Sådan så en 12-årig drengs dag ud - for 100 år siden og i dag

Benhårdt børnearbejde var en helt almindelig ting for kun 100 år siden.

Det kan uden tvivl være hårdt at være barn og ung i dag. Lange skoledage, travle forældre, fritidsaktiviteter, der skal passes, og krav på de sociale medier og blandt kammeraterne, der gerne skal leves op til.

På trods af trængslerne vil de fleste børn nok alligevel ikke bytte hverdag med børn, der levede for omkring 100 år siden.

Linda Nørgaard Andersen fra Arbejdermuseet har hjulpet DR med at genskabe en dag i en almindelig 12-årig drengs liv tilbage i 1916. Tilsvarende har ekspert i børns hverdagsliv, Jan Kampmann, hjulpet med at stykke en gennemsnitlig dag sammen i en almindelig nutidig 12-årig drengs liv.

Den største forskel på de to drenges liv er klart arbejdsdelen, siger Linda Nørgaard Andersen. I 1916 havde en stor del af børnene nemlig ansvar for at bidrage til familiens økonomi og arbejdede derfor ved siden af skolen.

- Det var først i 1919, at heldagsskolen blev indført, som greb effektivt ind i børnearbejdet. Inden da havde man haft halvdagsskole, hvor børnene gik i skole fra eksempelvis fra 8 til 13 eller 13 til 18 – og arbejdede den anden halvdel af dagen, siger hun.

Generelt var arbejdslivet i Danmark tilbage i starten af 1900-tallet meget hårdt for almindelige danskere - som lørdagens udgave af ’Historien om Danmark’ også viser.

Se i grafikken herunder, hvordan en 12-årig drengs dag før og nu kunne se ud: