Helløu? Helløu? Den første satellitsamtale med USA var pænt akavet

I dag er det 55 år siden, Danmark og USA havde den første telefonsamtale via satellit - men al begyndelse er som bekendt svær.

Pressefotografer stod i en halvcirkel foran generaldirektør Gunnar Pedersens skrivebord, parate til at forevige den skelsættende begivenhed, der fandt sted på denne julidag for 55 år siden.

Her skulle den første telefonsamtale mellem Danmark og USA via satellit foregå.

I tilstødende kontorlokaler ventede de skrivende journalister, mens teknikere pilede ind og ud af Pedersens privatkontor. Foruden pressen var diplomater og embedsmænd også inviteret ind i generaldirektoratet for Post- og Telegrafvæsenet i København for at overvære begivenheden.

Transatlantiske samtaler mellem Danmark og USA var ikke noget nyt, men forbindelsen var indtil nu sket gennem kabler.

På den anden side af Atlanten fik samtalen også opmærksomhed. Her omtales den i avisen Chicago Tribune den 12. juli 1962.

Ved skrivebordet sad også Københavns daværende borgmester, Urban Hansen, som skulle tale med borgmester Richard J. Daley i Chicago.

Først måtte Telstar-satellitten dog nå op i en højde, hvor den kunne ses fra begge sider af Atlanten.

- Den kan ikke bruges, når den er ovre på den anden side (af Jorden, red.), og den skal være lidt over horisonten, før den er anvendelig, forklarede chefingeniøren Hans Laursen dengang DR’s udsendte reporter i ventetiden.

- For en konstant forbindelse via satellitter skulle der bruges 30 til at dække Atlanten, fortalte han og vurderede, at det er ville være nødvendigt med 50-60 satellitter for at dække hele Jorden.

Fik først forbindelse til finner i Minneapolis

Da der endelig kom forbindelse til USA, var det dog ikke Chicago i røret, men Minneapolis. Her stod nogle finner fra Finlands parlament, som ønskede at ringe hjem, men de havde altså fået fat i ”Copenhagen” og ikke ”Oulu”.

Operatørerne arbejdede på højtryk med at få forbundet Chicago og København, inden Telstar-satelliten forsvandt uden for rækkevidde. I alt var der et tidsrum på 20-25 minutter.

Fik Pedersen og Hansen ikke forbindelse til Chicago, måtte de – og pressen – vente to timer og fyrre minutter på næste mulige passage, oplyste Laursen.

Telstar-satellitten blev opsendt den 10. juli 1962. (Foto: Creative Commons)

Det lykkedes dog at få en amerikaner med den rigtige dialekt i røret, og snart flød høflighedsfraserne mellem de to borgmestre.

Helt gnidningsfrit forløb samtalen dog ikke.

Som det kan ses i videoen herover, skiftede røret hænder så mange gange på begge sider af Atlanten, at den sidste del af samtalen mestendels gik med at udrede, hvem man nu talte med, før en Telstar-operatør brød ind for at meddele, at satellitten snart var uden for rækkevidde.

Der var dog lige tid til både ”Farvel, farvel,” og ”goodbye, goodbye, Mister!”

Du kan høre hele radioreportagen her.

Kilder: ENIGMA Museum for post, tele & kommunikation, DR's arkiv

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk