X Factors nye stjerne: Respirator gav mig sangen tilbage

Hun sidder i kørestol og kan ikke trække vejret selv. Fredag klarede 30-årige Sarah sig alligevel sikkert videre i X Factor 2016.

30-årige Sarah har fået sangen tilbage, efter hun for to år siden fik respirator på grund muskelsvind.

Hun kan ikke trække vejret selv, men fredag sang 30-årige Sarah sig alligevel sikkert videre i X Factor, efter et enstemnigt "ja" fra de tre dommere.

X Factor
  • X Factor sendes hver fredag kl. 20 på DR1.
  • Du kan også følge med i det helt nye program Ultra Factor, der sendes i pausen under TV Avisen, og igen efter X Factors afgørelse.
  • Hent appen DR X Factor i App Store eller Google Play og se alle optrædener, få seneste nyt om X Factor og vær med i spillet 4. dommer under tv-programmerne.
  • Følg med hver dag på Facebook-siden X Factor - DR.

- Jeg har kun fået positive reaktioner efter showet, og en god portion venneanmodninger (på Facebook, red.) fra folk jeg overhovedet ikke kender; så det er da meget smigrende, fortæller Sarah ovenpå premiereafsnittet af Danmarks største underholdningsprogram.

- Jeg har muskelsvind, og det er noget, man er født med. Der er mange forskellige slags, og min er sådan én, der lige så stille bliver værre. Det betyder, at man på et tidspunkt ikke kan trække vejret selv. Jeg fik min respirator for lidt over to år siden.

Var holdt op med at synge

Respiratoren har med Sarahs egne ord givet hende sangen tilbage:

- Inden jeg fik respirator var jeg holdt med at synge, for jeg blev forpustet af ingenting. Jeg begyndte igen, efter jeg fik respiratoren. Det er den, der gør det muligt for mig at synge.

- Den gør mit liv bedre og fuld af flere muligheder.

Startede i kirkekor på Lolland

Bortset fra den lille sangpause, som muskelsvinden har været skyld i, så har Sarah sunget fra barnsben, hvor hun voksede op på Lolland:

- Jeg lærte faktisk mig selv at læse allerede da jeg var fem, fordi jeg gerne ville synge i lokale kirkekor - det var, hvad der var på Lolland, og man skulle kunne læse, for at være med, fortæller Sarah.

- Så jeg har altid sunget, og haft det som en måde at udtrykke mit humør og min glæde på.

”Jeg har altid sunget”

Sarah, der er folketingskandidat for Enhedslisten, og er selvproklameret "lesbisk venstreradikal storesøsterhumanistnørd med muskelsvind", understreger, at hendes deltagelse i X Factor ikke er et stunt:

Jeg har altid sunget, og med respiratoren har jeg fået den gave tilbage. Det vil jeg gerne vise.

Sarah, X Factor-deltager

- Jeg har altid sunget, og med respiratoren har jeg fået den gave tilbage, og det vil jeg gerne vise; så det er ret banalt. Men hvis det kan sætte fokus på, at man godt kan have et godt liv med respirator, så er det jo kun fedt.

- Men jeg er en person med mange holdninger, og nogle gange kommer jeg til at være lidt flabet. Men det er jo bare, sådan jeg er.

Nu skal det handle om musikken

Fredag klarede Sarah sig som sagt videre i X Factor, og nu håber hun, folk vil begynde at fokusere på den egentlige grund til, at hun er med:

- Nu lægger overraskelsen sig forhåbentlig snart, så det kan komme til at handle mere om musikken.

X Factor sendes hver fredag kl. 20 på DR1.