I dag anses Churchill som en helt – men før krigen syntes mange, han var en klaphat. Her er 13 årsager

Den cigarrygende brite havde en imponerende evne til at gøre sig upopulær hos alle og enhver.

Churchill har en stor del af æren for sejren over nazityskland under Anden Verdenskrig, og han har i dag nærmest ikonisk status blandt mange. Men før krigen var synet på ham et helt andet.

Winston Churchill havde nemlig en imponerende evne til at lægge sig ud med alle og enhver – og helt op til 1940, hvor han blev valgt til premierminister, var han politisk isoleret.

(Foto: SWNS.COM © Scanpix)

Men da Hitlers enorme militære magt og skruppelløshed gik op for de britiske politikere, blev de mange upopulære gerninger i fortiden ligegyldige. Churchill havde nemlig i lang tid før alle andre forsøgt at advare mod den diktatoriske tysker – og pludselig blev den cigarrygende brite en oplagt premierminister, på trods af sine handlinger før krigen.

Men de handlinger er vigtige også at huske, mener journalist og forfatter Jan Hedegaard, som har skrevet en bog om den britiske statsmand, der i øjeblikket er aktuel i både biografen og på Netflix.

- Churchill begik også fejl, for han var et menneske ligesom alle andre – og det er netop også det, der har været med til at gøre ham så populær. Han var ikke perfekt, og det er man nødt til at forstå, hvis man vil vide, hvem han var.

1) Han blev anset som en drukkenbolt

Alkoholkulturen var en meget anden på Churchills tid – og at drikke på hverdage var ikke ualmindeligt. Alligevel vakte hans forbrug opsigt og blev betragtet som overdrevent.

De fleste historikere mener dog ikke, at han var decideret alkoholiker.

En journalist fra den hæderkronede britiske avis The Telegraph forsøgte for nogle år siden at matche, hvad Churchill angiveligt ville drikke på en almindelig dag. Her er tale om et imponerende mix af champagne, whisky, brændevin og rødvin, som naturligvis gør, at journalisten bliver stangvissen.

Et kvindeligt parlamentsmedlem skulle angiveligt engang have kommenteret Churchills forbrug:

- Mr. Churchill, De er jo fuld!

Churchill svarede:

- De, frue, er grim, og det vil de stadig være, når jeg er ædru i morgen.

2) Nogle mente, han var liiiidt for god til at overtale folk til ting

Mange kritikere mente, at hans talegaver var lige lidt for gode, og at han brugte dem til at overtale både politikere og befolkning til ting, som egentlig ikke var til deres egen fordel.

(Foto: Len Putnam © Scanpix)

I ’The Darkest Hour’ udtrykker et parlamentsmedlem også dette synspunkt, da politikere fra alle partier bryder ud i vild jubel efter en tale af Churchill, som afsluttes med ordene:

- Vi vil kæmpe på strandene, vi vil kæmpe på landgangsstederne, vi vil kæmpe i markerne og i gaderne, vi vil kæmpe i bjergene – vi vil aldrig overgive os.

- Hvad skete der lige, spørger én sin sidemand.

Svaret, som er baseret på rigtige udtalelser, som kommer prompte:

- Han mobiliserede det engelske sprog… Og sendte det i kamp.

3) Fejlslagen militær manøvre blev husket

Under Første Verdenskrig var Churchill øverstkommanderende I flåden og stod bag en storstilet plan om at sætte Tysklands allierede Det Osmanniske Rige (i dag Tyrkiet) ud af spillet.

Planen slog alvorligt fejl, og anslået 58.000 allierede soldater mistede livet i kampene på halvøen Gallipoli i Tyrkiet.

Churchill forlod sit job som øverstkommanderende, men nederlaget blev i hans senere karriere ofte brugt imod ham af hans kritikere. Ikke mindst under Anden Verdenskrig, da debatten om, hvorvidt han var en egnet premierminister i krigstid, rasede på fuldt blus.

Britisk artilleri trækkes igennem en flod på Gallipoli, 1915. (Foto: De Agostini Picture Library © Getty)

4) Troede på aliens og provokerede med nye videnskabelige metoder

Churchill var stor tilhænger af videnskab og videnskabelige metoder. Det blev understreget sidste år, da forskere fandt et ikke tidligere offentliggjort dokument skrevet af Churchill med titlen ’Er vi alene i universet?’

Ifølge det anerkendte naturvidenskabelige magasin Nature er Churchills observationer og overvejelser i dokumentet yderst velfunderede og ind imellem årtier forud for sin tid.

Men de videnskabelige tilgange kunne også provokere, eksempelvis da han fortalte en højtstående leder i flyvevåbnet om sine planer om at bruge statistisk metode i kampen mod de frygtede tyske u-både.

- Kæmper vi den her kamp med regnestokke (lille instrument til bl.a. at gange og dividere med, red.) eller våben?

Det sarkastiske spørgsmål blev mødt med et simpelt svar:

- Lad os prøve med regnestokken.

Churchill gik stærkt ind for at benytte den nyeste teknologi militært - her ses han foran en flyvemaskine i 1914. (© Scanpix)

5) Svinede Ghandi til - og fik kritik for ikke at ville af med kolonien Indien

I lang tid før 1947, hvor Indien blev et selvstændigt land – og ikke længere en britisk koloni – var der løbende bredere og bredere opbakning til selvstændighed.

Men ikke fra Churchill. Gennem mange år frem mod selvstændigheden kæmpede han indædt imod selvstændigheden, som den i dag legendariske Mahatma Ghandi var frontfigur for.

