Sofie Linde hylder manden bag hendes vilde looks: Det kan ikke blive crazy nok

Hver uge vækker Sofie Linde opsigt med sine bombatiske kjoler i X Factor. Men det er faktisk helt med vilje, lyder det fra hendes stylist.

Duchesse, organza-volant og ornament.

Skrædderbegreberne flyver gennem luften, når stylist og skrædder Jon Elster viser sit troldmandsværksted frem.

Han er manden bag alt det tøj, som Sofie Linde har haft på, når hun har budt velkommen inden for i X Factor i nu tre år.

Jon Elster er stylist og sørger for, at Sofie Linde har det helt rigtige skrud på, så hun som vært kan binde en smuk sløjfe på det festlige program, som X Factor nu engang er.

- Jon kender mig helt vildt godt og ved, hvem jeg er. Og jeg elsker alt det, han kommer op med, og jeg synes ikke, det kan blive crazy nok. Vi er enige om, at vi vil skubbe grænserne for, hvad der er pænt, og vi vil ikke gå op og ligne alle de andre, siger Sofie Linde.

Intet er overladt til tilfældighederne, når man skal klæde et nationalt samlingspunkt på. Så om Jon Elster enten handler tøj ind, eller som i fredags selv havde designet Sofies kjole, så er det altid med et klart mål for øje.

Tag med i DRs kostumeafdeling og hør, hvilke tanker der ligger bag de ekstravagante klæder.

'Folk skal tage stilling til tøjet'

Selvom vi nu skriver april måned, så begynder forberedelserne til en X Factor-sæson længe før.

Jon Elster fortæller, at han allerede i august begynder på de første tanker og idéer om Sofie Lindes tøj.

- Jeg sætter mig og taler med Sofie om, hvad vi kunne tænke os, der skal ske. Ud fra den samtale laver jeg så et moodboard, og det præsenterer jeg så for redaktionen bag X Factor. Moodboardet består af enten meget konkrete billeder af tøj, stemninger, bygninger, farver, mønstre eller stoffer og giver en fornemmelse af, hvilken historie vi gerne vil fortælle med Sofie, siger Jon Elster.

(Foto: Allan Hansen © dr)

Jon Elster har været stylist for Sofie Linde i mange år, og han har derfor efterhånden fået en god fornemmelse for, hvad hun kan lide, og hvad der fungerer på hende.

Og kigger man på Jon Elsters moodboard, vil man da også se Sofie Lindes kulørte personlighed gå igen.

- Vi er gået med en masse farver. Når man snakker styling, kan det hurtigt blive meget diffust og meget abstrakt. Så det her er med til, at man har noget konkret at tale ud fra. Så ved man, hvad der menes.

(Foto: Allan Hansen © dr)

Når han kreerer et look til Sofie Linde, er det vigtigt for Jon Elster, at tøjet gør mere end bare at se pænt ud. Det skal gerne udfordre seerne, så de er nødt til at forholde sig til det, de ser.

- Vi kan godt lide, at folk tager stilling til tøjet, så der må godt være meget 'wow' i stylingen. Det kan man eksempelvis gøre ved at tage en meget kraftig farve og sætte et vildt mønster til eller give hende nogle helt vilde smykker på. I andre sammenhænge gør man jo det, at man prøver at balancere det. Så hvis man har vildt hår, så toner man lidt ned i tøjet. Sådan er det ikke på X Factor. Hvis Sofie har vildt tøj på, så prøver vi at se, om vi kan overgå det i håret, fortæller Jon Elster med et grin.

(Foto: Allan Hansen © dr)

Selvom Jon Elster gør meget ud af, at tøjet på sin vis gerne må provokere seerne, så skal man som seer også kunne kigge på Sofie Lindes gevandter og kunne få inspiration til sit eget klædeskab.

- Det skal være lidt talk of town. Der er en trend i øjeblikket med, at man gerne vil have, at ens tøj har nogle personlige detaljer. Så man køber noget meget smart, og så laver man et lille broderi, som gør, at det er kun en selv, der har det, siger Jon Elster, der dog først og fremmest har til formål at vise Sofie Lindes personlighed frem med tøjet.

- Det skal også være individuelt, så det skal være glade, positive, farverige stylinger. Og så skal det være moderne og gerne en lille smule hippie-agtigt, for det skal jo afspejle, hvordan Sofie er som person.

(Foto: Allan Hansen © dr)

Som stylist skal Jon Elster også kunne håndtere, når hans styling skaber debat. Og selvom det nærmest sker på ugentlig basis ved hvert liveshow, så mindes Jon Elster alligevel særligt to outfits, som vakte opsigt.

- Det er ikke kun tøjet, folk tager stilling til, det er ligeså meget hår og makeup, og der var det blå sæt her, hvor hun havde sløjfer lavet af hår i håret - i samme farver som tøjet. Det var folk helt oppe at køre over, fortæller han.

(Foto: Allan Hansen © dr)

En anden opsigtsvækkende sag, var dette blomstrede sæt. Faktisk tog Jon det nærmest som en kompliment, da folk skældte ud på dét look.

- Det her var jeg ret begejstret for. Især fordi der var så mange, der hadede det. Det, synes jeg, var sjovt. Og jeg forstår ikke kritikken, for jeg synes ikke, det var noget særligt, og jeg havde slet ikke tænkt, at folk kunne hidse sig op over, at det ikke var de samme blomster på bukser og skjorte. Jeg synes, hun så skidegodt ud, siger Jon Elster.

