Arne og Naika sprang ud – med fire årtiers mellemrum

Årets Pride i København samler både unge og gamle, men hvordan var det at springe ud som homoseksuel i henholdsvis 1976 og i 2015?

Regnbueflagene blafrer i denne uge på alle københavnske gadehjørner, og årets Pride-festival er i fuld gang. Hvert år er stadig flere med til at fejre mangfoldigheden - men sådan har det ikke altid været.

63-årige Arne Ziebell Olsen sprang ud som homoseksuel i 1976. Med efterdønningerne fra studenteroprøret var samfundet i opbrud, men folk gjorde stadig store øjne, når Arne demonstrerede iført fuldskæg og dametøj som en del af Bøssernes Befrielsesfront.

Dengang var der meget at kæmpe for. Homoseksualitet ansås stadig som en psykisk sygdom, det var endnu ikke muligt at indgå i registreret partnerskab, og kirkelig vielse var helt utænkeligt.

Stadig noget at kæmpe for

Naika Maraia Ingwersen sprang ud i 2015. Hun tror, det er nemmere at være ung homoseksuel i dag end i 1976, men det betyder ikke, at der ikke længere er noget at kæmpe for.

Især transpersoner og folk, der ikke ønsker at lægge sig fast på et bestemt køn, møder stadig uforståenhed, siger hun:

- Jeg tror det er nemmere at springe ud som ’almindelig’ homoseksuel i dag end i 1976, men hvis man falder lidt uden for folks almindelige opfattelse af køn og homoseksualitet, så er det stadig svært.

Arne og Naika mødte hinanden for første gang i forbindelse med denne video til en ærlig samtale om at være ung homoseksuel i to vidt forskellige generationer.

FAKTA Stadig udfordringer i dag