalske, er Sigmund meget bevidst om, hvornår 'nok er nok' og kan tippe over og blive for komisk.

- Rent musikalsk vil jeg ikke sige, at jeg spræller lige så meget, som når jeg danser eller i det daglige citerer film og tv. Jeg synes selv, jeg har en evne til at se, hvad der bliver for fremmedartet for Danmark. Jeg kan sagtens være ikke-klovn og lægge de vilde udtryk fra mig. Så med musikken er det mere den gedigne pop, jeg vil kendes på, fortæller han.

Og kærligheden til musik og det at synge var også hovedårsagen til, at Sigmund stillede op og blottede sit talent foran dommetrioen.

- Det giver mig et kæmpe kick, når jeg synger. Jeg bliver så stolt, og det bekræfter mig i, at jeg er dygtig. Jeg elsker det bare. Og så tænkte jeg jo også ' wow, det er sidste gang - det skal jeg prøve', lyder det fra Sigmund, der ironisk nok endte med at blive den sidste auditiondeltager nogensinde i X Factor på DR1.

Du kan glæde dig til den famøse 5 Chair Challenge i næste uge, hvor X Factor igen ruller over skærmen på fredag klokken 20 på DR1 og DR TV.

Facebook
Twitter