(Foto: Allan Hansen © dr)

Tøjet skal sælge en historie

Meget af Sofie Lindes tøj bliver købt i butikker eller bestilt hos designere. Men Jon Elster har også selv designet et par af værtindens kjoler.

Inspirationen til nogle af hans egenproducerede kjoler kommer fra et ganske særligt rum i DR Byen.

- Vi har et gammelt stoflager, som er 60-70 år gammelt, og der kan man få rigtig meget inspiration ved at kigge på, hvad vi har af materialer. Så i virkeligheden kom store dele af inspirationen til de kjoler fra alt det stof, der bare ligger og glor ude på lageret, siger Elster Jon og hiver en rulle ud.

- Det her er for eksempel fra 1969. Det var fire år efter, min mor blev født. Det er jo helt fantastisk.

(Foto: Allan Hansen © dr)

I fjerde liveshow bar Sofie Linde denne lyserøde kjole, som er en af dem, Jon Elster har designet selv.

Og når man designer kjoler til en nybagt mor, er der særlige hensyn, man skal tage.

- Det skal være noget, der helst ikke sidder stramt over maven. Der skal indikeres en talje, en barm og nogle arme, og derfra så er det stof og farver og fest. Og ben. Masser af ben, hun har lange smukke stænger, siger Jon Elster.

Han mener også, at kjolen meget klart symboliserer alt det, han har hængende på det farverige moodboard.

- Jeg tænkte over, hvordan vi kunne gøre den mere Sofie-agtig, og det er jo noget med en meget klar pang-farve. Og så synes jeg, det kunne være sjovt at tage noget inspiration fra en gammel 90’er-skjorte og så gøre kjolen lidt mere street. Så der kom lidt slagkraft. Noget power.

(Foto: Allan Hansen © dr)

For hvert X Factor-show har Sofie Linde et nyt sæt tøj på. Og Jon Elster har det som et overordnet mål, at hvert eneste skrud skal være med til at sælge den overordnede historie i programmet.

Han opererer derfor med, at alt Sofie Lindes tøj skal være det, man i modeverdenen kalder for et statement.

- Forestil dig en catwalk. Så har du hele kollektionen, der kommer gående. Og engang imellem kommer der et showpiece, som er lidt vildere end resten for at understrege, hvad det er, designeren vil med denne her kollektion. Hvad er det for en historie, han prøver at fortælle. Og det er dét statement, som Sofie skal være hver gang, siger Jon Elster.

(Foto: Allan Hansen © dr)

I X Factor-sammenhæng gælder den overordnede fortælling ikke kun Sofie Linde og det tøj, hun har på.

Jon Elster viser en af sine skitser frem og forklarer, at tøjet også har det formål at skabe sammenhæng i forhold til den historie, der faktisk gennemsyrer hele X Factor-formatet.

- Fortællingen er, at man skal turde gå imod strømmen og turde at være sig selv. Det er i virkeligheden dét. Man skal turde at stå ved, at man ikke nødvendigvis er som alle andre. Men at man godt tør at gøre det, som ingen andre gør, fortæller han.

(Foto: Allan Hansen © dr)

Fredag aften tonede Sofie Linde frem på skærmen i denne gule påskedrøm af en kjole, som Jon Elster har designet.

Sofie Linde fortæller, at hun er enig i, at man skal turde skille sig mere ud.

- Der er mange tanker bag, selvom det måske for nogle ligner noget, jeg har taget fra udklædningskassen, siger X Factor-værtinden.

Der er dog én ting, hun aldrig ville tage på, hvis Jon Elster kom og foreslog det.

- Crocs. Det tager jeg simpelthen ikke på, med mindre jeg er i sommerhus.

(Foto: Jon Elster © dr)

Ud over Jon Elster er der også resten af DRs kostumeafdeling, som hjælper ham med at finde frem til den helt rigtige påklædning.

- Vi laver jo også hårbånd til Sofie. Det er vores dygtige elev, der sidder og laver dem, siger Jon Elster.

(Foto: Allan Hansen © dr)

En anden af Jon Elsters kollegaer er Julie Jacobsen, der her er i fuld gang med den kjole, Jon Elster har designet, som Sofie Linde havde på i semifinalen.

- Julie var faktisk min mester, dengang jeg selv blev udlært skrædder herfra. Og hun kommer også med idéer, og så går vi i nye retninger. Så det er en meget flydende proces, når vi laver kjolerne selv. Og det er også fordelen ved, at det er en kjole, vi laver herinde og ikke er en kjole, jeg bestiller, som vi også ofte gør. Nå rvi laver dem selv, har vi meget mere hands on med situationen, og man kan hele tiden få idéer og lave om.

(Foto: Allan Hansen © dr)

Har man selv drømme om at stjæle stilen fra Sofie Linde, så skal man ikke ærgre sig, hvis man ikke kan designe og sy selv.

- Jeg finder meget af tøjet alle mulige forskellige steder. H&M, Magasin, Zara. Eller nye, danske designere, jeg finder på Instagram, siger Jon Elster og giver håb til alle nysgerrige modebevidste, der bliver inspirerede af at tænde for X Factor.

(Foto: Allan Hansen © dr)

Hvad Jon Elster finder på at komme Sofie Linde i til den store X Factor-finale kan du se om under en uge. Det er på fredag klokken 20 på DR1 og DR TV.

Facebook
Twitter