X Factors nye supertalent hyldes på nettet: Må jeg godt være stolt af mig selv?

18-årige Alberte ved ikke helt, hvordan hun skal tackle al den ros, hun har fået, efter sin audition i X Factor fredag aften.

- Direkte i finalen med hende!

- Helt fantastisk, du er en sikker vinder!

- Hun gav mig kuldegysninger på den fede måde, hvor var hun god!

De sociale medier svømmer over med rosende ord og kærlige hilsener til den 18-årige sanger og sangskriver Alberte, der imponerede dommerne med sin egen sang i X Factor fredag aften.

Også i Albertes egen inbox på Facebook er det væltet ind med positive reaktioner fra venner og fra en masse mennesker, hun slet ikke kender, fortæller hun dagen efter sin tv-debut.

- Det kammede fuldstændig over i aftes, og jeg vidste slet ikke, hvad jeg skulle gøre af mig selv. Så jeg tog i byen og drak nogle drinks, siger Alberte med et grin og tilføjer:

- I dag skal jeg så i gang med at svare alle dem, der har skrevet. Det er meget vigtigt for mig, at alle dem, der har taget sig tid til at skrive til mig, får et ordentligt svar. At så mange har skrevet, betyder virkelig meget for mig, siger hun.

Selvom Alberte er meget taknemmelig for al den positive respons på sin audition, har hun det også lidt ambivalent med det, fortæller hun.

- Man er da stolt af sig selv, men det er på sådan en mærkelig måde... Må man overhovedet være stolt af sig selv? Jeg tænker ikke, jeg er noget specielt. Jeg er jo bare Alberte. Men samtidig tænker jeg også 'wauw' – er der virkelig så mange mennesker, der synes godt om det, siger hun.

Har skrevet sange i årevis

Alberte har skrevet sange, siden hun gik i 9. klasse, men sangskrivningen tog for alvor fart, da hun kom på efterskole og siden hen i gymnasiet, hvor hun lige nu er i fuld gang med 3. G.

Under sit efterskoleophold var hun ude for en ulykke, hvor hun pludselig besvimede og slog sit hoved så voldsomt, at hun pådrog sig et brud på kraniet.

Ulykken har været skyld i, at Alberte i en periode havde problemer med sin højre side, og at hun den dag i dag har en dropfod, der gør, at hun kan have svært ved at gå.

Hør Alberte fortælle mere om ulykken i videoen her:

Den alvorlige hændelse har haft direkte indflydelse på Albertes sangskrivning, mener hun selv.

Selve den poetiske skrivestil har ikke ændret sig som sådan, men det har hele det verdensbillede, hun skriver sine sange ud fra.

- De sange, jeg skriver i dag, betyder langt mere for mig, end dem jeg skrev før ulykken. Når jeg spiller mine nye sange, kan jeg fremkalde de følelser, jeg havde, da jeg skrev sangen. Det kan jeg ikke med mine gamle sange, og på den måde har mine sange ændret sig, fortæller hun.

Udtrykker sig bedst på dansk

Sangen, som Alberte imponerede dommerne med i X Factor, skrev hun den sidste nat på sit efterskoleophold.

Og sangen, der hedder 'På den anden side', handler om, at selvom noget slutter, og noget andet begynder, så kan man stadig godt holde fast i det, der var, forklarer Alberte.

Alt i alt har det unge sangskrivertalent cirka 30 sange liggende, hvoraf størstedelen af dem er skrevet på hendes modersmål, dansk. Og det er der en helt særlig grund til.

- Når man føler et behov for at udtrykke sig og gerne vil have, at folk skal tænke over ens tekster, så giver det mest mening for mig at skrive på dansk. Jeg kender ikke det engelske sprog godt nok til at kunne lege med det og udtrykke mig på den måde, jeg gerne vil, siger Alberte, der tog også har skrevet tre sange på engelsk.

- De var så sårbare for mig at skrive, at det havde været for overvældende for mig at skrive dem på dansk. Jeg havde nok lidt behov for at distancere mig fra dem, og derfor skrev jeg dem på engelsk.

Med tre store ja'er fra dommerne klarede Alberte sig uden problemer videre fra sin audition.

Men hvor langt når hun mon i årets udgave af X Factor? Følg med i X Factor hver fredag klokken 20 på DR1 og DR TV og få svaret.

Facebook
Twitter