Avnbøg, Carpinus betulus
12. marts 2005

Avnbøg, hører sammen med Hassel til Hasselfamilien og er ikke, som navnet kunne antyde, nært beslægtet med bøg. Danmark danner nordgrænse for træets naturlige udbredelse, men avnbøg virker dog på ingen måde som en sart træart.

Anvendelse
Avnbøgen anvendes først og fremmest som hækplante, men dyrkes også som pryd- og gavntræ i parker og skove. Trævæksten er noget langsommere end hos almindelig bøg. Veddet bliver tilgengæld meget stærkt og hårdt og anvendes til værktøjsskafter m.v. Brændeværdien er meget høj. Stammerne på de større træer ser ofte ud som om de er en smule snoede - det giver træet en ekstra skulpturel værdi.

Formering
Avnbøg kan sprede frøene over flere hundrede meter når vinden om efteråret tager fat i haserne. Selvsåede planter findes ofte i stort antal i nærheden af voksne Avnbøge og kan opgraves og viderekultiveres.

Avnbøg kan ligesom bøg formes som hække og planteskulpturer. På billedet er det sandsynligvis en varitet der kaldes pyramideavnbøg.
 

Dyrkning
Avnbøg er en rimelig robust plante som blandt andet tåler skygge, blæst og byluft.

Tegning af gren af Avnbøg med frugtstand og en hase med nød.
 

 

Tekst og foto: Lars Jacobsen
Seernes Have

Nu hjemmeside med haveartikler, havekalender og byttemarked.
Læs mere

Udeliv på DR2

Jørgen Skouboe og Rikke Lauridsen byder udenfor igen i 2006
Læs mere

 
 
 
Til toppen
   
© DR 2005. Tekst, billeder, video, lyd og grafik på denne side tilhører DR. Materialet må ikke gengives uden tilladelse.