X Factor fylder rundt: Se 9 års rørende øjeblikke og store dramaer

Varm op til tiende sæson og genoplev de største øjeblikke og bedste optrædener fra X Factor-arkiverne.

X Factor runder et skarpt hjørne, når tiende sæson af den elskede og omdiskuterede sangkonkurrence skydes i gang fredag aften.

Siden starten i 2008 har X Factor budt på store musikalske oplevelser, drama i bedste sendetid og ikke mindst hundredvis af farverige deltagere, der alle har skrevet sig ind i X Factors historiebøger.

Vi er gået i arkivet, har fundet de bedste klip frem fra gemmerne og giver dig her ni års X Factor-højdepunkter.

Martin fra Ørum vinder danskernes hjerter

2008 var året, hvor danskerne for første gang kunne bruge fredag aften i selskab med X Factor. Bag dommerbordet sad produceren Remee, sangerinden Lina Rafn og jazzmusikeren Thomas Blachman.

Programmet blev en kæmpe succes, og navne som Basim, Laura, Martin og Vocaloca blev folkeeje. X Factor-feberen nåede nye højder ved finalen, hvor mere end to millioner seere så den 15-årige krøltop Martin fra Ørum vinde konkurrencen.

Martin havde hurtigt smeltet seernes hjerter, og i sidste ende løb han også med sejren. Martin var en populær vinder og hans vindersingle 'The 1' blev den på daværende tidspunkt mest downloadede sang i Danmark.

Trods succesen med singlen og det efterfølgende album 'Show the World', der solgte mere end 91.000 eksemplarer, lagde Martin dog hurtigt popkarrieren på hylden og trådte ud af rampelyset. I 2015 gjorde han et sensationelt comeback ved showet P3 Guld under navnet SaveUs.

Gense øjeblikket da Martin vandt X Factor.

Færøske Linda løber med trofæet

I anden sæson sad de tre dommere, Remee, Lina Rafn og Thomas Blachman, forsat bag dommerbordet, og Lise Rønne stod endnu engang i spidsen for det store show.

Det var i anden sæson, at danskerne mødte unge Mohamed, den festlige gruppe Alien Beat Club og ikke mindst færøske Linda, der vandt både seerne og dommernes hjerter med sin imponerende stemme.

Hendes vinderssingle 'Det bedste til sidst' var skrevet af hitsnedkeren Søren Raasted og blev et stort hit landet rundt.

Se Linda synge sit vinderhit 'Det bedste til sidst' her.

Finalebrag i Parken og drama i primetime

I tredje sæson kom der nye boller på suppen. Thomas Blachman forlod programmet, og i stedet var produceren Soulshock og sangerinden Pernille Rosendahl sammen med Remee nye dommere i konkurrencen. Radioværtinden Signe Muusmann var ny vært på showet.

Årets finale blev for første gang afholdt på Danmarks nationalstadion, Parken, hvor sangeren Thomas Ring kunne løfte trofæet i sejr.

Sæsonens helt store samtale emne blev dog deltageren Anna og hendes dramatiske exit fra programmet.

Se Remee tage sit svære valg her.

Det var dommeren Remee, der i kvartfinalen blev tvunget til at vælge mellem sine deltagere Anna og Jesper, der begge var endt i farezonen. Det var med tårer i øjnene, at Remee måtte sende Anna, der op til showet var blevet udråbt til storfavorit, hjem fra konkurrencen.

Blachman vender tilbage til X Factor

I 2011 var der igen ændringer i dommerpanelet, da produceren Thomas Blachman vendte tilbage som dommer på X Factor.

Pernille Rosendahl tog endnu en tørn som dommer, mens produceren Cutfather var ny bag dommerbordet. Der gik ikke længe, før Cutfather og i særdeleshed hans unikke grin vandt X Factor-seernes hjerter.

Thomas Blachman vendte tilbage som dommer i X Factor, mens Cutfather var ny dommer i programmets fjerde sæson.

Årets finale, hvor Lise Rønne igen var vært, rykkede ud af DR Byen og ind i Parken i København, hvor mere end 40.000 X Factor-fans stod klar til et brag af en finale. Foran skærmen så næsten 2,4 millioner danskere med, da den bare 15-årige Sarah løb med sejren foran konkurrenten Annelouise.

Kapløbet om sejren var faktisk så tæt, at Sarah kun vandt med bare 0,40 procent af stemmerne foran Annelouise.

Se Sarah synge nummeret 'Pokerface' foran 40.000 publikummer i Parken.

Ida med bøjlen charmerer hele Danmark

Cutfather, Pernille Rosendahl og Thomas Blachman var dommere for anden gang i træk, mens Lise Rønne var vært, da femte sæson løb over skærmen.

Alle tre dommere bekendtgjorde, at 2012 blev deres sidste sæson som dommere, men tiden skulle vise, at Thomas Blachman alligevel ikke kunne holde sig væk fra X Factor.

Et af årets helt store samtaleemner var gruppen Nicoline Simone & Jean Michel, der var blevet sat sammen af Blachman. Duoen var yderst populær hos seerne, men pludseligt og helt uventet valgte Jean Michel at trække sig fra konkurrencen uden yderligere forklaring.

Nicole Simone og Jean Michels exit fra X Factor ramte også de danske nyhedsudsendelser.

Det kom dog senere frem, at hans exit skyldtes, at den dengang blot 17-årige Nicoline Simone samtidig med X Factor også var involveret i en verserende narkosag, og at dét blev for meget for partneren Jean Michel.

En anden deltager, der også løb med en del opmærksomhed, var 17-årige Ida. Pigen fra Videbæk charmede sig ind hos både dommere og seere med sin smukke røst og guitarspil - og ikke mindst den karakteristiske tandbøjle, der prydede den unge piges smil.

