Sjældne privatoptagelser af dansk topnazist dukket op

I årtier levede nazisten Søren Kam stort set skjult for offentligheden. Nu er filmoptagelser af en af Danmarks mest forhadte mænd kommet frem.

Der er tale om seks timers privatoptagelser af den tidligere SS-officer. (© Dr)

15 år gamle filmoptagelser af SS-officeren Søren Kam, en af Danmarks mest forhadte mænd i nyere historie, er dukket op til overfladen.

De indgår i aften i DR’s dokumentar 'Nazisten, der aldrig fortrød’ på DR K, der fortæller Søren Kams livshistorie.

- Optagelserne var ikke beregnet til offentliggørelse, så han fortæller fuldstændigt ufiltreret om sit liv. Det er jo meget usædvanligt. Du føler virkelig, at du bliver klogere på, hvad han er for et menneske, fortæller Ole Retsbo, som er tilrettelægger af dokumentaren.

Det var ham, der først fik adgang til de seks timers video med Søren Kam, som gav anledning til at lave programmet. Optagelserne er lavet af en nær ven af Søren Kam, der fik lov til at forevige deres rejse sammen gennem de Bayerske alper og over grænsen til Østrig.

Egen agenda og vinkel på besættelsen

I en af sine mange anekdoter, fortæller den danske nazist blandt andet om dengang, han mødte Adolf Hitler.

Selvom klippene bringer seeren lidt tættere på personen Søren Kam, påpeger Ole Retsbo, at han tydeligvis også har en agenda, som man skal være opmærksom på.

- Han er jo klart er en, der også har et budskab, som han fortæller til personen, der har holdt kameraet. Han har sin egen vinkel på besættelsen, krigen og mordet på BT-journalisten Carl Henrik Clemmesen, siger han.

I et andet klip fortæller Kam om, hvordan han - ifølge ham selv - håndterede at blive bedt om at overgive sig ved krigens slutning.

Søren Kam har givet anledning til diskussioner i Danmark, indtil han døde i 2015. Især blev han kendt for mordet på den danske BT-journalist.

- Han var jo den mest omtalte nazist i Danmark overhovedet. Der kørte kæmpe udleveringssager mod ham i flere årtier. Der er mange følelser forbundet med Søren Kam, fordi han aldrig blev stillet til regnskab for mordet, siger Ole Retsbo.

Dokumentaren 'Nazisten, der aldrig fortrød' har premiere i aften kl 20:30 på DR K