Stella er heks - og mere moderne end nogensinde før

Hun vendte Jehovas Vidner ryggen og valgte i stedet som 14-årig at blive heks. I dag bliver Stellas tro delt af popsangere, dyrket af Hollywood og promoveret af designere.

(Foto: © Anders Damgaard Carlsen)

Stella Agnete Nielsen rækker hånden ned i sin kuffert. Med højre lange- og tommelfinger griber hun fat om en lille, mørk, glaskrukke med en gullig salve i. Holder den op foran sig. Og lader sin venstre hånd stryge låget nænsomt.

- Det her er så flyvesalven, siger hun.

- Den er euforiserende. Man smører den i skridtet og så bliver det optaget i slimhinderne… Det var også sådan, man gjorde i gamle dage. Så satte heksene sig overskrævs på deres kæppe og løb rundt med den mellem benene. Når salven så virkede, føltes det som om, de fløj.

Hun står lidt og kigger på den. Skruer låget af krukken, tager den op mod næsen og dufter til den.

- Jeg har også prøvet, men jeg har nu ikke kunnet få det til at virke.

Udfører magiske ritualer

Stella Agnete Nielsen er 34 år. Hun er folkeskolelærer, mor til en dreng på 13 år, bosat i en lille landsby i Hornsherred. Og så er hun heks.

Hun udfører magiske ritualer, dyrker Moder Jord, er en del af en hekserude, et såkaldt coven. Og hun er ikke alene.

I løbet af de seneste år har hekse og heksereligionen wicca oplevet en fornyet interesse.

477 år efter Danmarks første hekseafbrænding og 400 år efter at Christian d. 4. ulovliggjorde trolddom og magi og gav hekseafbrændingerne i Danmark fart på, er det igen blevet moderne at identificere sig som heks.

Hekse på catwalken

“Hekse er de nye vampyrer” proklamerede en artikel i det amerikanske magasin Time allerede for et par år siden med reference til vampyr-serierne ‘Twilight’ og ‘True Blood’s popularitet.

Og siden da er heksebølgen kun taget til i styrke. Genoplivninger af heksefilm- og -serier som 'Heksene fra Warren Manor' og 'Den onde cirkel' er på vej, catwalken er præget af hekseinspireret mode, og selv popstjernerne sværger til heksekraft.

Den new zealandske, verdensberømte sangerinde og musiker Lorde udtalte i sommer, at hun i “bund og grund er en heks”, den amerikanske sangerinde Lana del Rey opfordrede i februar sine Twitter-følgere til at kaste en forbandelse over Donald Trump, og rapperen Azealia Banks kalder sig ligeledes for heks.

Og det er bare superstjernerne.

Sangerinden Lorde gør brug af hekseæstetikken i sin fremtoning og bliver af mange betragtet som personifikationen af den nye heksetrend. (Foto: © Steve Marcus, Scanpix)

Det er en generel kulturel tendens, vi ser nu - ikke bare i popkulturen, men også blandt almindelige unge kvinder, siger historiker ved Det Kongelige Bibliotek, Caroline Nyvang.

- Men det er ikke første gang. Vi så den allerede i Danmark, da Suzanne Brøgger skrev sit manifest om hekse i 1976, og siden har vi set den komme i bølger, hvor især kvinder har grebet den her rolle, fordi den giver en form for frirum. Ved at være heks kan man tillade sig at være lidt vild og samtidig bevare en form for mystik, som giver en styrke, siger hun.

Gedekranie, amuletter og olier

Stella Agnete Nielsen står midt i stuen. Hun er i færd med at fremvise indholdet i sin rejsekuffert - den hun tager med, når hun skal mødes med sit coven til ritualer.

De mødes omkring otte gange om året til årstidsfejringer, hvor de spiser sammen, snakker - og, nå ja - sætter altre op, ifører sig deres ceremonielle tøj, ridser den rituelle cirkel i jorden med en kniv - og udfører deres magiske ritualer.

I sin stue har Stella Agnete Nielsen allerede pakket gedekraniet ud og placeret det forsigtigt på spisebordets lavendelfarvede dug. Her har hun også lagt sine amuletter, sin gudindefigur, sine små glaskrukker med olie, sin pendant, røgelsesholder og alt det andet, hun bruger både med sit coven og alene for sig selv i sit virke som heks.

-... Men det er jo egentlig bare lir, siger hun og peger på bunken.

- Al magi starter jo inde i en selv, alt det her er jo bare visuel stimulation, hjælpemidler til at få ens energi frem. Men man har brug for det, ellers dør ens energi. Det hjælper mig til at komme det sted hen, jeg gerne vil.

Vendte Jehovas Vidner ryggen

Det sted opdagede Stella Agnete Nielsen, da hun var 14 år og første gang stiftede bekendskab med hekseri og wicca-religionen.

Det var dengang, hun sad ved sektion 14.1 på Nykøbing Sjælland Bibliotek og læste alt, hvad hun kunne komme til af bøger om mytologi, religioner, filosofi og kristendommens historie. Hun var vokset op som en del af Jehovas Vidner, men havde vendt troen ryggen og ledte nu efter et svar på, hvad verden egentlig handlede om.

Det fandt hun, da du hun opdagede wicca og magien.

- Det at opdage, at der fandtes en helt anden måde at se verden på, der handlede om frugtbarhed og det helt håndgribelige i naturen, om magi, om solen og månen, det gav fuldstændig mening for mig, siger hun.

