Historien om Danmark: Sådan ser skuespillerne og de historiske personer ud over for hinanden

Film og tv-serier er med til at bestemme, hvordan historiske personer ser ud i folks hoveder. Nogle gange er den følelse, som skuespilleren kan fremkalde, vigtigere end den fysiske lighed, siger historiker.

  • Seriens Christian d. 10. overfor et originalfoto af den historiske Christian d. 10.
  • Christian den 4. med fipskæg, fletning og pibekrave.
  • Dronning Caroline Mathilde som ung i maleriet til højre og seriens version til venstre.
  • Christian den 8. er i serien gengivet med sirlige krøller som i Wilhelm Marstrands portræt fra 1843.
  • Seriens udgave af den Christian d. 9. overfor den historiske Christian d. 9.
  • Skrydstrup-pigen gengivet i serien med samme frisure og detaljerige hårsætning som i gravfundet. (Foto: Nationalmuseet)
  • Daværende statsminister Thorvald Stauning med det velkendte skæg og briller.
  • Til højre ses seriens version af Johann Friedrich Struensee overfor den historiske Johann Friedrich Struensee.
1 / 8

Christian den 4. er en munter mand med klap for øjet, og Stauning er stor og skægget. Mange historiske personer har allerede fået deres type fasttømret i vores bevidsthed, men hvordan finder man en forførende 1700-tals-dronning?

Holdet bag ’Historien om Danmark’ har lagt et stort arbejde i at finde skuespillere, der ligner de historiske personer, de spiller.

- Vi har så vidt muligt forsøgt at finde skuespillere, som ligner de historiske personer. Og selvom det er en krævende disciplin, så syntes vi, at det er lykkedes rigtig godt i mange tilfælde, udtaler seriens caster og tilrettelægger Martin Sundstrøm.

At skuespillerne ligner dem, de portrætterer, har da også en stor betydning, mener historiker Peter Yding Brunbech.

- Populære værker som ’Historien om Danmark’ er sammen med historiske film i meget høj grad med til at bestemme vores visuelle opfattelser af historiske personer. Det bliver deres billeder, der skaber personerne for os.

Et praktisk puslespil

Der var mange brikker, der skulle gå op, før holdet bag 'Historien om Danmark' fandt de helt rigtige skuespillere. Derfor har det ikke i alle tilfælde været altafgørende for holdet bag serien, at skuespillerne skulle ligne én til én.

- Da vi skulle finde en til at spille Christian den 9., var der mange praktiske faktorer, der skulle gå op. Vi ville nemlig gerne bruge en original uniform med den samme rang inden for hæren som Christian den. 9 havde.

- Dengang var uniformerne relativt små, så det var vigtigt, at han havde den rette kropsstørrelse. Og så er det jo, det begynder at blive begrænset, hvor mange mænd med en bestemt alder og den rette kropsstørrelse, man kan få til at være med, forklarer Dorthe Gad Thuemoes.

Caroline Mathilde var bleg og buttet

Det er da heller ikke alle skuespillerne, der ligner en eksakt kopi af den historiske person, de portrætterer. Eksempelvis springer Dronning Caroline Mathilde i øjnene i rækken af sammenligninger.

- Måske er Caroline Mathilde ikke er blandt de mest vellignende, men det historiske ligger i høj grad også i påklædningen og parykkerne, og der har vores dygtige og professionelle stylister og sminkører gjort alt de kunne for at genskabe den historiske virkelighed, siger Martin Sundstrøm.

Den fysiske lighed mellem den historiske person og gengivelsen af den er ifølge historiker Peter Yding Brunbech heller ikke altid det vigtigste:

- Skønhedsidealer skifter jo, og en kvinde der er smuk efter en 1700-tals-norm er ikke nødvendigvis smuk efter en 2017-norm.

Det kan derfor være vigtigt at tale til et nutidigt skønhedsideal, for at det giver mening for seeren, uddyber Peter Ynding Brunbech:

- Måske kan du godt finde en skuespiller, der ligner Caroline Mathilde, men så sidder seerne tilbage og tænker: ”Hvordan kan hun knuse mandehjerter? Hun ligner et kvabset net, der aldrig ville kunne gøre det". Hvordan forklarer du så, at hun skulle være så seksuelt tiltrækkende?

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk