Sprængte seernes trommehinder i X Factor: Her er Andrew Murray i dag

Andrew Murray bragte rocken ind i X Factor og nåede helt til semifinalen. Men tiden efter programmerne har ikke været helt let for den 54-årige sanger.

Med hidtil uhørt power-vokal i X Factor-sammenhæng sprængte den britiskfødte Andrew Murray danskernes trommehinder i foråret 2016.

Den dengang 52-årige sanger blev kendt for sin utrolige stemme, der snildt kunne hamle op med de store rocklegenders.

- Du skriger aldrig, du synger. Du har et helt specielt sangtalent, lød kommentaren fra Thomas Blachman, der var dommer i de voksnes kategori, da Andrew Murray havde leveret Elvis Presleys ’El Toro’ til stor begejstring for både seere og dommere.

I

semifinalen
måtte Andrew dog sige farvel til X Factor-drømmen, da seerstemmerne ikke rakte til en plads i finalen. Men selvom det ikke blev til en finaleplads, er Andrew Murray i dag glad for, at han stillede op i sangkonkurrencen.

- Det var kæmpestort. Jeg var jo i tv hver fredag og fik virkelig

forfinet
min sangteknik. Og da programmet var slut, var jeg til prøve inde på Det Ny Teater. Det blev desværre ikke til noget, men det var slet ikke sket uden X Factor. Og jeg fik også en mulighed for at gå til prøve på ’We Will Rock You’ sidste år. Men den fik jeg desværre heller ikke… Jeg er åbenbart ikke så god til at spille skuespil, lyder det grinende fra Andrew Murray.

Og netop sin roste optræden med førnævnte ’El Toro’ er også et af Andrew Murrays egne højdepunkter i forbindelse med sin medvirken i X Factor, fordi det ifølge ham cementerede, hvor godt et match ham og Thomas Blachman var.

- Da jeg stod på podiet og vinkede med hånden, og det hele var overstået... folk var helt vilde med det! Det var så stort. Også fordi det kom helt ud af den blå himmel. Jeg kendte ikke sangen, før de foreslog den på holdet. Og det kunne virkelig være blevet elendigt. Men samarbejdet mellem mig og Thomas gik op i en højere enhed den aften, siger Andrew Murray.

Tog afsked med sin mor

Lige så fantastisk tiden var for Andrew Murray under X Factor, lige så hård en periode måtte han igennem bagefter, da hans mor døde sidste år.

- Min mor fik en hjerneblødning i starten af 2017, og derfra gik det ned ad bakke. Hun fik ødemer i benene og vand i lungerne og døde her i september. Og det var hårdt. Det har ramt hele familien hårdt, fortæller han.

Og selvom Andrew var ked af det efter morens død, så opstod der også følelser i ham, som han havde svært ved at

håndtere
.

- Det handlede om den måde, hun døde på. Jeg var lidt

forarget
, for jeg følte, at hun ikke gad leve. Der er jo så meget at leve for. Maria, min datter, er 23 år og har haft fast kæreste i fem-seks år, og de snakker om at få børn og sådan nogle ting. Og det kommer min mor ikke til at opleve, siger han.

- Men jeg savner hende jo bare. Vi ringede sammen hver søndag før i tiden.

Mor var stolt

Andrew Murray er født og opvokset i den engelske by Sheffield, men har boet i Danmark i 30 år. Og undervejs i X Factors live-programmer tog han sammen med et kamerahold derfor over for at besøge sin mor, der boede i Sheffield, og som han ikke så ofte på grund af den lange distance til hans egen bopæl i Helsingør.

Og det betød meget for ham, at hun nåede at opleve sin søn være en del af X Factor.

- Det var stort, at hun så mig i X Factor. Hun var også glad for at se os, da vi var derovre for at filme det lille indslag, og hun var helt ked af, at det var et lynvisit. Og hun sagde da også, at hun var stolt af mig. En enkelt gang eller to. Vi smed ikke om os med ros i Sheffield, lyder det med et lille grin fra Andrew Murray.

Optræder på festivaler

På trods af sin mors død har livet efter X Factor dog også bragt gode ting med sig for den i dag 54-årige Andrew Murray.

Ved siden af sit arbejde på pakkeriet i Biogen bruger han meget tid i sine to bands. Det ene hedder The Counzil, hvor han skriver og synger originale numre. Og det andet er et coverband, der hedder Drew and the Crew, hvor han fyrer den af med store rockklassikere.

Musikken fylder altså stadigvæk en del i Andrew Murrays liv. Og særligt holder han af at optræde for folk, der måske ikke kender ham i forvejen.

- Vi var på Samsø Festival sidste år med Drew and the Crew, og jeg elsker festivaler! Der var en virkelig god stemning. For folk har fri og er på ferie, eller har taget fri, for at komme og dyrke musik. Og så kommer der også folk, man ikke ser normalt til en Drew and the Crew-koncert, fordi de måske egentlig er der for at høre Infernal, men så spiller vi inden dem, og så man får sin musik ud til nogle helt andre mennesker end man plejer. siger Andrew Murray.

Og når han står og skal rocke ud foran et festivalpublikum, trækker den modne sanger på sine erfaringer fra sin medvirken i X Factor og de ting, han lærte af sin

mentor
Thomas Blachman.

- Han har lært mig alle de finesser, der er i at optræde. Der var en konstant udvikling, og min sceneoptræden blev meget poleret af alt det, han viste mig, fortæller Andrew Murray, der dog ikke har den store kontakt med Thomas Blachman længere.

- Jeg vil ikke være som mine ekskærester, der bliver ved med at ringe hele tiden, afslutter Andrew Murray med et grin.

Se hvordan årets nye solister klarer at optræde live, når X Factor begynder på sine liveprogrammer på fredag klokken 20 på DR1 og DR TV.

Facebook
Twitter