X Factor-stjerne sagde nej til pladekontrakt - i dag lever hun alligevel af musik

Laura Kjærgaard var med i allerførste sæson af X Factor i 2008. Hun kalder programmet et springbræt ind i musikverdenen.

Laura Kjærgaard blev nummer to i den allerførste sæson af X Factor i 2008. (Foto: Helle Arensbak)

Fredag efter fredag bjergtog hun både dommerne og mere end en million danskere med sin store, smukke stemme i bedste sendetid.

Hun var fast inventar i medierne i den tid, X Factor stod på, og da programmet nåede sin slutning, fik den dengang 23-årige Laura Kjærgaard da også tilbudt en pladekontrakt.

Vejen lå åben for den unge sangerinde.

Men efter grundige overvejelser valgte Laura Kjærgaard, der endte på en andenplads efter 15-årige Martin Hedegaard, at takke nej til tilbuddet om at udgive en plade umiddelbart efter X Factor.

Selvom vi ikke har set Laura Kjærgaard på magasinernes glittede sider eller på de store scener, siden hendes deltagelse i X Factor, så lever hun faktisk af musikken og har gjort det, siden kameraerne slukkede for ni år siden.

- Jeg lever af gospelmusik og arbejder både i Danmark og udlandet. Jeg har blandt andet tre gospelkor i København og laver workshops, holder koncerter i eget navn, er gæstesolist, musikleder i The Gospel Fellowship og sanglærer, fortæller hun til dr.dk.

Derfor har "kollegerne" stadig succes

X Factor er flere gange blevet kritiseret for, at deltagerne ikke får en karriere inden for musikken, når showet er slut. I Laura Kjærgaards tilfælde var det hende selv, der sagde nej til en karriere i rampelyset.

- Jeg blev tilbudt en pladekontrakt og en masse jobs i storcentre. Men det føltes ikke rigtigt for mig. Det hele var gået meget stærkt, og jeg havde brug for at tænke mig om og blive lyttet til, siger hun.

Modsat Laura udgav hele fem af deltagerne i den første sæson af X Factor album i forlængelse af programmet, og særligt to af dem er stadig særdeles aktive i offentligheden.

Vinderen Martin Hedegaard gjorde i 2015 comeback under navnet SAVEUS og er snart på vej med sin først ep under sit nye kunstnernavn, mens Basim er en succesfuld sangskriver til internationale kunstnere og desuden repræsenterede Danmark ved Det internationale Melodi Grand Prix i 2014.

Skal Laura Kjærgaard komme med en forklaring på, hvorfor flere af "kollegaerne" fra blandt andet første sæson har klaret sig så godt, peger hun på målrettethed og flid:

- Jeg tror, det har noget at gøre med, hvad man vil, og hvor meget man vil det bagefter. Basim har knoklet røven ud af bukserne, siden kameraerne slukkede, for at dygtiggøre sig og skabe netværk. Martin valgte at dygtiggøre sig inden for sangskrivning. Han ville hellere være producer og sangskriver først frem for at være en almindelig popstjerne, siger hun.

Laura Kjærgaards største oplevelse under X Factor var at synge foran 60.000 publikummer på Rådhuspladsen i København. - Det var ret overvældende, siger hun. (Foto: Rune Evensen © (c) Scanpix)

Musikkarriere er mere end plader og stadionkoncerter

Når man taler om at leve af musikken, forbinder mange det med at give koncerter på store scener og udsende album.

Det er ifølge Laura Kjærgaard en misforståelse:

- Dét at leve af musik er mange ting. Det er ikke kun at være på tv og udgive storsælgende plader. Der er jo også nogen, der skal være sanglærere, musikpædagoger, producere og sangskrivere, synge til bryllupper og den slags, siger hun, men indrømmer samtidig, at hun i løbet af de seneste par år er begyndt at få lyst til at lave et album i eget navn.

- Folk bliver ved med at spørge om det, og det er jeg meget taknemmelig for. Jeg har meget på hjerte, som jeg gerne vil dele ud af. Det er drivkraften for mig; at give folk en oplevelse. Så det er slet ikke utænkeligt med en plade, siger hun.

Laura Kjærgaard ser tilbage på X Factor med stor glæde og som værende en kæmpe oplevelse, der har andel i, at hun i dag kan leve af musikken på fuld tid. Men hun har aldrig betragtet X Factor som sin fulde karriere.

- X Factor er et springbræt og et punkt på CV’et, men det er ikke hele ens karriere. Det er, hvad du gør bagefter med det, du er blevet givet, der er med til at definere din videre færden i musikbranchen.

Facebook
Twitter