Se modeekspertens dom: Er dine gamle klude hot eller not?

Mode ændrer sig med lynets hast, men nogle ting kommer på mode igen og igen.

Søren Bundgaard i lysegult joggingtøj sammen med Kirsten Siggard, da de opførte grandprix-sangen 'Det' lige det' i 1984. (© dr)

Helt inde bagerst i klædeskabet gemmer sig med garanti nogle af dine mest dyrebare minder. Dit yndlingstøj fra dengang du styrede verden i 70’erne, 80’erne eller 90’erne.

Du så da også bare brandgodt ud med kæmpe skulderpuder og pangfarver i 80’erne. Og dine hotpants venter da kun på den der gang ekstra træning på “Stram op”-holdet ...

Del dit billede

Flere af billederne i denne artikel er taget af almindelige danskere fra hele landet. Du kan også blive en del af historien ved at dele dine gamle fotos på dr.dk/dinhistorie.

Men holder stilen i dag?

I anledning af, at P4-programmet 'Din Historie' denne gang handler om danskernes tøj, har vi har fået modeekspert og tv-vært Chris Pedersen til at vurdere, om de gamle klude er hot eller not.

Og faktisk kan langt de fleste ting sagtens tåle at komme ud én gang mere.

1) Joggingdragten


I 80’erne og 90’erne var de behagelige og sporty joggingsæt noget alle havde på til hverdag. For eksempel var BALL-trøjen enhver drengs drømmetrøje i 90’erne. Den udmærkede sig med et letgenkendeligt print af logoet BALL midt på brystet.

Også det danske fodboldlandshold var stolte bærere af joggingstilen.

I musikvideoen til Danmarks slagsang ‘En for alle, alle for en’ til EM i fodbold i 1988 bar forsanger og fodboldstjerne Frank Arnesen landsholdets uforglemmelige Hummel joggingdragt.

Modeekspertens dom: HOT!

  • "Sportstøjet har været hipt igen i mange år. Det er blevet en del af vores garderobe."
  • "Der er også en tendens igen med store logoer på brystet af joggingtrøjen, som for eksempel mærker som Kappa, H2O, Fila, Nike og Adidas bruger. Man vil sagtens kunne tage sportstrøjen på igen."

2) Skulderpuder


I 1980’erne var brede skuldre hotteste mode. I stort set alle jakker og bluser til kvinder havde skulderpuder påsyet.

Skulderpuder havde haft en storhedstid i 1930’erne båret frem af for eksempel skuespillerinden Joan Crawford.

I 1980’erne var skulderpuder et must for både ham og hende.

Modeekspertens dom: HOT!

  • "Skulderpuderne er på vej igen. Der er noget med firsernes mode, der er fremme lige nu. De brede skuldre i 80’erne var et udtryk for de stærke kvinder."
  • "Tænk bare på skuespiller Brigitte Nielsen, som er denne her stærke Amazonekvinde. Oversize-jakker med brede skuldre viste den stærke markerede krop. Det er på vej tilbage. Gucci har for eksempel lige vist tonsvis af oversize."

3) Hotpants


I 1960’erne blev kvindemoden vild og vovet. Pludselig skulle nederdelen ikke længere gå til ned under knæet. Miniskørtet dannede grobund for den lårkorte mode, hvor kvinderne viste benene frem.

Der skulle et minimalt forbrug af stof til tidens hotpants. De enkle shorts, som kun lige gik til ned over ballen, blev ofte suppleret af et par lange støvler.

Modeikonet og supermodellen Twiggy var en af de første til at optræde i hotpants.

Modeekspertens dom: NOT!

  • "De pæne hotpants fra 60’erne har ikke været i modebilledet i lang tid. I stedet har vi længe set denims i ultrakorte længder. "
  • "Hotpants er ikke en trend lige nu, men det kan være de kommer tilbage på et tidspunkt."

4) Plisseret nederdel


De pæne piger i 50’erne og 60’erne gik i plisserede nederdele. Det var inden cowboybukserne i 1970’erne skubbede nederdelen i baggrunden.

I 1950’erne var det endnu de voksne, der styrede moden for de unge. Det ændrede sig drastisk med ungdomsoprøret, hvor pænheden og det kønsopdelte tøj blev udvasket.

I serien 'Mad Men' bærer den hårdtarbejdende og ambitiøse Peggy Olson ofte plisserede nederdele.

Modeekspertens dom: HOT!

  • "Plisserede nederdele har haft en god tid de seneste år. Måske som en modpol til det meget afklædte look på for eksempel Instagram. Den gulvlange plisserede nederdel med et par kondisko til ser man ofte."
  • "Plisseringen er fremme hos mange designere, men i stedet for det ensfarvede gammelkone-look bruger designerne plisseringen på en mere grafisk måde med to farver i lagene."

5) Alt i denim


Cowboybukserne blev allemandseje i 1970’erne. Før det var cowboybukserne ellers en udskældt beklædningsdel, der ikke passede sig hverken til kvinder eller ordentlige folk. Men i kølvandet på ungdomsoprøret opnåede “arbejdsbukserne” en helt ny status inden for moden.

I 70’erne og 80’erne udviklede faconerne sig. Så var der svaj i benene, så var de kasseformede, så var smæk på, og så var der ikke. Andre beklædningsdele i cowboystof vandt også indpas. Cowboyjakken var i 1980’erne uundgåelig i klædeskabet. Cowboyskjorten fik også en storhedstid til mænd.

Modekspertens dom: HOT!

  • "Denim er altid in. Dobbelt denim bliver dyrket igen, altså det med både at have denim forneden og foroven."
  • "Cowboyjakken er også tilbage, men i en smallere version. Silhuetten er strammere i dag end i firserne, hvor der var meget overskudsstof."

Chris Pedersen

Modevært på DR K og har bl.a. lavet programmerne 'Moderedaktørens Dagbog' og 'Modekoder'.