Her er 11 albums, der helt sikkert stod i dit CD-tårn i 90’erne

’Absolute Music’ dominerede det danske CD-marked fra 1992 til 2002 - men der var også andre album, der fik plads i danskernes CD-tårne i samme periode.

Den stod øverst på ønskelisten til både jul og fødselsdag.

Den med billardkuglen på coveret. Den, der passede perfekt i CD-tårnet ved siden af den oppustelige sofa og lava-lampen på teenageværelset.

Den første ’Absolute Music’-udgivelse udkom 6. november 1992 - for 25 år siden i dag. Frem til år 2002 fulgte 29 albums i serien.

På udgivelserne kunne man høre en række af tidens største hits samlet på en enkelt CD, og det var smart, for de nye CD’er var dyre i starten af 1990’erne.

Derfor gav det ikke længere mening at købe single-albums med de enkelte hits, som man tidligere havde gjort med vinylplader.

- Hitsne hørte man i radioen, og efterfølgende købte man dem på Absolute Music-CD’er eller hele albums med den respektive kunstner, siger Henrik Smith-Sivertsen.

Han er populærmusikhistoriker og seniorforsker ved Det Kgl. Bibliotek.

Fra 1992 til 2002 var Absolute Music en yderst populær serie, men opsamlingspladen var ikke ene om en sikker plads i danskernes cd-tårn.

Disse 11 album er de mest solgte i Danmark i samme periode - ét album for hvert af 'Absolute Musics' leveår. Lur mig om du ikke har en enkelt eller fem af dem liggende i en kasse på loftet.

1992: ‘ Shu-bi-dua 13’ af Shu-bi-dua

I 1992 udgav Shu-bi-dua deres 13. studiealbum, som slet og ret hed ’Shu-bi-dua 13’.

Året forinden havde det danske orkester udgivet opsamlingsalbummet ’Stærk Tobak’ på CD, og selv om de fleste danskere allerede havde en eller flere af deres LP’er stående, ville man også have musikken på det nye medie.

Opsamlingen blev en kæmpe succes, og derfor besluttede Shu-bi-dua sig for at gå i studiet igen og indspille ’Shu-bi-dua 13’, selv om bandet faktisk var ved at gå i opløsning.

De red videre på bølgen af succes fra året forinden, og ikke mindst på grund at megahittet ’Sexchikane’ investerede hele 240.000 danskere i albummet ’Shu-bi-dua 13’ i 1992.

0:00

1993: ‘So Far So Good’ af Bryan Adams

I 1993 var det den canadiske sanger Bryan Adams’ opsamlingsalbum ’So Far So Good’, der blev det mest solgte i Danmark.

- Starten af 1990’erne var virkelig en ’greatest-hits’-æra, for alle de hits, man havde på LP-plader, skulle man nu også ud og have på CD, siger Henrik Smith-Sivertsen.

Derudover havde de fleste danskere nu også fået kabel-tv og kunne se musikkanalen MTV, hvor Bryan Adams hyppigt optrådte.

0:00

1994: ‘ Dizzy Mizz Lizzy’ af Dizzy Mizz Lizzy

Det danske rockband Dizzy Mizz Lizzy med Tim Christensen i front fik deres store gennembrud i 1993, da de slog blandt andre Kashmir og vandt DM i Rock.

Året efter udkom debutalbummet ’Dizzy Mizz Lizzy’, der var tydeligt inspireret af genren grunge og bandet Nirvana.

Hits som ’Silverflame’, ’Love Is A Loser’s Game’ og ’11:07 Pm’ blev flittigt spillet på P3, der siden 1992 var blevet en rockkanal for de unge, og dermed en ny platform for bands som Dizzy Mizz Lizzy.

0:00

1995: ‘ HIStory ’ af Michael Jackson

Michael Jackson udgav i 1995 dobbeltalbummet ‘HIStory’, hvor første CD var en samling af gamle hits som ’Billie Jean’, ’Black or White’ og ’Bad’. Den anden CD indeholdt nye numre som ’Scream’, ’They don’t Care About Us’ og ’Earth Song’.

- Markedsføringen af dette album fokuserede meget på at man med det nye, digitale CD-medie kunne lave bedre lydkvalitet. De gamle numre var blevet støvet af, gjort endnu bedre og udgivet i en ’Digital Edition’, som alle selvfølgelig også måtte have i samlingen, siger Henrik Smith-Sivertsen.

Danskerne var så glade for CD’en at de købte 250.000 eksemplarer i alt. Dermed er Danmark det land i verden med flest solgte kopier af ’HIStory’ pr. indbygger.

