PORTRÆT Skrydstruppigen var livsnyder med eksotiske rødder og vildt hår

Ny viden har gjort os klogere på, hvem Skrydstruppigen, der blev begravet for næsten 3300 år siden, egentlig var.

På en mark en kilometer sydvest for Vojens ligger en græsbeklædt gravhøj.

I mere end 3.000 år har den bevaret en ung kvinde og de hemmeligheder, hun tog med sig i graven for næsten 3.300 år siden.

Hun er i dag kendt som Skrydstruppigen.

Langsomt har forskere kunnet tegne et portræt af den unge kvinde, der allerede døde, da hun var omkring de 18 år.

Skrydstruppigens historie er en fortælling om en ung pige, der kom til et fremmed sted efter en lang rejse. Her levede hun som en del af eliten i den danske bronzealder, indtil hun cirka fire år senere blev lagt i jorden.

Hun er en fortælling, der har gjort os klogere på, hvordan mennesker i bronzealderen har rejst, og forbavset med sin verdensberømte frisure.

Men hun er også et mysterium. Der er ingen der ved, hvorfor hun endte sine dage i så ung en alder - uden nogen tegn på vold eller sygdom.

Rejst til et fremmed sted

Historien om Skrydstruppigen starter langt fra gravhøjen i Sønderjylland.

Karin Margarita Frei, der er forskningsprofessor på Nationalmuseet, har analyseret hendes hår og tænder.

Analyserne har afsløret, at hun slet ikke er dansk. Skrydstruppigen kommer faktisk langvejs fra – ligesom Egtvedpigen, der er et andet vigtigt fund fra bronzealderen.

Meget tyder på, at Skrydstruppigen er migreret til Danmark i en alder af 13-14 år. Det er den alder, hvor man i bronzealderen betragtede kvinderne som giftemodne.

Det er på denne mark, man har fundet spor efter det kæmpe hus fra bronzealderen, som man tror, Skrydstruppigen har færdes i. (© dr)

Modsat Egtved-pigen, der har rejst flere gange i sit liv, så har Skrydstruppigen kun været ude på én rejse. Rejsen fra sit fødested til området ved Skrydstrup.

- Derfor tror vi, at Egtvedpigen var en handelskvinde, mens Skrydstruppigen kom hertil med et formål, og det var sandsynligvis at blive gift med en sønderjysk høvding, som man måske har ønsket at skabe en alliance med, siger Karin Margarita Frei.

Ifølge Karin Margarita Frei kan man ikke fastslå præcis, hvor Skrydstruppigen kommer fra. Bedste bud er midt i Tyskland, den nordlige del af Tjekkiet, Frankrig eller alperne.

Fornem og vigtig kvinde

Der er ingen tvivl om, at Skrydstruppigen var en del af bronzealderens elite.

Forskerne tror, at hun har haft sin gang i samfundet omkring det kæmpe hus på 500 kvadratmeter, man har fundet spor af ved Skrydstrup.

Det er det største hus fra bronzealderen fra den periode i Skandinavien. Området har været et vigtigt område med stor aktivitet. Det ved forskerne, fordi der er gjort mange fund af metal i området.

Skrydstruppigen blev fundet i 1935. Hun er begravet med øreringe af guld og et fire meter langt fint forarbejdet stykke fåreuld. (Foto: DR- Morten Krüger)

Gravhøjen, hvor Skrydstruppigen blev fundet, ligger kun 700 meter derfra.

- Hun blev centralt begravet i gravhøjen i fornemt tøj og fine øreringe af guld. Hun har været en elitekvinde og en livsnyder, fortæller Karin Margarita Frei.

Karin Margarita Frei fortæller også, at de kan se på håret og tandemaljen, at hun har spist godt og været godt ernæret.

- Hun har sikkert spist en masse proteiner og været en af dem, som fik det bedste af det bedste, siger Karin Margarita Frei.

Verdensberømt frisure

Skrydstruppigen har også været en ung kvinde, der skilte sig ud fra mængden i det samfund, hun var en del af.

Hendes højde var et godt stykke over det normale og så havde hun en frisure, der fik forskerne til at måbe, da graven blev åbnet i 1935.

Det lange askeblonde hår, der var usædvanligt tykt og langt, var sirligt flettet, snoet og sat op i et arrangement oven på hovedet.

Over håret var anbragt et fint hårnet, der var flettet af hestehår, og foran og bagtil sad det fast på en næsten fem meter lang uldsnor, som blev viklet flere gange rundt om hovedet. Uldsnoren holdt frisure og hårnet sikkert på plads.

- Det har nok krævet hjælp at få den frisure på plads, fortæller Karin Margarita Frei, der dog af gode grunde ikke kan sige med sikkerhed, at frisuren ikke kun var en begravelsesfrisure.

Hun ved heller ikke, hvorfor hun mon har brugt tid på at få sat sådan en frisure.

- Måske er det en skik, hun tog med sig fra sig fødested. Måske haft hun haft behov for at vise, at hun havde rødder andre steder, siger Karin Margarita Frei.

- Det kan også være fordi, hun simpelthen har ønsket at skille sig ud og være noget særligt, tilføjer hun.

Døde meget ung af ukendte årsager

Skrydstrup-pigen blev 17-18 gammel, hvilket er ungt selv for den tid.

- Det er lidt mærkeligt. Egtvedpigen døde også ung. Vi kunne ikke se nogle tegn på sygdom i knoglerne, og der er heller ikke tegn på vold. Det virker specielt, at hun er død så ung, siger Karin Margarita Frei.

Karin Frei fra Nationalmuseet har blandt andet kunnet afsløre Skrydstruppigens oprindelse gennem prøver fra en tand. (Foto: Henrik Schilling © Nationalmuseet.)

Undersøgelser har vist, at Skrydstrup-pigen umiddelbart var sund og rask, så det har i flere år undret forskere, hvad der mon har taget livet af den unge kvinde.

- Vi kunne ikke se på knoglerne, om hun har fået børn, og om det måske er derfor, hun er død så tidligt. Det kan vi desværre ikke sige noget om, siger Karin Magarita Frei.

Bronzealderen kort fortalt

  • Bronzealderen i Danmark dækker perioden 1700 – 500 f.Kr.

  • Fra fjerne egne af Europa kom det nye metal, bronze, som afløste sten og flint.

  • Våben, redskaber og smykker blev nu fremstillet af bronze og guld. Det er metaller, man måtte skaffe via europæiske forbindelser.

  • Datidens elite blev begravet i gravhøje iført dragter, der var vævet af uld og med fornemme gaver af bronze.

Facebook
Twitter