Churchill er citeret for at udtale, at han ikke brød sig om ”… det kvalmende og ydmygende syn af denne advokat, der nu gav den som halvnøgen fakir…”

Churchills - over en lang periode meget kategoriske - afvisning af at opgive Indien som koloni blev betragtet som meget højreorienteret – også af hans egne partifæller.

6) Fik ry for at være imod fagforeninger

Churchill fik arbejderbevægelsen på nakken efter en blodig hændelse i 1910, hvor han endte med at sætte soldater ind mod strejkende minearbejdere.

Selv efter Churchills uomtvistelige succes og enorme del i sejren over nazisterne under Anden Verdenskrig, var han fortsat forhadt i dele af arbejderbevægelsen.

Premierministerens reelle ansvar for hændelsen er stadig i dag et meget omdiskuteret emne.

7) Indblanden i blodigt bandeopgør gav ry for at være dumdristig

I januar 1911 var Londons politi i en blodig skudduel med en berygtet anarkistisk gruppering, som måneden forinden havde dræbt tre betjente.

Churchill var på dette tidspunkt indenrigsminister, hvilket også indbefattede ansvaret for politiet og den nationale sikkerhed.

Dette ansvar tog han ifølge kritikerne en kende for bogstaveligt, da han personligt gik ned på gaden og stillede sig inden for skudrækkevidde på politiets side. Anklagerne lød på, at han havde givet ordrer til politiet på gaden, hvilket han trods sit embede ikke havde hverken bemyndigelse eller strategiske evner til at gøre.

Hændelsen, som blev fotograferet, blev senere hen brugt som et eksempel på, at Churchill skulle være dumdristig og opmærksomhedssøgende.

Churchill (Nr 2 fra venstre) i dækning sammen med politiet i London under skudduellen. (© Scanpix)

8) Brugte berygtet politienhed i Irland

I januar 1919 blev Churchill krigs- og luftfartsminister, og 11 dage senere udbrød den Irske Uafhængighedskrig, hvor irerne forsøgte at drive briterne ud.

Både under og efter krigen er der blevet langet kraftigt ud efter Churchill for at benytte sig af den berygtede politienhed ’Black and Tans’ til at kæmpe imod den irske republikanske hær ’IRA’.

Gruppen havde ry for overdreven brug af vold, dræbte flere civile og brændte desuden et stort antal huse og forretninger ned til grunden.

Selv i nyere tid vækker navnet ’Black and Tans’ stadig vrede i Irland, så da isproducenten Ben & Jerrys i 2006 totalt uvidende om historien lancerede en is med samme navn, var det selvfølgelig ikke populært.

9) Hans far var blev betragtet som kontroversiel

Helt fra starten havde mange en forudindtaget holdning til den unge Churchill, fordi de vidste, hvem hans far var.

I en alder af kun 37 år stod faren, Lord Randolph Churchill, til at blive landets næste premierminister. Men i sit forsøg på at erobre posten fik han via en dårlig politisk manøvre gjort de fleste af sine kolleger til fjender og blev aldrig premierminister. Han døde blot otte år senere af kønssygdommen syfilis.

10) Støttede skandaleramt konge

Churchill støttede kong Edward d. 8. i ønsket om ægteskab med den fraskilte Wallis Simpson. Et yderst upopulært standpunkt i 1936 – så upopulært, at det af nogle i dag vurderes, at det var tæt på at gøre en ende på hele hans politiske karriere.

(© Scanpix)

11) Han blev betragtet som en politisk vendekåbe

Churchill havde som ung politiker ’krydset gulvet’ – som det kaldes - to gange, altså skiftet parti. Først var han hos De konservative, så hos Det liberale parti i 20 år og derefter tilbage til De konservative igen.

Mange i det konservative parti anså ham derfor gennem mange år for at være en overløber og en forræder.

- Alle kan forråde, sagde Churchill selv om partiskiftene og fortsatte:

- … men det kræver en helt særlig slags opfindsomhed at gen-forråde!

12) Fejlslagen manøvre gav blakket ry og kritik fra berømt økonom

Som finansminister sidst i 20’erne lavede han en økonomisk manøvre, hvor han førte pundet tilbage til guldindløseligheden. Det gik helt galt og blev en kæmpe økonomisk katastrofe.

En økonomisk rådgiver ved navn John Maynard Keynes forsøgte uden held at advare Churchill – og udgav senere den skarpt kritiske bog ’The Economic Consequenses of Mr. Churchill’.

Keynes bliver i dag betragtet som en af de vigtigste økonomer nogensinde.

13) Blev upopulær på at advare mod Hitler

Da Churchill i 1934 bliver opmærksom på Hitlers handlinger i Europa, begynder han at advare mod ham og argumenterer for øget militær oprustning i Storbritannien.

Det er svært at tro på i dag, men faktisk var det dengang et yderst upopulært standpunkt.

Men det skal ses i lyset af, at det her ikke var så frygteligt længe siden, at Første Verdenskrig førte til, at hele generationer af unge mænd blev dræbt på slagmarkerne i Nordfrankrig. Selv ikke de konservative ville høre tale om advarsler om en ny verdenskrig på vej.

Churchill med 'Tommy Gun' maskinpistol 1940. (Foto: TOPFOTO © Scanpix)

Kilder: Journalist og forfatter Jan Hedegaard, Churchill-kender Niels Bjerre, Winstonchurchill.org, The Telegraph, The Guardian, BBC, Britannica.com, Dailyhistory.org, bogen 'Fra Gandhi til Greenham Common: Om civil ulydighed og ikke-vold' af Toni Liversage, Scanpix.

Facebook
Twitter