0:00

1996: ‘ Jagged Little Pill’ af Alanis Morissette

Den 21-årige canadiske sangerinde Alanis Morissette brød i igennem med albummet ’Jagged little Pill’, som indeholdt hits som ’You Oughta Know’, ’Hand In My Pocket’ og ikke mindst ’Ironic’.

Pladen blev faktisk udgivet allerede i sommeren 1995, men det var først efter diverse prisuddelinger og gode anmeldelser, at salget eksploderede året efter.

- Alanis Morisette er et godt eksempel på at musikjournalistikken, anmeldelser, og radiokanalernes prioriteringer havde rigtig stor betydning for, hvad folk rent faktisk købte i 90’erne, siger Henrik Smith-Sivertsen.

0:00

1997: ‘ Aquarium ’ af Aqua

Aqua var her, der og allevegne i 1997.

Med deres enorme verdenshit ’Barbie Girl’ fik de stor international succes og pressedækningen af bandet var massiv.

- De havde det her kæmpe-hit, og så markedsførte de sig også på, at de var slået igennem i udlandet, Siger Henrik Smith-Sivertsen.

Aqua er det mest sælgende danske band nogensinde med ca. 28 millioner solgte plader på verdensplan. Men faktisk var CD-salget i 1997 allerede dalende, fordi flere og flere begyndte at få CD-brændere på deres computere.

0:00

1998: ‘ Titanic: Music from the Motion Picture’ af James Horner

’Titanic’ blev allerede i 1998 kaldt ’verdens største film’ og folk kunne slet ikke få nok af Kate og Leo.

- Filmen var så simpelthen så stor en succes, at folk også købte soundtracket, siger Henrik Smith-Sivertsen.

- Det er et af eksemplerne på, at det ikke altid er de unge, der køber popalbums. Albums var oprindeligt de voksnes format, og da ’Titanic’ kom, var det i høj grad også de voksne, der købte CD’en, selv om den ramte mange forskellige segmenter, siger han.

0:00

1999: ‘ Creamy ’ af Creamy

Creamy bestod af de to unge piger Rannva Joensen og Rebekka Mathew.

Sammen lavede cover-udgaver af danske børnesange som ’Æblemand’ og ’Krabbesangen’.

- De tog hele tyggegummipoppen, som man kendte fra Aqua og Cartoons og smed den ud over danske børnesange, siger Henrik Smith-Sivertsen.

Creamy ramte ned i en helt ny, købekraftig målgruppe, nemlig børnene og de unge teenagere.

CD-afspilleren var efterhånden blevet så billig, at det var normalt at have en på børneværelset, og gennem tv-reklamer sikrede Creamy sig en plads på mange ønskelister.

Pladen solgte 210.000 eksemplarer i 1999, selv om de færreste voksne anmeldere var begejstrede for den.

0:00

2000: ‘ Wings of Love’ af Brødrene Olsen

I år 2000 vandt Danmark det internationale Melodi Grand Prix for første gang siden 1963 med Brødrene Olsens sang ’Wings of Love’.

- De ramte en hel masse segmenter på en gang, og så red de videre på den hype og nationalfølelse, som blev skabt af sejren ved Melodi Grand Prix, siger Henrik Smith-Sivertsen.

De unge begyndte i år 2000 at downloade musik fra fildelingstjenesten ’Napster’.

At Brødrene Olsens album blev årets mest solgte viser derfor også, at det i høj grad var den ældre målgruppe, der stadig købte hele albums.

0:00

2001: ‘ Episode II’ af Safri Duo

De to percussionister i Safri Duo skabte et klubhit med ’Played-A-Live’, som blev spillet på diskoteker både i Danmark og i udlandet.

CD’en ’Episode II’ blev udgivet op til jul i 2001 og nåede på få måneder at blive årets mest solgte album, ikke mindst på grund af en nytænkende markedsføring.

Safri Duos pladeselskab slog sig nemlig sammen med mobilselskabet ’Sonofon’, der havde stor succes med deres reklamer om ’Polle fra Snave’.

- De fik DJ’en fra Polle-universet til at sidde og præsentere pladen og sige, at Safri Duo var det nye hit, og det skulle folk bare gå ud og købe. Og det gjorde folk så, siger Henrik Smith-Sivertsen.

0:00

2002: ‘ The Second You Sleep’ af Saybia

Saybias debutalbum strøg direkte ind på hitlisterne i 2002 med hits som ’The Second Your Sleep’ og ’The Day After Tomorrow’.

Succesen var delvist et resultat af at DR’s radiokanal P3, der i 2002 fik en endnu skarpere musikprofil, som var mere rocket end før.

P3 rå-spillede Saybias debutalbum og bandet ryddede bordet ved diverse prisuddelinger samme år.

0:00
Facebook
Twitter