Så sammen med sin veninde lavede hun en såkaldt blotfejring for at fejre midvinteren. De spiste oksesteg med brun sauce og ribsgele, honningbrød, mjød og vin, og Stella Agnete Nielsen følte det - da hun sad med fejringsmaden foran sig - som om, hun var lige, hvor hun skulle være.

Det er 20 år siden, og i dag er hekseriet og wicca-troen blevet en integreret del af Stella Agnete Nielsens hverdag. Hvis hun har svært ved at få læst en bog færdig i forbindelse med sit arbejde, tager hun et lys og ridser et par runer i det, der symboliserer koncentration og fokus. Så tænder hun det og aftaler med sig selv, at når det er brændt ned til et vist punkt, så er hun færdig. Og det bliver hun så.

- Jeg kan mærke, det har en effekt. Det forøger mit fokus. Men det er jo ikke bare der, det at være heks griber ind i min hverdag. Det er i det hele. Jeg føler en samhørighed med månen, en direkte connection, og også til solen, jorden og havet. Det er hele måden, jeg tænker om verden på.

“Som heks er det okay at være magtfuld kvinde”

Ifølge Caroline Nyvang handler hekse-trenden - udover at give mulighed for at være lidt vild - også om ikke at ligge under for mænd. Det er en form for moderne kvindekamp. Og det appellerer til kvinder i dag, mener hun.

- Heksen er kendetegnet ved at være utæmmet og ved at have en seksualitet, der ikke er koblet op på mænd og på det mandlige blik. Det er det, vi også ser i popkulturen med eksempelvis Lorde, men også blandt almindelige unge kvinder. De ligger ikke under for mænd. På den måde giver det at kalde sig for en heks en identitet og en empowerment.

Det genkender Stella Agnete Nielsen.

- Det er også det, der appellerer rigtig meget til mig. Som heks er det lige pludselig okay, at kvinder omfavner både det maskuline og det feminine. Man bliver kvinden, der ikke undskylder. Kvinden som ikke griner nervøst, kvinden som ikke siger “aj, undskyld”, kvinden som ikke træder tilbage for andre. Man er kvinden, som kan være magtfuld og vred og tage beslutninger uden at blive kaldt PMS eller bossy, siger hun.

Selv har Stella Agnete Nielsen oplevet, hvordan hendes wicca-tro har givet hende mere styrke.

- Den har hjulpet mig rigtig meget Jeg gik fra at være sådan lidt en pushover til pludselig at være en, der sagde fra over for folk. Normalt var jeg hende, der prøvede at glatte ud, men pludselig blandede jeg mig i ting og sagde stop, siger hun.

Stella Agnete Nielsen har heller ikke noget problem med åbent at stå frem som heks i modsætning til mange andre fra miljøet.

- Min klasse spurgte til det, og jeg forklarede, at ligesom, der er nogle, der tilbeder Gud, så tilbeder jeg bare naturen. Så sagde de “nååårh, okay,” og det var det. Og med en undtagelse af en enkelt eller to i min omgangskreds har alle også være meget afslappede med det og syntes, det var spændende.

Marc Jacobs er en af de designere, der dyrker heksetrenden. Her er det hans muse, Frances Bean Cobain, i hekseinspireret tøj. (Foto: © David Sims)

Unge kan lide heksenes øko-liv

Owen Davies er professor ved University of Hertfordshire og forsker i hekse. Han er enig med både Caroline Nyvang og Stella Agnete Nielsen, når de snakker om heksetrenden som kvindelig empowerment. Men det er ikke kun derfor, vi i disse år ser en forøget interesse for hekse, mener han.

- Hekse og wicca tiltrækker mange, fordi du her kan tro på noget uden at tilhøre en kirke med tilhørende hierarki og autoritet - på den måde er det en afstandtagen til kristendommen. Samtidig er wicca en af de mest økologiske religioner, der findes med dens dyrkelse af naturen – og det kan mange unge godt lide, siger han.

Det kan Stella Agnete Nielsen også.

- Jeg tror også, hekse taler til manges naturfølelse. Mange føler måske, at de har brug for at vende tilbage til noget af det, vi kommer fra, naturen. Og samtidig handler den - i modsætning til kristendommen - ikke om Guds vilje og styrke, men om ens egen styrke og ens egen kraft - det appellerer også til mange, tror jeg, siger hun.

Trenden vil ikke vare ved

Owen Davies tror dog ikke, at heksetrenden vil vare ved, selvom den har godt fat i både Hollywood og almindelige unge mennesker i disse år. Når designerne, filmskaberne og sangerinderne finder noget nyt at kaste deres kærlighed på, vil de unge glemme heksetrenden og følge med dem, forudser han.

- Hekse-livsstilen og wicca vil overleve, men den ikke vil ikke blive ved med at være så stor, som den er nu. Den vil blive dyrket af en subkultur, som den er blevet siden den kom frem i 1950’erne. Men ikke som en global trend, siger han.

Stella Agnete Nielsen har dog ikke planer om at forsage heksetroen, når den næste trend rammer Hollywood eller catwalken. Sådan fungerer det ikke for hende. Hun vil være heks for altid. Det ved hun bare.

- Det her er ikke en trend for mig, det er den, jeg er. At spørge mig, hvor længe jeg vil være heks er det samme som at spørge mig “hvor længe har du lyst til at være kvinde endnu?” For det er jo den, jeg er."