5 kvinder der sparkede røv i 1800-tallet

Historiebøgerne er fulde af mænd, men kvinderne har i dén grad også været med til at skrive historie.

Historien er en mand. Den følelse kan man i hvert fald hurtigt få, når man bladrer igennem historiebøgerne.

Men selvom man til tider skal lede længe efter kvinderne i historiefortællingerne, så er de der.

I denne uges afsnit af ’Historien om Danmark’ stiftede man eksempelvis bekendtskab med Kamma Rahbek, der samlede 1800-tallets store kulturpersonligheder som H.C. Andersen og N.F.S. Grundtvig i sine saloner i Bakkehuset udenfor København.

Men Kamma Rahbek var langt fra den eneste kvinde, der gjorde sig bemærket i 1800-tallets Danmark.

Her er fem vaskeægte boss ladies, der på hver deres måde og indenfor hvert deres felt sparkede røv og satte deres præg på både samtid og eftertid.

1) Thomasine Gyllembourg gjorde kvinder til cool læsning

Det var ikke kun H.C. Andersen, Søren Kierkegaard og Steen Steensen Blicher, som skrev bøger i 1800-tallet. Thomasine Gyllembourg var en af datidens største og mest produktive forfattere, og selvom hun først debuterede som 53-årig, nåede hun at skrive i 20 år og udgive 24 fortællinger.

Som noget helt nyt skrev Thomasine Gyllembourg om kvindens rolle, og om hverdagslivet som det tog sig ud i 1800-tallet. På den måde lagde hun grundstenen til den danske kvindelitteratur.

I Thomasine Gyllembourgs fortællinger trådte kvinden frem i lyset og blev beskrevet som et helt individ med egen identitet. Det kan måske lyde banalt, men i begyndelsen af 1800-tallet var det helt nyt og banebrydende, at en kvinde kunne indtage hovedrollen og beskrives som andet end nogens kone/mor/datter.

2) Matilde Bajer tog kampen op

I midten af 1800-tallet var der mange ting, som kvinder ikke måtte. De måtte ikke stemme, og de måtte ikke gå på universitetet. I det hele taget var en kvindes muligheder i høj grad begrænset til ufaglært arbejde, at føde børn og stå for husholdningen i hjemmet.

Det var Matilde Bajer med til at lave om på, da hun i 1871 stiftede Dansk Kvindesamfund.

Med stiftelsen af Dansk Kvindesamfund fik danske kvinder en organisation, der kæmpede for kvinders ret til uddannelse, økonomisk frigørelse og stemmeret. Matilde Bajer var foreningens første forkvinde og dermed en af kvindesagens absolutte pionere.

3) Natalie Zahle gav kvinder selvstændighed

Der blev kæmpet mange uddannelseskampe i 1800-tallet.

En af de helt store forkæmpere for kvinders ret til uddannelse, var Natalie Zahle. Hun var klar over, at kvinder først kunne opnå selvstændighed og ligestilling, hvis de fik mulighed for at uddanne sig på lige fod med mændene. Derfor grundlagde hun en privatlærerindeuddannelse, som gav unge kvinder adgang til arbejdsmarkedet.

På den måde gave Natalie Zahle unge kvinder en mulighed for at tjene deres egne penge og dermed frigøre sig fra mændene.

4) Anna Ancher skabte lysende kunst

Anna Ancher var en del af 1800-tallets absolut hippeste kunsterkollektiv: Skagensmalerne.

De boede i Skagen, hvor de var dybt optagede af fange det helt særlige nordjyske lys i deres malerier – og ingen kunne fange lyset som Anna Ancher.

Hun betragtes som én af de betydeligste impressionistiske malere i dansk kunst – på trods af at hun var kunstner i en tid, hvor det ikke var normalt, at kvinder fik en kunstnerisk uddannelse. De havde for eksempel slet ikke adgang til Kunstakademiet.

Alligevel fik Anna Ancher stor succes som maler, og med sine fortællende skildringer af de nære omgivelser – hjemmet, kvinders og børns verden – var hun en moderne maler, der var forud for sin tid.

5) Nielsine Nielsen slog universitetsdøren ind

Engang mente man(d), at en kvindes livmoder kunne tage skade af at læse for meget. Den havde simpelthen ikke godt af alt det sidderi.

Det var Nielsine Nielsen ligeglad med, og hun frygtede bestemt ikke for sin livmoders helbred, da hun i 1874 tog de første skridt mod at kunne få sig en universitetsuddannelse. På trods af stor modstand fra både universitetsprofessorer og samfundsspidser, havde hun blikket stift rettet mod en akademisk uddannelse.

I 1877 blev hun den ene af Danmarks første to kvindelige studenter, og i 1885 bestod hun sin embedseksamen i medicin fra Københavns Universitet – som den første kvinde nogensinde.

Kilder: Jytte Larsen; historiker med speciale i kvindehistorie, Dansk Kvindeleksikon, Den Store Danske, Kvinfo

Illustrationer: Alle originalbilleder er fra Det Kgl. Bibliotek.

Facebook
Twitter