Man kan ikke sige Melodi Grand Prix uden at sige Johnny Logan. To gange har han vundet det europæiske Melodi Grand Prix - i 1980 med ”What's Another Year” og i 1987 med ”Hold Me Now”. Begge sange er blandt de 14 Grand Prix-sange, som deltager i den store konkurrence om at blive den ultimative Grand Prix-sang.

Masser af stjerner til Congratulations-showet

Johnny Logan, Ronan Keating, Carola Häggkvist, Dana International, Brotherhood of Man, Sandra Kim og Bucks Fizz er blandt den perlerække af kendte Grand Prix-stjerner, der er på vej til København for at medvirke i ”Congratulations”

Kort om Congratulations
14 Grand Prix-sange fra de sidste 50 år, nomineret af Grand Prix-fans fra hele Europa, skal dyste om at blive den ultimative Grand Prix-sang, vinderen over alle alle de andre Grand Prix-vindere.

De 14 sange bliver vist i originalklip fra dengang, de blev fremført i det Europæiske Melodi Grand Prix. Når klippet vises, vil der på scenen være dans, lysshow og andre visuelle effekter, der bidrager til showets storhed.

Vinderen skal kåres via en telefonafstemning i alle de lande, der viser showet.

Et stort opbud af kendte Grand Prix-stjerner vil pryde Congratulations. Nogle skal præsentere de sange, der deltager i konkurrencen - andre skal på forskellige måder medvirke i al den nostalgiske underholdning, som vil foregå på scenen i løbet af det 2½ time lange show.
Læs også om Congratulations
Billede
Ronan Keating, med en fortid som forsanger i boybandet Boyzone, er et af hovednavnene i det store 50 års jubilæumsshow

Der bliver trængsel på den røde løber, når DR præsenterer ”Congratulations” lørdag 22. oktober. Grand Prix-stjerner fra ind- og udland har sagt ja til at medvirke i showet, hvor den ultimative Grand Prix-sang skal kåres ud af de 14 sange, som Grand Prix-fans over hele Europa har nomineret.

Man kan ikke sige Melodi Grand Prix uden at sige Johnny Logan . To gange har han vundet det europæiske Melodi Grand Prix - i 1980 med ”What's Another Year” og i 1987 med ”Hold Me Now”. Begge sange er blandt de 14 Grand Prix-sange, som deltager i den store konkurrence om at blive den ultimative Grand Prix-sang - vinderen over alle de andre Grand Prix-vindere.

Johnny Logan er naturligvis blandt de mange Grand Prix-stjerner, der kommer til København for at deltage i Congratulations. Her vil han komme i selskab med en lang række af de personligheder, der har været med til at gøre Melodi Grand Prix til en af de mest traditionsrige begivenheder - og en af de eneste begivenheder, der kan samle hele Europa i en fælles kulturopfattelse.

En lang række af stjerner

Irland er det mest vindende land i Grand Prix-historien. Så hvad mere naturligt end at lade et af hovednavnene i det store 50 års jubilæumsshow komme fra Irland?
Ronan Keating
har tidligere stået på Grand Prix-scenen - ikke som deltager, men som vært. Det var i 1997, hvor Det Europliske Melodi Grand Prix fandt sted i Dublin i Irland. Det var i øvrigt her, Katrina & The Waves vandt med ”Love Shine a Light” - så de to får noget tale om backstage til showet i København, hvor Katrina som bekendt er vært sammen med Renars Kaupers.

Flere fra rækken af stjerner, der kommer på scenen i Forum for at deltage i showet kan nævnes den engelske gruppe Brotherhood of Man , der i 1976 stod for en af Grand Prix-historiens mest overbevisende sejre med deres sang ”Save Your Kisses for Me” - der hurtigt blevet en sand evergreen. Israelske Dana International skabte voldsom opmærksomhed, da hun i 1998 stillede op til Det Europæiske Melodi Grand Prix - hun havde nemlig en fortid som mand. En kønsskifteoperation havde forvandlet hende til kvinde - og flere store hits i hjemlandet havde også gjort hende til superstjerne. Da hun fik overrakt vindertrofæet i 1998 var hun iført en specialdesignet kjole fra Jean-Paul Gautier. Om hun vil være iført en lignende stor creation til ”Congratulations” må man vente med at se til 22. oktober.

Historiens mest spændende afstemning

Den svenske sangerinde og Grand Prix-vinder Carola Häggkvist blev vinder i en af Grand Prix-historiens mest spændende afstemninger. I 1991 endte Carola og hendes sang ”Fångad av en Stormvind” på en delt førsteplads med franske Amina. De to sangerinder havde også fået lige mange 12-taller - først da man talte 10-taller fandt man en vinder. Nemlig Carola, der havde fået fem 10-taller, mens Amina kun havde fået to. Carola deltog allerede som 16-årig i det europæiske Melodi Grand Prix. Det var i 1983, hvor hun blev nr. 3 med ”Främling”.

Jørgen og Noller Olsen  er naturligvis også klar til at gå på scenen i Forum 22. oktober. Det samme er Tomas Thordarson, der lynhurtigt sprang til, da Birthe Kjær måtte melde fra på grund af sygdom. Tomas Thordarson vandt det danske Grand Prix med ”Sig det' løgn”, der kom til at hedde ”Shame on You” på engelsk. Og endelig kan publikum i Forum og seerne i det meste af Europa også møde den allerførste vinder af Det Europæiske Melodi Grand Prix - danske Lys Assia , der i 1956 stillede op for Schweiz og vandt med sangen ”Refrain”.