Ida charmerede fra start dommerne. Se hendes første audition her.

Derfor var overraskelsen heller ikke stor, da Ida kunne løfte trofæet ved den store finale, der for første gang blev afholdt i Jyske Bank Boxen i Herning.

For første gang i dansk X Factor fik de tre finalister deres egen vindersingle, som de selv havde været med til at skrive, og Idas vindersang "I Can Be" blev et pænt hit herhjemme.

Nye dommere og en værktøjsmager på sejrsskamlen

Da X Factor nåede sin sjette sæson, var det endnu engang tid til udskiftning i dommerpanelet. For første gang nogensinde fik veteranen Thomas Blachman to kvindelige meddommere ved sin side: nemlig sangerinderne Ida Corr og Anne Linnet.

Særligt Linnet og Blachman havde en særlig kemi, der bød flere underholdende øjeblikke og diskussioner for rullende kamera.

Se Blachman fundere over, hvorvidt Anne Linnet mon ville have stillet op i X Factor som ung i videoen her.

Blandt årets deltagerfelt var boybandet Wasteland, 15-årige Karoline fra Aarhus og ikke mindst den 25-årige værktøjsmager Chresten fra Bækmarksbro.

Chresten, der havde Ida Corr som dommer, løb med sejren i den stort anlagte finale, der blev sendt direkte fra Jyske Bank Boxen i Herning.

Se Chresten synge sin vindersingle 'Let Go' i finalen.

Endelig! Gruppe sejrer i X Factor

Sæson 7 blev en historisk sæson i X Factor-sammenhæng. Det var nemlig første gang herhjemme, at det lykkedes en gruppe at vinde showet.

Det var duoen AnthonyJasmin, der som de første lykkedes med at drive X Factors notoriske smertensbarn, gruppekategorien, til sejr.

De to unge sangtalenter var oprindeligt begge gået til audition som solister, men blev i sidste ende sat sammen som en gruppe af deres dommer, Thomas Blachman.

I finalen optrådte gruppen sammen med popprinsen Christopher.

2014 var også året, hvor den oprindelige dommertrio med Lina Rafn, Remee og Thomas Blachman vendte tilbage til programmet, mens arkitekten Eva Harlou gjorde sin debut som X Factor-værtinde.

Udover vinderduoen AnthonyJasmin mødte seerne blandt andre også smørtenorerne i ManBand og sanglærken Lucy Mardou fra Thy-lejren.

Se ManBand synge nummeret 'Save Your Kisses For Me'.

Danmark bliver ramt af Citybois-feberen

Ottende sæson af X Factor blev skudt i gang med den oprindelige dommeropstilling bestående af Lina Rafn, Remee og Thomas Blachman ved roret, mens Eva Harlou var vært for showet endnu engang.

2015 var året, hvor der blev skruet ekstra op for dramaet og de store følelser i X Factor, da man introducerede seerne for den dramatiske 5 Chair Challenge.

Sæsonen blev af mange kaldt en af de bedste nogensinde, men særlig én gruppe løb med al opmærksomheden: Citybois. Der gik ikke mange fredage før de to unge fyre, Anthon og Thor, havde tilegnet sig tusindvis af fans og smeltet massevis af ungpigehjerter rundt omkring i landet.

Derfor var chokket også stort, da gruppen højst overraskende røg ud lige inden den store finale. Gruppens exit udløste beskyldninger om snyd fra DRs side, og fans trådte op foran DR Byen for at demonstrere mod Citybois' farvel til X Factor.

Se øjeblikket hvor grædende Citygirls stormer DR Byen.

Men selvom Citybois fanskare var enorm, var der alligevel ingen der kunne slå 15-årige Emilie Esther. Hun var fra starten en af konkurrencens store favoritter og vandt da også suverænt den store finale, der blev afholdt i Jyske Bank Boxen i Herning, med næsten 20% flere stemmer end nummer to, Jógvan.

Emilie Esther sang i finalen sin vindersingle 'Undiscovered'.

Rullestol, rockkonge og nye piger i klassen

I sæson 9 gjorde to nye ansigter deres debut i X Factor-regi. Sofie Linde var ny vært på programmet, og ved dommerbordet skulle sangerinden Mette Lindberg styre løjerne sammen med veteranerne Remee og Thomas Blachman.

X Factor dommerne Remee, Mette Lindberg og Thomas Blachman. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © Type 1)

Sæson 9 bød på et af de mest farverige finalefelter hidtil. Blandt livedeltagerne var Sarah Glerup, der optrådte på scenen med respirator og kørestol, den gråhårede rockkonge Andrew Murray, der besvimede på live tv, Reem med den store stemme og ikke mindst de to karismatiske søstre Anilde og Azilda i gruppen Embrace.

16-årige Reem blev fra start udråbt til storfavorit, men det var nu de to søstre i Embrace, der i sidste ende løb med trofæet.

Se øjeblikket hvor det går op for Embrace-pigerne, at de har vundet X Factor.

Jubilæumssæson venter foruder

Ni år med X Factor er gået, og fredag den 30. december klokken 20 vender programmet så tilbage med sin tiende sæson.

Ved roret står værtinde Sofie Linde endnu engang, mens dommerne i årets jubilæumssæson er Remee, Thomas Blachman og sidste års debutant, Mette Lindberg.

Lige nu på DR tv kan du se dokumentaren "Hele Danmarks X Factor", der giver et blik ind bag kulissen på Danmarks største underholdningsprogram.

Se "Hele Danmarks X Factor" i DR tv

I afstemningen herunder kan du stemme om, hvilken af de foregående ni sæsoner du husker bedst.