Med sin følsomme stemme og sit varme sind har Rasmus uge efter uge bjergtaget seere og dommere fra X Factor-scenen.

Men på trods af den overvældende respons, han har fået på sin bløde stemme og sit bløde sind i programmet, har den 27-årige tømrer haft svært ved at forene sig med sin krop, som han mener, er lidt for blød.

Som deltager i X Factor viser man nemlig ikke blot sine vokalfærdigheder frem. Man stiller hele sig selv frem til beskuelse af over en million seere hjemme i stuerne.

Mine venner siger, jeg skal holde kæft, og at det ikke er noget. Men sådan er det bare ikke i mit hoved.

Rasmus

Derfor kræver det også, at man tror på sig selv og lægger sit selvbillede på hylden, når man træder op på scenen. Og dét bliver der arbejdet intensivt med, når deltagerne hver uge har koreografiprøver op til fredagens liveshow.

Tag med Rasmus til prøve, og se hvordan det går til, når man skal lære at bevæge sig som en superstar, selvom man måske ikke føler sig som en.

Et kompliceret kropsbillede

Klokken er 10.30, og Rasmus giver sig i kast med første gennemspilning af sin optræden. Stemmen knirker, men Remees stjerneskud får hurtigt varmet sit stemmebånd op, så selv de sværeste toner sidder i skabet.

Men X Factor handler om mere end bare den gode sangstemme. Og når det kommer til koreografi, er Rasmus noget mere på udebane.

- Dét er den eneste reelle udfordring. For det med at gå ind at synge, det har jeg det virkelig godt med. Så nu prøver jeg med lidt mere koreografi. Det er bare stille og roligt, jeg skal ikke stå og lave piruetter. Men det er sjovt at få åbnet op for, siger Rasmus.

(Foto: Allan Hansen © dr)

Det er X Factors koreograf Toniah Pedersen, der guider Rasmus igennem prøverne.

Hun har arbejdet med X Factor-deltagere i mange år og sørger for, at de føler sig trygge ved at stille sig op på scenen.

- De fleste er vant til at stå derhjemme med hårbørsten foran spejlet og er ikke vant til at begå sig i denne her kæmpe produktionsmaskine, som X Factor er. Og det kan godt være lidt chokerende og lidt angstprovokerende, så mit arbejde består i at få deltagerne til at udkomme bedst muligt på scenen foran kameraet, siger Toniah Pedrsen.

(Foto: Allan Hansen © dr)

Der bliver afprøvet en masse forskellige ting på scenen. Skal Rasmus gå, skal han stå, eller skal han sidde?

Der er mange udtryk i spil, og det er en alvorlig sag at finde frem til det rette sceneshow.

Heldigvis har Rasmus overskud til at pjatte og lege under prøverne. Selvom han da ville ønske, at hans kropsbevidsthed på scenen var anderledes.

- Hvis jeg nu havde haft et helt liv, hvor jeg havde stået i granit, alt havde været fedt og jeg ikke havde nogle issues med mig selv, så havde det nok været noget andet. Ens liv udvikler sig, som det gør. Mit har bare udviklet sig i en retning, hvor jeg er lidt skeptisk over for den måde, jeg ser ud på, siger han.

(Foto: Allan Hansen © dr)

Prøven skrider frem, og det ender med at blive besluttet, at Rasmus skal sætte sig på scenekanten under sin optræden.

Koreografen Toniah Pedersen fortæller, at noget af det vigtigste for at få deltagerne til at føle sig komfortable på scenen er, at de er bevidste om, hvad deres sang betyder for dem.

- Deltagerne synger jo ikke deres egne sange. Så de har ikke et naturligt forhold til den sang, de synger. Så der skal vi ind og finde en historie og mening med sangen, de kan relatere til for at gøre det til deres egen sang, så de kan synge og udkomme på bedste vis, siger Toniah Pedersen.

(Foto: Allan Hansen © dr)

For Rasmus har hans store fokus på egen krop været en udfordring, han har skullet arbejde meget med, før han blev fortrolig med at agere på scenen.

- Jeg kan ikke lide at skifte tøj under prøverne. Så beder jeg de andre om at vende sig om 'for deres egen skyld'. Så joker jeg selvironisk med det på dén måde. For det er ubehageligt for mig, og det har det altid været. Mine venner siger, jeg skal holde kæft, og at det ikke er noget. Men sådan er det bare ikke i mit hoved. Jeg ved godt, jeg ikke er decideret fed. Men alle har jo et eller andet, de kæmper med.

(Foto: Allan Hansen © dr)

Selvom den 27-årige tømrer er bomstærk i dag, så var det anderledes for ham som barn, hvor han var tungere end de andre børn i skolegården.

Og oplevelserne i barndommen står stadig lysende klart for X Factor-stjernen.

- Jeg bliv drillet med min størrelse i folkeskolen. Jeg har sådan nogle klip for mit indre øje, hvor jeg løber rundt efter én bestemt, som havde drillet mig.

- Og jeg kunne ikke fange ham og begyndte så at tude, og han efterlignende mig og gjorde grin med, at jeg græd. Det sidder bare fast i mig, og det kan jeg ikke bare fjerne, siger Rasmus.

(Foto: Allan Hansen © dr)

Som koreograf er Toniah Pedersen opmærksom på deltagernes individuelle behov.

Hun arbejder aktivt med at ændre Rasmus' selvopfattelse, så han kan udstråle det, han gerne vil.

- Det gør jeg blandt andet ved at rose meget. Men det handler også om at få ham til at forstå, at det billede, han har af sig selv, det skal han ændre på. Og han skal forstå, at hvis han går rundt og har det sådan, så er det også det, han viser os andre. Så han er nødt til at skifte spor og elske det, han har, så vi andre også kan begynde at holde af ham, fortæller hun.

(Foto: Allan Hansen © dr)

Efter to timers intensive prøver er showet faldet på plads, og Rasmus og Toniah er tilfredse med, hvordan hans optræden er endt.

Og med tiden er Rasmus også så småt begyndt at kommer overens med sin fysik.

- Jeg er glad for, at jeg er med i X Factor nu og ikke for otte år siden. Jeg er blevet rolig med tiden og hviler i mit indre. Jeg er så gammel og ved, hvem jeg er, og hvad det indebærer, når jeg er med i X Factor. Så det her med koreografi og at stille sig frem er ikke angstprovokerende, det er bare en svær udfordring. Men det kan jeg også godt lide, siger han.

(Foto: Allan Hansen © dr)

Se med på fredag, når konkurrencen spidser til, og Rasmus og de fire andre deltagere endnu engang indtager X Factor-scenen. Det er klokken 20 på DR1 og i DR TV.