VIDEO Datter til druknet på M/S Hans Hedtoft: Staten har aldrig taget ansvar

Sandra Vinding mistede sin far, da skibet Hans Hedtoft i 1959 sank med 95 mennesker ombord. Hun vil have staten til at påtage sig ansvar for tragedien - og politikerne til at undskylde.

- Det føles som om, at politikerne bare skøjter hen over os, siger Sandra Vinding, da DR møder hende i hendes hjem på Østerbro i København.

Hun mistede sin far – bådsmand Berthel Hohlmann – da det danske grønlandsskib M/S Hans Hedtoft sank syd for Grønland i januar 1959.

- Staten har aldrig taget ansvar for Hans Hedtofts forlis. Jeg kender flere mennesker, som brød sammen efter tabet af deres familiemedlemmer, fortæller hun.

Skibet var et prestigeprojekt for den danske stat, og forliset udløste en politisk skandale, hvor en minister blev anklaget for at have tilbageholdt oplysninger for Folketinget om faren ved at sejle i farvandet omkring Grønland om vinteren.

- Jeg ville ønske, at staten ville anerkende vores sorg. Sorgen ville ikke blive mindre, men det ville lindre, og jeg ville føle mig respekteret som menneske, siger Sandra Vinding, der er initiativtager til en pårørendegruppe for efterladte efter forliset.

Endnu en sag fra fortiden

Debatten om den danske stats ansvar for fortidens gerninger har været aktuel flere gange.

Senest da statsminister Lars Løkke Rasmussen i sin nytårstale kaldte Danmarks slavefortid på de Vestindiske Øer for et ”skamfuldt” kapitel i Danmarkshistorien. Det er det tætteste en dansk statsminister har været på en undskyldning til de Vestindiske Øer - uden at det var en officiel undskyldning.

Mor blev psykisk syg

Sandra Vinding var 10 år gammel, da Hans Hedtoft forsvandt med alle 95 mennesker ombord. Forliset fik stor betydning for Sandras opvækst.

- Jeg mistede både min mor og far, da Hans Hedtoft sank. Min mor blev psykisk syg efter tabet af min far, siger Sandra Vinding og holder en lang pause, før hun fortsætter:

- Dengang fik vi ingen hjælp. Man talte ikke om den slags. Min mor bar på en stor sorg, og samtidig havde vi næsten ingen penge, fordi hendes økonomi blev sat under statens administration, fortæller Sandra Vinding.

Skrev til Poul Nyrup Rasmussen

I 1998 skrev Sandra Vinding et brev til daværende statsminister Poul Nyrup Rasmussen.

- Jeg spurgte ham, om regeringen ville holde en officiel mindehøjtidelighed i anledning af 40-årsdagen for Hans Hedtofts forlis, fortæller Sandra Vinding.

Det var en socialdemokratisk regering, der i sin tid besluttede, at Hans Hedtoft skulle bygges og sejle på Grønland i de farlige vintermåneder, hvor vejret var særligt voldsomt.

- Jeg tænkte i mit stille sind, at det ville være god en lejlighed for en socialdemokratisk regering til at sige: ”Vi ved godt, at I har haft det slemt. Det beklager vi meget”, siger Sandra Vinding.

Poul Nyrup Rasmussen svarede først efter et halvt år. Han mente, at det var bedst, at initiativet til en mindehøjtidelighed kom fra de pårørende.

- Ikke engang en krans til mindehøjtideligheden sendte han, siger Sandra Vinding.

"I kø ved håndvasken"

Sandra er 68 år i dag. På væggen foran hende hænger farvestrålende fotografier af børn og børnebørn.

- Min mor blev psykisk syg, men jeg har klaret mig fint. Men jeg er stadig vred over, at der aldrig er nogle, som har taget ansvar for forliset og sørget for, at det ikke sker igen. For mig at se står politikerne i kø ved håndvasken.

- Jeg vil gerne have, at nogle ansvarlige politikere stiller sig op og siger: ”Det må I undskylde.”

DR har kontaktet både Statsministeriet og Poul Nyrup Rasmussen. Begge har afvist at kommentere på kritikken.

Se video med Sandra Vinding øverst og hør den nye DR-podcast om Hans Hedtofts forlis her.

FAKTA: Når staten siger undskyld

  • En officiel undskyldning er en udtalelse, hvor en regering eller stat tager ansvar for kritisable handlinger i fra fortiden. Når en stat undskylder offentligt, erkender den sin fejl og forpligter sig på en mere etisk korrekt handlemåde fremover. I Danmark har vi to eksempler på officielle undskyldninger:

  • I 1999 undskyldte statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) for tvangsflytningen af befolkningen ved Thule i Grønland.

  • I 2005 undskylde statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) for, at danske myndigheder under besættelsen afviste tyske flygtningen, der søgte tilflugt i Danmark.

  • Der findes flere eksempler på krav om undskyldninger, som ikke er blevet efterkommet af den danske stat. Blandt andet en undskyldning til de grønlandske børn, som blev fjernet fra deres familier i 1950’erne, og en undskyldning til drengene fra børnehjemmet Godhavn, der blev udsat for fysisk og psykisk vanrøgt og seksuelle overgreb.Kilde: Danmarkshistorien.dk