Er du ved at forberede årets julefrokost? Måske skal du hente inspiration i 1700-tallets dirty julelege

I 1700-tallet mødtes unge på landet til ’julestuer’, hvor frække julelege gav mulighed for at gramse lidt ekstra på hinanden.

”Ak, havde jeg blot en daler for hver en mødom, som er løbet af stablen på en julestue, så var jeg en rig mand!”

Sådan siger en af karaktererne i Ludvig Holbergs komedie ’En Julestue’ fra 1724.

Og datidens svar på julefrokoster var da også særdeles løsslupne, som man vil kunne se i afsnit 7 om 'Historien om Danmark'.

’En blanding af underholdning og dating’

’Julestuer’ var betegnelsen for en række arrangementer, hvor de unge på landet mødtes op til jul for at drikke øl, danse og flirte med hinanden.

Det var et fristed for de unge karle og tjenestepiger, hvor man under dække af at lege ’julelege’ kunne komme tæt på hinanden og måske snige sig til et kys.

- Julestuer tror jeg bedst kan karakteriseres som en blanding af underholdning og dating. Det var et sted, hvor man kunne more sig, og hvor man var sammen kun de unge. Man kunne flirte, man kunne røre lidt ved det modsatte køn og der var plads til hyl, hvin og ballade, siger Anne Løkke, professor i historie.

'Trille julekage' var en af de mere dristige julelege. Videoen er lavet af Nationalmuseet.

En overlevelsesstrategi

- Det at skeje ud er en slags overlevelsesmekanisme, når man har et meget hårdt liv, siger Peter Henningsen, museumschef på Frilandsmuseet.

Og 1700-tallet var en hård tid for bønderne. De havde ikke mange rettigheder, og kirken og den enevældige konge styrende landet med hård hånd.

De løsslupne julelege var bestemt heller ikke noget, præsterne brød sig om. Arrangementerne blev ad flere omgange forbudt ved lov.

Alligevel fortsatte julelegene i det skjulte helt op til slutningen af 1800-tallet.

3 frække julelege fra 1700-tallet

  1. ’Blindebuk’
    En deltager får bind for øjnene, bliver snurret rundt og skal fange de andre i selskabet. Når blindebukken har fanget en person, skal han gætte, hvem det er ved at føle sig frem på kroppen.
  2. ’Trille julekage’
    En karl og en pige fra selskabet bliver fanget og lagt og på et bord oven på hinanden. Resten af selskabet ’ælter dejen’ ved at stå rundt om bordet og mase på parret, der på den måde kommer mere end almindeligt tæt på hinanden.
  3. ’Nippe strå’
    Deltagerne trækker torv, og de to midterste er en karl og en pige. Mens resten af selskabet trækker i torvet, skal enten karlen eller pigen forsøge at ’nippe’ et strå fra den andens læber med sine egne læber. En leg, der nemt kunne ende i et kys.

Kilder: Danmarkshistorien.dk, Nationalmuseet, Den Gamle By, historie-online.dk.