Biografi om ondskab og henrettelse vinder prisen som Årets historiske bog

Virkeligheden overgår fantasien. Det er som at læse en kriminalroman, siger formand for juryen.

Jens Nielsen på billedet er biografiens hovedperson. Han begyndte at stjæle tidligt i livet. Jens boede på Brokøb Fattiggård med sin mor, indtil han som 10-årig blev sendt på Flakkebjerg Ungdomshjem til genopdragelse. (Foto: Gads Forlag © Gads Forlag)

’Ondskabens øjne’ af Poul Duedahl har vundet stort i konkurrencen om at blive Årets historiske bog – en pris, som netop er blevet uddelt på festivalen Historisk Dage i København.

’Ondskabens øjne’ er en fortælling om elendighed, tyvagtighed, brand – og den sidste henrettelse i Danmark under fredstid.

- Den er som at læse en spændende kriminalroman, bortset fra, at det jo egentlig er en rigtig historie, forklarer Poul Porskær Poulsen, som er formand for juryen.

- Man har talt om i de senere år, at fortællingen er kommet tilbage i historiefaget. Og det lever den her fuldt ud op til, siger han.

En sikker sejr

Duedahl har gravet sig ned i utallige dokumenter fra 1800-tallet, blandt andet erindringer, artikler og dokumenter fra Statens Arkiver.

Kombinationen af den grundige research og den levende fortælleevne passer perfekt på juryens forventning til en vinderbog, fortæller Poul Porskær Poulsen:

- Den skal være skrevet godt, så man kan læse det uden at være ekspert inden for et bestemt område, men alligevel blive grebet af det. Og så skal det selvfølgelig være et emne, som er spændende og relevant, siger han.

Over halvdelen af de 2.889 læsere, der har stemt mellem fem nominerede bøger, har peget på den som deres favorit. Det er aldrig sket før, fortæller Poul Porskær Poulsen, som er formand for nomineringsjuryen.

(Foto: Gads Forlag © Gads Forlag)

De nominerede til prisen var:

  • Steffen Heiberg: ’Nye horisonter'

  • Lisbeth M. Imer: ’Danmarks runesten’

  • Jørn Brøndal: ’Det storte USA’

  • Anette Hoff: ’Nydelsesmidlernes danmarkshistorie’ (tre bind)

  • Poul Duedal: ’Ondskabens Øjne’