Vennerne om Blachman: - Han spiller som en uregerlig lille møgunge!

Blachman har udvalgt sine nærmeste venner, kolleger, ja nærmest ægtefæller fra sin jazztrio til at være hjælpedommere i X Factor. Og der bliver ikke lagt fingre imellem!

Venner om Blachman: - Han spiller som en uregerlig lille møgunge! (X FACTOR 2014)

Blachman har nøje udvalgt de to hjælpedommere, som skal være med til at udpege og sammensætte de endelige grupper på X Factors Bootcamp i Rundetårn. Carsten Dahl, pianist og professor ved Rytmisk Musikkonservatorium, og Lennart Ginman, som har en professionel karriere som bassist, producer mm., spiller begge med Blachman i jazztrioen GinmanBlachmanDahl. De har kendt hinanden siden de var børn, og kalder deres forhold et langvarigt ægteskab.

- Han spiller som en uregerlig lille møgunge, der gerne vil ses af mor og far, og det er jo fandeme dét, der driver værket, afslører Carsten Dahl om den kontroversielle dommer.

Trioen tror på det spontane og det improvisatoriske i musikken. De har få faste musikalske holdepunkter, når de optræder, hvilket kan gå begge veje.

- Vi spiller højst sandsynligt sindssygt gode ting, men vi spiller også noget værre lort af og til! Men den præmis har vi ædt, for kunsten er større end os. Vi kan ikke kontrollere det, forklarer Lennart Ginman

Det skal være større end musikken!

Ginman og Dahl er enige om, at Blachman er kompromisløs og ubestikkelig i forhold til hans visioner og idéer. Og de visioner bakker resten af den ægteskabelige treenighed op, om når de skal udvælge X Factors grupper.

De vil lede efter de gyldne øjeblikke. De øjeblikke, som rammer dem i hjertet. Det er ikke vigtigt om sangerne er teknisk dygtige, bare de har det dér ekstra, udefinerbare. I deres univers er det kunstens præmisser, der gælder. De søger det universelle og dét, som er større end musikken.

- Deltagerne skal have en idé, der er så stærk, så den erobrer hjerter, forklarer Lennart Ginman.

Men det er ikke let, at skabe de øjeblikke. Og det skal deltagerne også have at vide.

- Vi skal jo også sige, at "det er kraftedeme noget lort", hvis vi mener det, slutter Carsten Dahl.

Følg den ægteskabelige jazztrio på Bootcamps første dag, når X Factor ruller over skærmen på fredag kl. 20:00 på DR1.