Publikum i Forum og seere i mere end 30 europæiske lande vil også kunne møde den engelske gruppe Bucks Fizz , der i 1981 vandt med ”Making Your Mind Up”, belgiske Sandra Kim , der fortalte hun var 15 år, da hun sang ”J'Aime La Vie” i 1986 - senere kom det frem, at hun kun var 13 år, da hun gik på scenen. Israelske Gali Atari , der sammen med Mild & Honey sang ”Hallelujah” ind på en 1. plads i 1979 og dermed sikrede Israel sejren for andet år i træk. Spanske Massiel , der vandt i 1968 med ” La La La ” - en sang som hun selv for nyligt har genindspillet i en rap-version. Og den smukke russiske sangerinde Alsou , der sang sin sang ”Solo” så overbevisende, at hun kun blev slået af vores egne Brødrene Olsen i 2000.

Udskyder knæoperation

Franske Marie Myriam vandt i 1977 med den meget enkle og smukke sang ”L'Oiseau Et L'Enfant” - og blev dermed Grand Prix-historiens femte franske vinder. Tre år tidligere var det Anne-Marie David , der vandt for Luxemburg med sangen ”Tu Te Reconnaitras”, og i København kan hun hilse på den gruppe, der samme år fik 4 point færre og derfor havnede på 2. pladsen, nemlig den spanske gruppe Mocedades, der deltog med nummeret ”Eres Tu”. De danske seere husker nok bedst sangen i den danske version, hvor den blev sunget af Lecia og Lucienne og hed ”Rør ved mig”. Næsten alle den spanske gruppes medlemmer kommer til København - også stifter og forsangeren Amaya Uranga, der har fået udskudt en stor knæoperation udelukkende for at kunne være til stede i Forum 22. oktober.

I 1985 var det to norske sangerinder Hanne Krogh og Elisabeth Andreasson, bedre kendt som Bobbysocks , der stod med trofæet i hænderne, efter de havde sunget ” La Det Swinge ”. De kommer også til København, hvor de kan møde Richard Herrey , som sammen med sine to brødre, Louis og Per vandt det Europæiske Melodi Grand Prix året før med ”Diggi-Loo Diggi-Ley”. Herreys kaldte brødrene sig - og de tog hele Europa med storm iført deres gyldne støvler.

Da Danmark i 2001 var vært ved det Europæiske Melodi Grand Prix i Parken kunne vi naturligvis ikke stemme på vores eget bidrag, Rollo og Kings ”Never Ever Let You Go”, som endte på en 2. plads. Danskerne stemte i stedet på bidraget fra Malta, som fik 12 point af de danske seere. ”Another Summer Night” hed nummeret, som blev sunget af Fabrizio Faniello . Også Fabrizio kommer til København - måske også for at møde nogle af de danske dansere, som han havde hyret til at danse til nummeret i Parken.

Da Birthe Kjær i 1989 sang ”Vi maler byen rød” ind på en 3. plads, blev hun bl.a. slået af Riva fra Jugoslavien, der vandt med sit nummer ”Rock Me”. Det kan de tale om i Forum, hvor Riva også vil komme på scenen. Også vinderen fra 2003, tyrkiske Sertab Erener , der vandt med ”Everyway That I Can” kommer til Forum for at medvirke i ”Congratulations”.

Som nævnt er vinderen af det allerførste Melodi Grand Prix, danske Lys Assia, blandt de medvirkende i showet. Her kan hun møde den allerseneste vinder, nemlig Helena Paparizou , der stillede op for Grækenland i år og vandt med nummeret ”You're My Number One”.

The Congratulations Orchestra med eget kor

Og så er Congratulations meget stolt af at kunne præsentere et helt nyt ”kor” af solister bestående af tre tidligere Grand Prix-vindere fra det mest vindende land i Grand Prix-historien nemlig Irland. Det er Linda Martin , der i 1992 vandt med ”Why Me?”, Charlie McGettigan, vinderne fra 1994 med ”Rock'n'Roll Kids” og endelig Eimear Quinn , der i 1996 vandt med nummeret ”The Voice”. Koret bliver suppleret med endnu et medlem - nemlig vores egen stjerne Jakob Sveistrup , der fik så god en placering i dette års Europæiske Melodi Grand Prix, at han sikrede Danmark direkte adgang til finalen næste år i Athen.

Alle de mange Grand Prix-stjerner får en travl aften. Nogle skal præsentere de sange, der deltager i konkurrencen - andre skal på forskellige måder medvirke i al den nostalgiske underholdning, som vil foregå på scenen i løbet af det 2 ½ time lange show.

De 14 sange bliver vist i originalklip fra dengang, de blev fremført i det Europæiske Melodi Grand Prix. Når klippet vises, vil der på scenen være dans, lysshow og andre visuelle effekter, der bidrager til showets storhed.

I løbet af aftenen vil udvalgte Grand Prix-stjerner også deltage i de mange medleys med de mest kendte Grand Prix-sange - udvalgt fra den 50 år lange Grand Prix-historie. Et 24 mand stort liveorkester - samlet til lejligheden og døbt The Congratulations Orchestra - danner det musikalske bagtæppe til Grand Prix-stjernernes sang - så for en enkelt gangs skyld genoplives fortidens tradition med et stort orkester på scenen.

Kilde: DR Presse

Publiceret 12. oktober 2005

 
Artikler på dr.dk/grandprix i 2005
 
Dansk Melodi Grand Prix gennem tiden
Åben tidslinjen og læs om alle årene i Dansk Melodi Grand Prix, fra 1957 til 2004.

Tidslinje

Har du tjek på din Melodi Grand Prix-historie!? Læs om alle årene i Dansk Melodi Grand Prix - fra 1957 til 2004 - og lyt til vindersangene.

Vidste du...
At der i 1961 var 16 lande, der deltog i det europæiske Melodi Grand Prix.
P4
Officielle side for Eurovisionen