Mette Østergaard
Havearkitekt og hortonom

Dyrker selv en ret stor have. Haven er konstant under udbygning, og her er både køkkenhave, drivhus, frugthave, rosenhave, stauder og forskelligt andet. Tidligere ekspert i P4-panelet

 

Solbær-knopgalmider?
22 april 2004 - Nyttehaven

Hvordan opdages og udryddes solbærknopgalmider på solbærbusken?

Hold øje med solbærbuskene i marts, april og maj.

Sidder der knopper - kuglerunde - der ikke springer ud som de øvrige, er der noget galt.

I de runde knopper sidder tusindvis af solbærknopgalmider. Det er bittesmå, mikroskopiske mider, der ikke kan ses selv om man bruger en god lup!

Galmiderne lægger æg i knopperne og breder sig i forår og sommer til de nye knopper, der dannes.

Solbær

Beskæring af brombær?
Hvordan fjerne brombær?

Solbær-knopgalmider?
Små solbær?

Larver i stikkelsbærsbusk?
Surbær?

Madopskrifter på dr.dk/mad:
Bær

Galmiderne kan nemt spredes fra have til have både med vind, fugle og havefolk.

Knopper med galmider springer som nævnt ikke ud og vil senere på sommeren, når miderne har forladt knoppen, visne væk. På den måde skader de buskene meget.

Galmiderne spreder derforuden en virussygdom, der hedder ribbesvind. Den ses på bladene, der som sygdommen skrider frem bliver mindre og mindre. Det er derfor vigtigt, at solbærknopgalmiderne begrænses mest muligt, så man kan høste mange og dejlige solbær, når sommeren kommer.

Solbærknopgalmidernes antal kan begrænses, hvis man i april og i de følgende uger holder et skrapt øje med buskene. Runde knopper, der ikke springer ud, skal straks pilles af, puttes i plastpose og i skraldespanden til forbrænding.

Solbærbuske, som har mange angrebne knopper på hver gren, bør graves op og hele herligheden brændes på havebålet.

Tager man en almindelig lup frem (6-8 gange forstørrelse) og kigger grundigt på havens sunde solbærblade og knopper, kan man godt blive lidt forskrækket. Planten er fyldt med runde, blanke dråber, der godt kan ligne æg. Men det er det ikke! Det er nogle helt specielle, saftspændte celler sprængfyldt med solbærduft. Lad hånden løbe hen langs en gren - og snus ind - det er solbærduft uden tilsætning!

Besvaret af Mette Østergaard
Seernes Have

Nu hjemmeside med haveartikler, havekalender og byttemarked.
Læs mere

Udeliv på DR2

Jørgen Skouboe og Rikke Lauridsen byder udenfor igen i 2006
Læs mere

 
 
 
Til toppen
   
© DR 2005. Tekst, billeder, video, lyd og grafik på denne side tilhører DR. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.