Jeg stammer – og hvad så? X Factor-sanger vil nedbryde fordomme

Selvom man stammer, er man fuldstændig ligesom alle andre, fortæller 18-årige Daniel Meyer X Factor.

Han var mere nervøs end de fleste, da han mødte op til X Factor-audition i Aarhus.

18-årige Daniel Meyer var nemlig ikke kun nervøs for at synge foran dommerne. Han var også nervøs for at tale med dem.

For Daniel stammer - med egne ord - rigtig meget.

Men stammen forsvinder fuldstændig, når han begynder at synge.

- Jeg tror, at jeg kan synge uden at stamme, fordi man bruger en anden del af hjernen, når man synger, end når man taler. Jeg er en af dem, der tror, at stammen er en fejl i hjernen og ikke i talebåndet, fortæller han.

Ros fra dommerne

Inden Daniel Meyer skulle stå foran dommerne, aftalte han sammen med værten Sofie Linde, at hun skulle præsentere ham, så han ikke skulle bekymre sig om andet end at synge.

- Jeg var så nervøs, at jeg kunne mærke det i hele kroppen, og jeg rystede, fortæller han.

Sofie Linde fulgte Daniel ind foran de tre dommere og præsenterede ham for dem. (Foto: Bjarne Bergius Hermansen © dr)

Under hans audition afslørede dommeren Mette Lindberg, at hun til tider selv benytter sig af sang i stedet for tale.

- Jeg stammer ikke, men der er tit, at jeg egentlig synger i stedet for at tale, sagde hun.

Dommerne var glade for Daniels tolkning af The Scripts 'Breakeven'. Remee kaldte hans stemme for både "inderlig" og "emotionel", og også fra Thomas Blachman var der roser:

- Jeg kan godt lide din stemme, jeg synes faktisk du er dygtig, sagde Thomas Blachman og tilføjede med et smil:

- Du må være skøn at arbejde med, fordi man kan bare tale, og så gør du, hvad man siger.

Svært at snakke om seriøse ting

Ved sin X Factor-audition blev Daniel Meyer taget imod på samme måde som alle andre, der stiller op i programmet. Men til daglig kæmper han ofte med at føle sig som "the odd one out".

- Jeg har svært ved noget så nemt som at snakke, og jeg kender ikke en eneste anden, der stammer. Så jeg føler mig da anderledes på grund af det, siger han og fortsætter:

- Det er lidt svært at snakke om seriøse ting og sige alt det, man gerne vil, eller byde ind med. På den måde formindsker stammen helt sikkert ens muligheder for en masse ting.

Pak fordommene væk

Egentlig synes Daniel Meyer, at omverdenen tackler hans stammen godt, men i mødet med nye mennesker oplever han dog altid udfordringer.

- Når jeg kommer nye steder, er der altid nogen, der griner, når jeg stammer kraftigt eller laver nogle sjove ansigtsudtryk. Det er ikke det fedeste, siger han.

Daniel Meyer håber, at hans deltagelse i X Factor vil være med til at nedbryde nogle af de fordomme, der kan være forbundet med stammen:

- At stamme gør bare, at man har problemer med at snakke. Men mentalt er man jo ligesom alle andre, så der burde ikke være fordomme omkring det, fortæller han.

Drømmer om mere musik

Siden Daniel Meyer under en musicalopsætning i 6. klasse opdagede, at han kan synge, har han drømt om at lave musik.

- Det er bestemt min drøm at leve af at synge og lave musik. Det er det eneste, jeg føler, at jeg er virkelig god til. Jeg kan godt lide at synge, fordi jeg er bedre til det end mange andre - og så er det jo okay at være dårligere end dem til at snakke, siger han.

Til daglig slår Daniel Meyer sine folder i Århus Produktionsskoles musiske værksted, hvor han arbejder med musik fra morgen til aften.

Han skriver også sine egne sange, der handler om de store følelser i livet, men senest har han også prøvet kræfter med en helt særlig genre.

- Sammen med nogle venner er jeg begyndt at lave noget rap, og det er sgu også ret fedt at lave.

Facebook
Twitter