X Factor-boss: Derfor laver vi endnu en sæson

Intet tyder på, at seerne er trætte af X Factor, mener DRs underholdningschef, Jan Lagermand Lundme.

Jan Lagermand Lundme har som DRs underholdningschef glæder sig vanvittigt til den nye omgang af X Factor.

I dag er dommerne til den tiende sæson af X Factor blevet afsløret, og i næste uge starter optagelserne til tv-showet. Men hvorfor skal de danske seere endnu engang mødes af X Factor, når de tænder fjernsynet fredag aften? Det fortæller DRs underholdningschef Jan Lagermand Lundme.

Hvorfor har I valgt at lave endnu en sæson af X Factor?

- I Medieforliget står der, at DR skal lave bred underholdning. Der står også, at vi skal lave en masse andre ting, men en del af det er underholdning. Men vi skal lave underholdning som samler danskerne, har en vis substans, og som seerne synes er værd at se og mene noget om.

- Alle de værdier har X Factor. Det er blevet en tradition i Danmark, som vi oplever mange mennesker gerne vil være tage del i, og når programmet stadig er så populært som det er, så ville det være helt vanvittigt at stoppe nu.

Men bør man ikke stoppe, mens legen er god?

- Jo, det tror jeg også, at man skal på et tidspunkt, men lige nu er legen stadig rigtig god, og der er ikke noget, der indikerer, at det er på tide at stoppe. Så vi kan sagtens nå at "stoppe, mens legen er god", selvom vi laver en sæson mere.

Er du ikke bange for, at folk har fået nok af X Factor?

- Selvfølgelig, det er man altid, uanset hvad man laver. Det er heller ikke til at vide, men lige nu er der intet, der indikerer, at det skulle være tilfældet. Sidste sæson var en stor succes, og vi oplever, at interessen for den kommende sæson er lige så stor, som den plejer at være, så der er intet, der tyder på, at danskerne er trætte af X Factor.

Der har været en del debat om, hvorvidt det er DRs opgave at lave programmer som X Factor. Hvad tænker du om det?

- Det er virkelig godt, at der er debat om DR og underholdningsgenren generelt. Og lige nu diskuterer politikerne DRs rolle, men den debat vil jeg ikke blande mig i. Det er der nogle andre, der gør så udmærket. Men i Medieforliget der står der blandt andet, at DR skal lave stor og bred underholdning, så lige nu gør vi faktisk det, vi, blandt meget andet, er forpligtet til.

- Man kan sige, at det at udøve public service er at være i folkets tjeneste. Og jeg synes, at en "tjener”, der har flere facetter er langt mere interessant og bred i sit udbud, og derfor er det vigtigt at vise, at DR er mere end Deadline og DR Kirken. Det er vigtigt at vise, hvor mangfoldigt og bredt favnende DR er.

Men hvornår stopper DR så med at sende X Factor?

- X Factor stopper, når det ikke er rigtigt for DR mere, og hvornår det sker, kan jeg ikke svare på.

Er det et spørgsmål om seertal?

- Nej. Seertal er i sig selv ikke særligt interessante, men det er klart, at når man laver et program, der skal være fællesskabsdannende, så går det ikke, at der kun er fire personer, der ser det. Men vi har ikke en uskreven regel der siger, at når X Factor kommer under halvanden million seere, så lukker vi det. Men når X Factor mister sin relevans og sin evne til at give et kulturelt fællesskab, og når det ikke er debatskabende eller af andre grunde ikke føles rigtigt for DR, så er det på tide at stoppe.

- Men lige nu glæder jeg mig bare vanvittigt meget til den tiende sæson.

X Factor 2017 løber over skærmen omkring nytår, men du kan allerede nu melde dig til pre-casting i København og Aarhus hhv. 17. og 23. august. Læs mere om hvordan du tilmelder dig her.